Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatepleni a odhlučnění podkrovi

Od: standa2* odpovědí: 24 změna:
Dobrý večer, chci se zeptat jestli se dá nějak vyřešit odhlučnění šikmé střechy v podkroví, pokud bych to zateploval polystyrenem. Nebo je to hloupost a dát tam rovnou skelnou nebo minerální(kamennou) vatu?Bylo by to mezi krokve v tloušťce 140 mm plus asi 50 mm vodorovné přes krokve na zamezeni tepelných mostů.Nevím, jestli by se to dalo použit i v případě toho polystyrenu. Předem diky

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Střešní konstrukci není třeba nějak extra odhlučňovat.

Co se týče zateplení tak radši volit vatu, nebo nějakou foukanou izolaci. Mnohem lépe vyplní nerovnosti než EPS a bude mít i násobně lepší zvukový útlum.

Jinak 190mm je na střechu hodněmálo.

standa2*
hodnocení

Dobře, díky.A kolik byste doporučoval cm? A raději skelnou vatu v rolích nebo kamennou v deskách? No šlo mi o to,jak velký je zvukový rozdíl v zateplení EPS a vatou.Ale asi to není jak poměřit.

Jelikož eps zvuk neizoluje vůbec, tak oproti vatě bude rozdíl obrovský. Nehledě na pracnost.

Jestli desky nebo role je celkem jedno. Osobně mám radši desky a pod 25cm bych u nového domu nešel.

standa2*
hodnocení

Díky. Řešit zde skladbu bude asi zbytečný, už se to zde řešilo mnohokrát, přesto se ale zeptam,když bych chtěl těch 25 cm,jak to udělat. Mezi krokve dám 14 cm a přes ně jsem chtěl dát vodorovně KVH hranoly 40x60 a mezi ně rozmotat 5cm pas vaty. Na to potom fólií. Aby to tedy bylo těch 25 cm dat tedy vyšší hranoly nebo další vatu do profilu na SDK? Nebo dat fólií až pod SDK? A ještě nemám jasno ve foliich.Parobrzda,paroteska a parozabrana je asi porad to samý, ale paropropustka bude něco jiného. Co je vhodnější? Díky

Na krokve prostě dáte libovolně dlouhý přímý závěs na sdk profily a nacpete tam kolik chcete vaty...

Celé to pak polepíte parotěsnou folii, na to druhý kolmý rošt sdk a nakonec samotný sdk.

Tím druhým roštem vznikne instalační mezera, takže nebudete kvůli každé zásuvce/světlu dělat díru do parotěsné folie.

takže kompletní složení střechy bude:

krytina > latě > kontralatě (mezera musí být větraná) > paropropustná hydroizolační membrána > vata mezi krokve > další vata mezi přímý závěs s kovovým roštem > parotěsná folie > druhý sdk rošt > sdk

Zatepleni a odhlučnění podkrovi
pridat

Přidal bych se k dotazu. Skladba je jistě srozumitelná, jen nevím co je to na krokvích na obrázku. Spíš by mne zajímal názor jak předělat můj současný stav.

Na krokvích jsou přitlučeny desky sololitu s přesahem jako ochrana proti zatékání. Pochopitelně se prohýbají takže vítr dostatečně zafoukal popílek na půdu z nedaleké fabriky dokud jela. Na sololitu natlučené pouze vodorovné latě a na nich zavěšená keramická krytina.

Krokve jsou podbity vodorovnými latěmi a na nich děrovaná dřevotříska síly 6 cm, takže vybudované obytné podkroví. Strop podkroví je stejným způsobem na vaznících těchto krokví stejným způsobem. Šikmina podkroví nejde až k podlaze. Jediná izolace je rozvinutý balík čedičové vaty od stropu podkroví k okapu přes svislou část stěny podkroví. Síla čedičové vaty je 4 cm. Rozteč krokví 125 cm. Pochopitelně u okapu, nad stropem podkroví je dost větrného prostoru. Při současné skladbě je dostatečný prostor i mezi izolací a sololitem.

Nad podlahou podkroví není již u okapu svislá stěna ani částečně.

Zhotoveno dodavatelsky v roce 1977

Hm, divná skladba...

ale občas se dělají z neznalosti chyby...

Vaše otázka zde není, chcete se na něco zeptat?

doplněno 14.04.15 06:57:

Takže nikoliv divná, ale špatná skladba.

