Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam připojit 3.žílový kablík?

Od: samurraj® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, koupil jsem světlo GLOBO 3x40w do pokoje a nějak se mi nedaří to správně propojit. V tom světle je čokoláda a tři zdířky, kde již jsou kablíky. Mě ze stropu vede 3 žílový kabel (černá, hnědá a zelenožlutá) na čokoládě je L, kostra a N

zapojil jsem tedy hnědý kablík do L, zelenožlutý na kostru a černý na N.

Jenže to nesvítí. Zkoušel jsem L, s N prohodit, nic., zapojil jsem jen dva černý, hnědý, nic. Nevím, co je špatně proč to nesvítí. Podotýkám, že vypínač je dvouklapkový. Prosil bych nějakého elektrikáře, aby mi púoradil. Odpovědi typu nech si to připojit odborníkem slyšet nechci. Děkuji za radu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

zapojeno to bylo správně, černá=L, modrá= N a zelenožlutá na kostru.. to je žárovkové, nebo Ledkové? nebo jaké světlo..

u žárovkového nemusí doléhat žárovka v objímce..

dusger*
hodnocení

0x

111 ti radí špatně. Z/ž drát ze stropu nejdříve připoj v lustru na svorku "zem" a pak s ním pokračuj na svorku N. Do svorky L připoj kterýkoli z volných drátů, druhý bezpečně zaizoluj. Tvoje svítidlo není určeno pro lustrový vypinač,( leda možná po složité úpravě), takže bude fungovat jen jedna klapka.

hodnocení

Aha, ale jak mám pokračovat s tím zelenožlutým kabelem přes kostru do N? To nechápu. Zastrčím ho na kostru a přeci tam to končí. Nebo mám vzít nějaký kus drátu a z té kostry ho rozvést ještě do toho N? Ptám se pitomě, ale není mi to jasné.

pobrdny*

Ano,přesně tak, z kostry ho ještě připojit kouskem drátu k "N".

hodnocení

Tak pokud to je takhle, nebude to problém, Děkuji za radu. Půjdu to vyzkoušet a dám vědět.

No správně by to mělo být bez přerušení, ale pokud je zelenožlutý drát krátký, ukončíte ho na svorce kostry a pod ten samý šroubek na kostře přidejte další kousek drátu, jehož druhý konec připojíte do svorky N. Může být i bez bužírky.

pobrdny*
hodnocení

0x

Máte dvouklapkový vypínač, takže na stropě máte tři dráty - zelenožlutý nulák, černá - fáze z jedné klapky vypínače, hnědá - fáze z druhé klapky vypínače. Ale ten lustr asi umí jen rozsvítit a zhasnout všechny tři žárovky najednou, neumožňuje rozsvítit na jednu klapku jednu žárovku, na druhou klapku vypínače další dvě žárovky. Takže jedna možnost je zapojit na čokoládu na světle : žlutozelený vodič spojit s s vodičem N a připojit k žlutozelenému, co jde ze stropu. A černý spojit s černým - L - fáze. Jenže bude fungovat jen jedna klapka vypínače a rozvěcet všechny žárovky. Kdyby jste to chtěl rozdělit, tak by jste musel jít do zapojení svítidla, což nemusí být jednoduché... Nebo svítidlo jít vrátit a vyměnit za jiné, co umožňuje zapojení dvoupólového lustrového vypínače a tedy i postupné rozsvěcení žárovek.

hodnocení

Díky za odpověď. To je mi jedno, jestli se to bude rozsvěcet najednou všechno jednou klapkou. To by šlo řešit tím, že místo dvouklapkové dám jednoklapku ne? Spíš mi není jasné to propojení zelenožlutého kabelu s Nkem. To jako mám ten ze stropu zelenožlutý spojit s hnědým ze stropu a dát to do kostry lustru?

"To jako mám ten ze stropu zelenožlutý spojit s hnědým"

NE! To v žádném případě! Při zapnutí vypínače byste vyrazil pojistky a pravděpodobně zničil vypínač. Ten zbývající (hnědý) drát nechat nezapojený (a dobře zaizolovaný), případně jej odpojit ve vypínači.

Hnědý a černý jsou v tomhle případě rovnocené a je jedno, který z nich použijete. Rozhodně ale nic nespojujte.

Proboha to né! Nic nespojovat. Hnědý do L, zelenožlutý na kostru a odtam propojkou ještě na N. Černý zaizolovat a nechat nezapojený. Při případné výměně vypínače za jednoduchý zapojit i na straně vypínače jen hnědý a černý ponechat nezapojený.

doplněno 07.04.15 17:12:

je jedno jestli zapojíte na L hnědý nebo černý, jen je důležité, při výměně vypínače, potom zapojit ten stejný jako v lustru ;)

hodnocení

0x

V bytě zřejmě nemáte 3vodičový rozvod, takže zelenožlutý je nejen ochrana (zem), ale i pracovní nulák. Takže připojte ten zelenožlutý napřed na kostru, odtamtud na svorku N. Ty dva dráty (černý a hnědý) jsou oba fáze, každá spínaná jednou částí dvojvypínače. Takže pokud máte světlo jen s jedním obvodem, připojte kterýkoliv z nich na L. Podle toho, který připojíte, bude se světlo rozsvěcet jedním, nebo druhým vypínačem.

doplněno 07.04.15 17:00:

Zase jsem byl pomalej *bum*

hodnocení

Takže kdo jste mi radil s tím dalším vývodem od kostry do Lka, tak jste měli pravdu a světlo už svítí :) JSTE BORCI A JÁ JSEM BOREC U MANŽELKY :) Díky moc chlapi

pobrdny*

Bacha, L-fáze, N-nulák, zelenožlutý - uzemnění. Abys neměl fázi na kostře, to by bylo životu nebezpečné ! Sice by to svítilo, ale kdyby na ten lustr někdo šáhnul, tak by dostal 230V ! Takže na svorku L může přijít jen černý nebo hnědý přivodní drát, ale už se nesmí spojovat s kostrou !

hodnocení

jo jo já jsem to napsal blbě. zelenožlutý mám na kostru, hnědý na L a od kostry jsem šoupnul extra drát do N

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]