Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kdo poradí, jaké cihly zvolit na stavbu RD, vybíráme mezi porotherm, ytong nebo heluz. Ocením vaše zkušenosti. Děkuji Pája
Ani jedna z uvedených variant není špatná.
Volte takovou cihlu, kterou dokážete sehnat levněji než ostatní. Dejte si na internet poptávku a uvidíte kolik firem a různých materiálů existuje.
Hlavně si nenechte vnutit nějakou se "super izolační schopností", která se už pak nemusí zateplovat...
Takže co nejtenčí stěnu + co nejsilnější izolaci.
doplněno 10.04.15 19:01:Jakákoli jednovstvá konstrukce bude mít za stejné peníze mnohem horší parametry než několik vrstev.
Navíc u jednovstvé je velký problém ohlídat tepelné mosty, chyby zdění atd...
spousta lidí postavila RD s tím, že se nemusí zateplovat. věřili tomu. zaplatili hromadu peněz za fasádu, a po dvou letech zateplovali (tedy správně izolovali)
co třeba tohle? levněji nepostavíte. ale musíte izolovat.
my za 14 dní začínáme...
stavíte celé z toho jejich systému? a zateplení bude vnitřní nebo vnější?
doplněno 11.04.15 11:53:A co se Vám líbí na tom vnitřním zateplení? přijde mi to hodně nepraktické a náchylné na provedení.
zdravím,
stavíme bungalov, takže použijeme jen obvodové zdivo. vnitřní příčky uvažujeme SDK. zateplení vnitřní.
doplněno 11.04.15 12:13:myslím, že je to naopak. v případě bungalovů je minimální riziko vzniku tepelných mostů. u patrových domů už je to komplikovanější, ale dnes vpodstatě vyřešené. ale o to jsem se moc nezajímal.
tento systém postavilo už několik mých známých a jsou 100% spokojeni. nízké náklady na topení-dům cca 130m2 stojí ročně cca 25.000,- za el. energie (kompletní spotřeba el. energie za 4člennou rodinu) a to mají uvnitř 16 cm polystyrenu. my budeme dávat 22.
doplněno 11.04.15 13:01:kotvení příček. vše je v mnou uvedeném odkazu. nejdříve se provede izolace obvodových stěn (je ale několik možností), potom se SDK příčky kotví do SDK obvodových stěn, případně přímo do obvodové stěny - mezi obvodovou stěnou a příčkou je cca 10 cm izolantu. ostatní varianty jsou popsané na stránkách výrobce.
zavěšení kuch. linky - mám doma několik let takto zavěšené skříňky na SDK stěně - bez problémů. my ale budeme mít kuchyň téměř bez vrchních skříněk. bojler - tam bude, zřejmě potřeba pomocná konstrukce z jeklů.
při 25cm vnitřní izolace je R=cca6,5
diskuze vnitřní x vnější zateplení poslouchám cca rok, stejně tak to, že na stavbu jedině cihla... mimochodem, velká část podkrovních prostor je na principu vnitřního zateplení - a funguje to.
je pravda že u patrového je to mnohem náročnější, nicméně:
- jak třeba budete kotvit vnitřní příčky ke stěnám?
- jak máte vymyšlené zavěšení kuchyně, bojleru, atd?
- 22cm izolace celkem nic moc, když si vezmu že samotná betonová tvarovka nic neizoluje.
Dle mého názoru není tedy pro vnitřní zateplení žádný rozumný důvod.
doplněno 11.04.15 13:25:- Rád se přiučím... jaká že velká část podkroví má vnitřní zateplení?
- Jen prostě nevidím žádnou výhodu vnitřního zateplení. Levnější to není, lepší to není, rychlejší, hezčí také ne. Tak mě zajímá proč.
-
Jinak aby jste si nemyslel že jsem snad zastánce porothermu nebo ytongu a nemám rád inovace.