Mezi tepelnou izolací a sololitem musí být ODVĚTRÁVANÁ mezera, minimálně 4cm, po celou dobu životnosti stavby. Izolace se dává ze dvou vrstev, mezi krokve a pod krokve.

pridat

Divná nedivná. Prostě dělala to odborná firma. Dnes se zaměstnanci rozprchli a jistě podnikají stejným stylem. Otázka snad byla jak to řešit. Jistě konstrukce pod krokvemi, to jest vodorovné latě a dřevotřískové desky se sundají i s tou vatou. Ovšem sololitové desky přitlučené z vnější strany krokví a na nich natlučené vodorovné latě se střešní krytinou nemíním sundávat. Je mi jasné, že izolace mezi krokvemi nemůže být vyplněna až k sololitu, tím se ovšem snižuje tloušťka izolace.

doplněno 16.04.15 12:14:

To špatná je relativní. Z hlediska tehdejších poměrů a síly izolace tak 5cm je větraná mezera dostatečná. Ovšem kdyby byly na krovech kontralatě a teprve latě se zavěšenou krytinou asi by šlo v sololitu nadělat otvory a odvětrávání by bylo nad sololitem s mezerou na výšku kontralatě. Pak by asi nová izolace mohla být na celou výšku krovů. Toť můj názor. Nevím zda správný

doplněno 16.04.15 12:23:

Ta šikmina kde by izolace přiléhala až k sololitu je dlouhá 2 metry

Ovšem kdyby byly na krovech kontralatě a teprve latě se zavěšenou krytinou asi by šlo v sololitu nadělat otvory a odvětrávání by bylo nad sololitem s mezerou na výšku kontralatě. Pak by asi nová izolace mohla být na celou výšku krovů. Toť můj názor. Nevím zda správný

Ano je správný, páč pak se z nepropustného sololitu stane propustný. Bohužel propustný i pro kondenzát, zafoukaný sníh, atd..takže zase špatné...

pridat

Jeden si nevybere. Současný stav sololit sice s přesahem, takže při prasklé tašce či jiném zatečeni to vodu odvede, co se týče sněhu toho se to asi netýká. To by musela být střecha bez sněhu. Ovšem popílek habaděj. Prostě při roztečí krovů 125 cm se sololit prohýbá takže mezera i 5 cm a správný vítr nažene popílek ze sololitu směrem nahoru a mezerou na půdu.

Naštěstí již popilkovy snad není tak výrazný

hodnocení

0x

requied®

Jedíný odpovídající, a všechny odpovědi jsou OK.

Stando, technicky nezasunete EPS široký 50cm mezi krokve s mezerou 50cm. navíc pod střechou může docházet přehřívání krytiny, tím ke znehodnocení EPS.

Vata skelná je levnější, ale mnozí již nadávali na slehnutí vrstvy, po několika letech.

Čedičová , třeba Orsík, je dražší, ale neslehne. Lépe se s ní dělá, jsou to tuhé desky.

Stando, já mám doma čedičovou vatu, Orsík a UNI. Páč jsem to měl za dobrou cenu a je to hutná deska.

Levnější verzi bych doporučil skelné vlákno, třeba Wiegla, Climowool s cenou okolo 500Kč za kubík.

doplněno 14.04.15 16:30:

zde jsou nějaké vzory..

cukrar.rajce.idnes.cz/...

doplněno 14.04.15 20:55:

Stando, mezi vytápěnými prostorami nemusí být tepelná izolace, foli už vůbec ne..

ICQ 55180641, skype: milancukrar, klidně se ozvěte on line..

doplněno 15.04.15 07:05:

Stando, správně píšete, že ta vata tam bude k ničemu, páč hluk se přenese přes trámy.

Folie proti prašnosti je rovněž zbytečná, páč dole bude strop, nahoře podlaha, není kam co by prášilo.

Pokud chcete stále dávat folie, dole parotěs, nahoru difuzku, ale je tam zbytečná, páč podlaha bude nepropustná.

Stačí takto?

standa2*
hodnocení

Dobře díky. Tak to asi vyhraje ten Orsik.Ještě se zeptam,chápu to správně, že na krokve pridelam ty závěsy vodorovně, do nich a mezi ně dam taky ještě vatu a na to nalepim parozabranu a to nasroubuju SDK?Viděl jsem různé varianty tak nevím co je správně. Nebo potřebuji nějakou tu mezeru na odvětrání a na el.kabely? A ještě otázka, jakou dat fólií na podlahu.Obě patra vytápěna, skladba od spodu je omítka a heraklit přibita na hambalkovych trámech. Mezi trámy dam vatu 14 cm,vim ze to bude asi malo,ale mám malo místa,tak ať tam něco zůstane na chození. A chtěl jsem to zaklopit nějakou fólií,hlavně z důvodu víření prachu ze staré skelné vaty. Na to potom rošt z KVH hranolů a na to OSB. Buď 25 nebo 2x12.
standa2*
hodnocení

