Nejste přihlášen/a.
S manželkou máme cca 80 let starou klasickou dětskou postýlku, samozřejmě bez jakýchkoliv normalizovaných rozměrů a bez stavitelného roštu. No a já bych ten stavitelný rošt (nebo něco na ten způsob) potřeboval vyrobit. Poradíte z čeho a jak? Musím nějak totiž vyřešit i upevnění ke stávající konstrukci postýlky. Předem díky za rady.
Je spousta druhů všelijakých postýlek, takže jen tak všeobecně.
Pokud si nepředstavujete vyrábět nějaký složitý stavěcí rošť, tak je to zcela jednoduché. Rošt musí být v rámu postýlky volně vložený. Pokud není, musíte takový pořídit - vyrobit. Čili rám z latí s pevnými truhlářskými spoji - přeplátování, čep a dlab atd - záleží natom, jak jste vybaven nářadím a na co si troufnete.
Vyrobit výškovou stavitelnost roštu už je pak strašně jednoduché - jako příklad dám systém, který byl u postýlky kdysi dávno (před 30lety) našeho syna. V nohách (rohových sloupcích) postýlky vyvrtáte z vnitřního prostoru v potřebných vzdálenostech úhlopříčně (tj z rohu do rohu nohy) slepé díry pro vkladací kolíky. Pak do těch otvorů vložíte kovové kolíky (koupené nebo vyrobené - stačí tak průměr 6mm) a na ně položíte rošt.
Jakou si uděláte rozteč děr pro kolíky, tolik poloh roštu budete mít. Přestavba výšky roštu velmi rychlá - v řádu minut.
Dejte sem fotku stavajici postylky. Stavajici rost by mohl jit upravit. Take mame system, ktery je popsany vyse. Rost o kousek mensi nez postylka a vkladaji se do noh ocka, na ktere se rost polozi a dotahne sroubky, muzu nafotit. Rost byl zlomeny, ale i tak jsem nakonec vzdal vyrobu a stary jen opravil
A mohl byste sem vložit fotku? Já se pokusím tu naši postýlku dnes nafotit. Dno je zde ale tvořenoou jen dřevěnou deskou, která je součástí konstrukce, takže s ní nehnu. Nakonec jsem snad rošt vymyslel - koupím laťky, kulaté tyčky a následně laťky cca 10 cm od sebe navrtnu a propojím je tyčkama. Akorát jsem zatím nedoladil právě ten systém s očky nebo kolíky, na které budu rošt pokládat.
U starých postýlek byla spodní deska součástí konstrukce postýlky, proto jsem výše psal o potřebě vytvořit nový rošt.
Systém roštu z latí a kruhových tyček není zrovna optimální řešení, protože ty kruhové tyčky budou dítě tlačit - zkuste si lehnout na plaňkový plot. Rošt se dělá z plochých latí rozměru cca 50x20mm, vzdálených od sebe do 10cm, aby se matrace mezi latěmi neprohýbala - neprotlačovala vahou ležícího dítěte. Jednoduché, ale také nepříliš vhodné řešení roštu je udělat rošt třeba z těch kruhových tyček a rovnou desku z něj udělat pomocí desky sololitu či podobného deskového materiálu - tento se položí na rošt. Nevhodné je to proto, že matrace nebude zespodu větrat.
Systém polohovacích kolíků jsem se pokusil načrtnout - viz obrázek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.