Stavím teď velmi netypickou dřevostavbu (stěny R=8,97) oproti které vychází tento betonový systémem jako léty ověřené a funční řešení
Mají rekuperační jednotku? Protože jinak by museli hodně topit a větrat...alespoň jsem to tak laicky pochopil
doplněno 11.04.15 13:11:Já jako laik v tomhle oboru to vidím tak, že když budu hodně větrat tak nemusím topit, jelikož teplo pustím okny ven.
nemají rekuperační jednotku, my jí ale chceme.
každý by měl hodně topit a větrat, ale téměř nikdo to nedělá.
doplněno 11.04.15 14:01: ano, i já to považuji za naprostou samozřejmost. nemáte odkaz na jednotku za 15.000,-Kč?"Já jako laik v tomhle oboru to vidím tak, že když budu hodně větrat tak nemusím topit, jelikož teplo pustím okny ven."tomu nerozumím...Tak v dnešní době je snad rekuperační jednotka běžný standard. Bez ní si nový dům nedovedu představit.
Vynaložené náklady na pořízení se mnohonásovbě vrátí nejen v ušetřené energii na topení ale hlavně v komfortu užívání domu.
Nehledě na to že 350m3 jednotka dneska stojí 15000,-, takže komplet do 30000,-
vím, že stavíte dřevostavbu. levnější oproti čemu? oproti ytongu a páleným cihlám je to několikanásobně. rychlejší to také bude, navíc to není náročné - zvládne se to svépomocí. izolovat můžete v dešti a částečně i v mrazu...
ve hře je i izolace 30 cm (zanedbatelný nárust ceny, přisli bychom ale o cca 2m2), pak bychom se dostali na R=7,89
pořád přemýšlím nad těmi výhodami vnitřního zateplení a jediné co mě napadá je například:
- dodatečné zateplení budov z hystorickou fasádou
- v lokalitách kde bují vandalství má venkovní obálka domu větší pevnost.
.
nebo co jsem ještě přehlédl?
Prosím Vás jak píšete předpokládaných nákladů za topení el. nenergie 25000Kč na 130m2. Jaký je to přesně typ topení? Elektrokotel? Podlahové vytápění dráty? Nebo je tam tepelné čepradlo?
My plánujeme také bungalovu, malého - cca 70m2.
Děkuji
ehm. všichni mají p ř í m o t o p y... nejnižší pořizovací náklady, nejméně komplikovaná instalace, získáte levnější tarif na celou domácnost. ve velkých mrazech přitápí krbovými kamny - spotřeba cca 4 m3 za sezonu. my plánujeme infra panely. a protože jsem líný a lakomý, tak místo krbových kamen chci peletová kamna.
jen musím upřesnit 130m2 zastavěné plochy.
Pájo, souhlasím s první odpovědí,
postavit zeď 25cm silnou, k tomu 20-25 cm izolantu. Hlavně vyřešit detaily.
Osobně bych koupil porobeton, (dobře se do něj dělají drážky a řeže), hledal bych rozměr dle akce a ceny, klidně i velké bloky, ale stavět na šíři 25cm. Klidně i z Lambdy, ale na šíři 25cm.
Pamatuje, že není žádný materiál nejlepší...
já se snad z tchto otázek zblázním a navíc z odpovědí typu stačí cihla 40-45cm bez zateplení. Staticky je cihla 45cm na až 4-5ti patrový barák, tak se prosím zamyslete a dělejte jen takovou sílu nosné zdi jakou je ptřeba kvůli zatížení a nesplachujte peníze do záchodu resp. do loby cihlářských firem. Ti projektanti pozemáci jso asi fakt hňupi a nenaučí se to ani v roce 2050 !. Pokud máte bungalov udělejte sílu zdi okolo 25 a na to izolaci okolo 20cm ono to takto je totiž nejefektivnější. Heluz ne firmy to odbývají a mezi spárami pak fouká meluzína a celý T izolační sytém jde do háje. Za mě ytong. hEluz se štípe jak sklo.
doplněno 13.04.15 20:41:díky, zkuste si zakrátit na potřebný rozměr cihlu heluz nebo porobeton a uvidíte . . . Heluz sice myslím dělají koncové tvárnice, ale nevěřím, že to vždycky výjde na rozměr jejich cihlového sortimentu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.