Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spotřeba plynu v 1+1 310m3/měsíc?

Od: millu odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

prosím o Vaše názory a tipy. Přestěhovala jsem se do 1+1. Jedná se o přístavbu u RD se samostatným vstupem. Pan majitel bydlí v přilehlém RD. Byt Je nějakých 40m2. Nemám termostat, topí se ale málo, kdykoliv sahnu na topení je spíše vlažné. Stěhovala jsem se 1/3/15 takže mi to nevadí, nepotřebuji přetopeno, klidně si vezmu ponožky :) Večer stejně sedím pod dekou. Na plynu se i vaří, ale já moc nevařím, a když tak maso přírodně, vedle pár brambor, sem tam vajíčka k snídani, žádné vyvařování. K 1/4/15 udělal majitel odečet a přišel s tím, že jsem protopila 310m3 plynu. Přijde mi to úplně nesmyslné, naši mají starší nezateplený RD, dole se topí na 23, nahoře na 21 a spotřebu za březen měli 324m3. Odečet je správný. Pán mě postavil před kotel (je v jeho garáži), ukázal čísla... jenže já si myslím, že tím kotlem vytápí celý dům a ne jen můj byteček. jenže netuším, co teď s tím a jak to dokázat. Na jednu stranu by bylo asi nejlepší se rychle odstěhovat, na druhou stranu pán to bude chtít zaplatit, může mi to strhnout z kauce, já zaplatila 10tis. realitce a na stěhování jinam prostě teď nemám peníze (přestěhování do nájmu vyjde ca na 30.000,- - kauce, realitka, první nájem). Poradíte někdo, jak řešit, čím argumentovat?

Jen pro úplnost vody jsem prý spotřebovala 8kubíků, což mi přijde taky přitažené, je fakt, že se sprchuji třeba 2x - 3x denně, ale peru 1x za týden, nádobí téměř žádné... Opět naši mají v 5ti lidech vč. péče o nemohoucího dědu (tedy spousta koupání a praní) 12-14kubíků. Elektřina pry 800.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zavřít plynové topení, sporák, odečíst stav plynoměru a odjet na víkend k rodičům. Po příjezdu ověřit, zda se stav plynoměru nezměnil.

hodnocení

1x

Plyn> / ano, zdá se mi to opravdu hodně, 310m3 je cca 3255kWh za měsíc...To je na 1+1 opravdu hodně..(pro zateplený RD který je 4x větší než Vás byt, je za měsíc spotřeba cca 1500-2000kWh).

Voda> / ano, to je také docela přitažené za vlasy..na den Vám vychází spotřeba 266l...což pro jednu osobu (byť se 3x sprchujete je také docela hodně.., věřil bych tak 150l..

doplněno 03.04.15 10:59:

P.S.: čím argumentovat? Musíte znát přesné místo odečtů, co vše je na ně napojeno..atd. Pokud má majitel pouze jeden plynoměr pro celý dům a zdroj tepla je také jeden, potom spotřebu nemůže odečíst správně..resp.ji rozdělit. U vody je to dtto.., pokud Váš byt nemá samostatný vodoměr. Pokud tyto věci oddělené jsou, potom si přesně sledujte stav plynoměru i vodoměru..(a pro začátek třeba i po dnech..).

millu
hodnocení

Děkuji, pátrala jsem hodně v diskusích a moje spotřeba plynu skutečně odpovídá běžnému nezateplenému RD. Pan domácí tvrdí, že tento kotel je můj a já prostě, postavena před kotel, asi nemohu říct je to tak či není. Právo vidět jeho kotel nemám... A předpokládám, že pokud by se přišlo na to, že je skutečně společný, začne tvrdit, že on sám sebe vytápí krbovkami. Já prostě technice nerozumím, za to on se tváří že ano, tak se mu zdá, že bude snadné mě "utřít." Ale platit za jeho rodinu rozhodně nebudu.

doplněno 03.04.15 11:29:

Neargumentoval. jen celý měsíc chodí a říká - noooo to bude sporřeba plynu, když pořád větráte, to prochladne, ani nevíte jak (na wc mám otevřenou ventilačku, na noc i v pokoji, při smažení cibule okno dokořán :) ). zatím jsem se do velkého sporu nepouštěla, zjišťuji informace...

Jestli kotel je jen pro Váš byt se samozřejmě zjistit dá, ale pro Vás to samozřejmě je obtížné. Na druhé straně, pokud je kotel opravu jen pro vytápění bytu 1+1, potom by jste k němu měla mít přístup a možnost si ho sama zapínat a regulovat dle potřeby.

doplněno 03.04.15 11:30:

P.S.: no tak to potom samozřejmě může být jiná situace pokud větráte tímto způsobem..

millu
hodnocení

Volala jsem i na RWE a tam mi řekli, že technik toto pozná, ale vzhledem k tomu, že není odběr na mě, nemám právo si ho zavolat :-/ S tím větráním to byl spíš vtip, tu cibuli jsem dělala 1x (fakt nevařím) a okýnko na odděleném WC mi snad byt nevyvětrá - u nás na baráku - s totožnou spotřebou je věčně dokořán kvůli psům nahoře a dole přetopeno kvůli invalidnímu dědovi. Proto si myslím, že i při pootevřené ventilačce je to kravina.

