Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
měl bych otázku. Koupil jsem pozemek na konci malé usedlosti cca asi 6 baráků. Pozemek je stavební ale používám ho jako zahradu. Chtěl bych si tam postavit chalupu na víkendy. Narazil jsem na problém s přípojkou elektriky kterou můžu mít jen od sousedů kteří mi nechtějí podepsat věcné břemeno. Jinama to nejde protože tam jsou singuláry ve kterých jsou mrtví. A teď ta otázka, co můžu postavit bez stavebního povolení nebo ohlášky? (k obojímu je potřeba projekt kde vyžadují přípojku elektriky) Nebo víte někdo o nějakých jiných možnostech?
Díky za nápady
Cokoliv a napoj to na agregát, pokud sousedé bydlí blízko a rádi trávi čas venku nebo při otevřeném okně, rádi ti to ještě povolí.
No jo, jenže na agregát mi nedají stavební povolení, takže bych musel vše stavit načerno. Jak sem psal víš, elektiku si tam natáhnu to mám vymyšlené bohužel ne oficiálně. Potřebuji fintu na co dostat stavební povolení krom přípojky od e-onu a nebo co můžu postavit bez stavebního povolení. Jako jestli to musí být na kolech nebo můžu chatku do 20m2.. nevim...
Na zahradě jsem postavil dřevěnou chatku s podsklepením,pouze použitím vlastních rukou a malou mechanizací,aku vrtačkou a šroubovákem.Dokonce i vlastní studnou.Chatka je dřevěná a má zateplené stěny i strop.Teprve po 15 letech buduji elektrickou přípojku..
Bez stavebního povolení možná můžete posavit latrínu (kadibudku), včelín, boudičku na nářadí, možná i chatku s vlastními kamny, sklípek na ovoce. Možná, víc je asi v nějakém stavebním zákonu.
Na co potřebujete elektrický proud? Na malé přisvícení by vám mohl stačit akumulátor z auta, který si vždy doma dobijete a přivezete nabitý. Malé tranzistorové rádio s výkonem do 50 mW (normální pokojový poslech) může mít odběr proudu asi tak do 50 až 100 mA, takže by baterie staršího analogového rádia mohla vydržet podle údajů výrobce asi tak 40 hodin čistého času, s alkalickými bateriemi víc, nebo použijte dobíjecí a můžete je dobíjet malým solárním panelem, který když odjetede, uklidíte před poberty třeba pod kanape. Solárním panelem také můžete dobíjet baterii v mobilu nebo tabletu (místo televize, přehrávače hudby nebo knížky, mapy, atd.., když už jste na něj zvyklí), nebo baterie do baterky.
Prát v pračce nepotřebujete, prádlo si odvezete domů, nebo si trochu vody na praní jemného osobního prádla nebo mytí nádobí ohřejete na kamnech.
Je to nějaká divočina. Přípojku ke stavednímu povolení nepotřebujete. O tu žádáte správce sítě. Stavební projekt může být bez elektřiny. To není nikde dáno a ve stavebním řízení se jedná o projekt, který může být založen na ostrovním systému jak už bylo napsáno. Není také problém naprojektovat elektřinu a i vybudovat, jen nebude připojena.
Jsou případy, kdy je vydáno stavební povolení a stejně ČEZ nepřipojil kvůli nedostatku kapacity. Zkuste to prodiskutovat s projektantem. Zítra se na to u nás schválně zeptám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.