Díky za fotky.Nejsem si jist,ale netušim úplně jak to má správně vypadat pod tou fólií.A jestli mě můžete poradit ohledně té folie na podlahu v příspěvku výše. Díky
standa2*
hodnocení

Ta vata tam má hlavně tlumit hluk,ale bez krocejovky to asi nebude mít smysl.Přes ty dřevěný trámy se ten zvuk asi přenese. A ta folie tam má zamezit jen tomu šíření toho prachu,proto bych potřeboval poradit,která tam bude nejmíň škodit, aby to potom kvůli ni neplesnivelo.
standa2*
hodnocení

Takže přenos toho hluku bych mohl snížit jediné skladbou podlahy rošt z KVH hranolu 40x60 a rozteč max 40 cm, na to OSB 2x12, krocejovka a opět OSB.Jiná možnost asi neni,že?
A ta folie měla být právě nějaká paropropustna,když už bych ji dával. Jsem úplný laik.Díky

Stando, to určitě nesnížíte, jen si to namlouváte. Páč hluk se bude říšit přenosem přes OSB desku a hranol.

Právě že jste laik, měl byste postupovat dle návodů,

isover.cz/...

položíte vrstvu, přes ní roznášecí podlahu atd...

standa2*
hodnocení

Co je teda na mé skladbě podlahy špatně. Rošt udělat musím, na něj OSB,potom tuhle izolaci,já ji nazval krocejovka a potom opět OSB. Nebo se mylim? Moc jsem Vás teď nepochopil.

Stando,

Moc jsem Vás teď nepochopil...tak znova..hluk se bude říšit přenosem přes OSB desku a hranol roštu, to znamená, že to neodhlučníte
Proč musíte dělat rošt?

Pokud mi pošlete vnitřní poštou telefon, zavolám a podrobně vysvětlím...

doplněno 19.04.15 20:58:

strop z trámů 7x14cm, to je nějak slabé...

standa2*
hodnocení

Omlouval se za zpoždění. Ten rošt jsem chtěl dělat, abych zmenšil prohýbání OSB desek.Z vrchu je jen hambalkovy strop bez zákopu z tramku 7x14 cm.Rozteč je 85 až 90 cm.,Proto ten rošt. Vím, že se zvuk přenese z OSB na rošt a potom na tramek.Proto jsem mezi první OSB a druhou OSB chtěl dát tu krocejovku třeba Isover.Nevím, jak to funguje v praxi,ale doporučuji to jako plovoucí podlahu.

standa2*
hodnocení

Jo,je to slabé.čeká mě zesílení tramkama dle stavebního projektanta, který doporučuje trámy 8x16 cm,které zboku prosroubuji se stávajícím a a zároveň prosroubuji s krokvema a vaznici. Prý by to mělo stačit.

sunset*
hodnocení

0x

Jenom navrhnu, nic nevnucuji - zkuste zapřemýšlet nad Thermodach.cz, je to nad a mezikrokevní polystyrenová deska, na kterou se přímo věší krytina. Umožní přiznat trámy do interiéru, ale na odhlučnění to není. Podle mého skromného mínění to však je dobrá izolace na šikmé střechy z důvodu omezení výskytu tepelných mostů.

Sice je to poměrně drahé, ale práce s tím je jak lego, doslova za odměnu. Prostě se tvarované pláty nacvakají do střešních latí, nosem do sebe a na to se "nahází" tašky. I při prasknutí tašky se nic neděje, voda prostě steče spodem po polystyrenu do žlabu.

BTW - sám mám plochou střechu a 45 - 50 cm čepici z polystyrenu, takže střechu rozhodně zateplit co to jde.

standa2*
hodnocení

Zdravím, díky moc oběma. Takže ten EPS jako izolace šikmé střechy je nesmysl.A dávat jej do podlahy je asi taky hloupost.A kterou vatu byste doporučovali, hlavně kvůli snadné manipulaci a nejmenší prašnosti a škodlivosti. Ty tepelný a izolační vlastnosti jsou asi plus minus stejný. Ale je to jen můj odhad.Vidím, ze se v tom oba dobře vyznate,tak prosím o radu.Prostě co máte nebo byste si dali doma.Na ten Thermodach jsem se ted díval, vypadá to fakt dobře,jen ta cena je mimo moje možnosti, ale díky.
doplněno 13.04.15 18:15: Teda všem třem

junek
hodnocení

0x

viděl bych to dohnat tuhou četicovou deskou. Je jistě mnohonásobně lepší než klasická vata...takže bych ji nedával až ke krokvím, aby byla mezera mezi sololitem a deskou...

Já osobně mam pod strechou až 35 ccm vaty...dělal jsem to celé léto, ale na izolaci rozhodně nešetřím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]