Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Rád bych do nového bydlení, ale nevím jak na to. Budu mít na konci roku splacen panelákový byt v Praze 3+1, v družstevním vlastniství. Rád bych vypadl z Prahy do nějakého baráčku. Teď je otázka, jestli byt v Praze pronajímat a tím platit hypotéku na barák? Barák bych rád okolo 4mil. Hypotéka může být klidně i na 20 a více let. Nějakou hotovost mám, cca. půl milionu. Díky. Adam
radeji bych to prodal , prece jen najemnici jsou nekdy fakt prasata ...
sel bych a zkusil bych co mi nabidnou tady honzovahypoteka.cz/...
Mám jiný názor. Byt si nechat a z nájemného platit hypotéku. Byt bude stále Váš a pokud si nájemníky ohlídáte, myslím, že budete spokojený. Dneska nemají peníze moc velkou hodnotu a každý bankéř vám potvrdí, že dnes je lepší mít hypotéku, než peníze na účtě. Byt bude stále váš a pokud se něco nepovede, máte pořád kde bydlet.
S nájemníky sice může být i trápení, ale když si dáte pozor, dobře smluvně ošetříte, tak by to mohlo fungovat. Jenže drahých nájmů je všude dost a tak na druhou stranu můžete být nějakou dobu i bez nájemníka a náklady je třeba platit stále. Je to trochu o náhodě a také nechtít příliš. Asi bych to nejdříve zkusila s nájmem, prodat to můžete vždycky. Taky je otázka ceny družstevního bytu, ta bývá nižší než u osobního vlastnictví. Jako problematičtější bych viděla koupi domu, tady je každá rada drahá, ale hypotéky jsou nyní údajně výhodné, tak to asi za úvahu stojí.
Družstevní byt stále patří družstvu. Pokud jej budete chtít pronajímat,
půjde o podnájem (nájemníkem jste Vy), k němuž budete potřebovat souhlas družstva.
Souhlas byste nepotřeboval v případě, že byste v bytě zároveň bydlel i Vy.
Družstevní byt prodat nemůžete, prodat můžete pouze družstevní podíl. Nebo družstevní podíl můžete za úplatu převést na někoho jiného. K převodu souhlas družstva nepotřebujete, jen převod musíte družstvu oznámit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.