hodnocení

1x

Udělala bych to jak radí Kimba. To je jedna věc. Ale sprchovat se třikrát za den ;), to je trochu moc. A to nechodíte do práce, to sedíte pořád doma, že máte čas se sprchovat třikrát za den? Předpokládám ráno, v poledne a večer. Přece si nedojíždíte domů, abyste se osprchovala. Říkáte, že moc netopíte, že je topení vlažné a že si dáte raději ponožky. Vy nemůžete ani regulovat radiátor, který máte v bytě, nebo to tak máte nastavené úmyslně? A další otázka. Když pán pronajímá objekt samostaně a máte jak říká i svůj plynoměr, neměl by být v tom případě na Vaše jméno? Tohle se mi nějak nezdá, někde bude zádrhel. Můj syn také pronajímá byt a má všechno na své jméno. To by pak bylo hodně zmatené s vyúčtováním spotřeby. Kdyby mne postavil majitel před nějaký plynoměr a řekl, že je můj, tak bych okamžitě žádala, aby byl také napsán na mé jméno. je přece součástí pronajímaného bytu. Ale když tak nad tím přemýšlím, tak i kdyby jste to udělala jak radí Kimba, tedy zavřela pln a odjela, bylo by to houby platné, majitel tam má přístup a klidně ho otevře. Leda byste ho tam dotáhla a sepsali oba dva stav na měřidle. Situace je podivná, já bych se odstěhovala. V tomto případě totiž ani nejde jinak radit. Nikdo z nás neví jak opravdu topíte a nikdo neví co má majitel za lubem. A i když je Vaše spotřeba dost vysoká a my Vám to odsouhlasíme, tak tím zase nic nevyřešíte. Přece nemůžete majiteli oponovat tím, ža na jedné poradně rádci řekli, že tak velkou spotřebu plynu nemůžete mít a že to platit nebudete. To není žádný pádný argument.

honzik*
hodnocení

0x

Dobrý den, podle toho, co čtu tak si myslím, že Vaše spotřeba cca 10 m3 na den odpovídá. Pokud není objekt zateplený, zvlášť stropy a vetráte tak, jak větráte. Topit i větrat se musí umět - naučit se to. Zkuste se sprchovat 1x denně (to se tolik potíte?) a větrat 3 x denně, intenzivně průvanem na cca 5 minut. Místo otevřené ventilačky zkuste vypnout topení. Teď už to tolik nepoznáte, snad už bude jaro. Ale Vaše chování není spořivé ani racionální. To neberte, jako kritiku, ale radu a zkušenost. Také jsme se s manželkou museli naučit žít sami ve svém domě, tzn. topit a větrat tak, aby se nám dobře žilo, ale netopili "Pánu bohu do oken".

Pri rozmeroch 1+1 je spotreba vysoká,doma topím plynom a stropy nezateplené a veľký dom a spotreba so starým kotlom je max.17 m3 pri -20 stupňov,teraz je to okolo 8m3.

millu
hodnocení

Děkuji i za Vaši reakci. Já vím, že nešetřím, nejsem na to z domova naučená, třeba s tím sprchováním - nepotím se, jen se sprchuji ráno i večer a někdy, třeba když přijdu z práce a jdu na kafe tak i během dne. Nepotřebuji to, jen to tak prostě dělám :) Vím, že jsem na provoz drahá, ale jak jsem napsala - rodiče mají prakticky totožný dům jako tento majitel (stejné stáří, stejná velikost, taktéž nezateplený) a náklady jsou skoro shodné s těmi, co pán naúčtoval mě. Doma - u našich - jsme měli za březen 324m3 na celý dům o 6ti místnostech, kde se dole přetápí a nahoře se větrá způsobem horším, než to dělám já - všechny dveře dokořán, aby mohli chodit psi. Proto mi ta spotřeba přijde tak divná.

Milá Milu, tak když víte, že jste na provoz "drahá", tak nechápu čemu se tady divíte a co vlastně chcete řešit. Asi jste to skutečně spotřebovala, jen si to neumíte představit v reálu.

jarda222

Když se píše, že kotel nemá termostat, tak nemá větrání nic společného se spotřebou plynu.

hodnocení

0x

Jednoducho mu povedzte,že jeho jednanie zapácha podvodom a že pokiaľ to nebude vyriešené k vašej spokojnosti,najlepšie vrátením zálohy odsťahovaním,samozrejme po zaplatení menšej čiastky jemu za vodu a plyn tak to oznámite na políciu a ona sa už postará o vyriešenie celej veci bez právnikov.

To jsou poměrně silná slova, zvláště vzhledem k tomu, že ani jeden z nás nebyl na místě "činu" a nevíme kde je pravda a kde není.

Já to tedy jen z laického popisu tazatelky nepoznám, potřeboval bych to vidět na místě..Stanovisko podobné Vašemu si netroufám bez dalších potřebných údajů zaujmout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]