Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu ohledně hypotéky. Můj přítel by si rád vzal hypotéku na byt v osobním vlastnictví ( 3 1) ale již má u banky dluh 350.000,-Kč, tvrdí mi, že není problém hypotéku dostat i přesto , že je již zatížen dluhem a momentálně je i ve výpovědní lhůtě.(Nyní vydělává 27.000,-Kč čistého ) Dále přítel tvrdil, že si v práci zařídil, aby mu do žádosti o hypotéku zaměstnavatel nezaznamenal, že je ve výpovědi.Je vůbec možné, že některý zaměstnavatel potvrdí to co není pravda?
Předem děkuji za odpovědi.
Dostat hypotéku rozhodně není zrovna snadné. Dost lidí si myslí, že půjdou, příhlásí se a hypotéku dostanou tak nějak automaticky. Tak systém nefunguje. Banka vám nemusí dát o co si řeknete. Být vámi, pak vezmu vašeho přítele a nezávazně se zeptám na maximální výšku poskytnutelného úvěru a na velikost měsíčních splátek. To je hlavní věc, ve které oba musíte mít jasno.
No a jestli chce váš přítel švindlovat, pak ho upozorněte, že možná oblafne banku, ale exekutory ne.
Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Každá banka má jiné podmínky (záleží, kolik procent z hodnoty zástavy si půjčí, na jak dlouhou dobu fixace, zda bude žádat sám atd.) a každá banka má jiný systém, jakým hodnotí bonitu klienta. Ale divila bych se, kdyby za těchto podmínek, přítel hypotéku dostal. Bude žádat on sám?
Přijde mi bláhové žádat o hypotéku ve výpovědní době. Nemusí ve zkušební době vyjít nová práce a závazky bude platit z čeho?
Aby to nedopadlo tak, že nemovitost bude psaná jen na přítele, Vy budete spoludlužník, přítel nebude mít z čeho splácet a platit to budete Vy.
Přítel pracoval jako grafik, tvrdí mi, že najde místo ve stejném oboru brzy. O hypotéku chce žádat sám, naskytla se mu koupě za přijatelnou cenu. Mě se to zdá v tuto chvíli nerozumné.
Máte také vlastní příjem do společné domácnosti? Příjem 27 000 Kč je řekl bych málo, pokud v rychlosti odhadnu měsíční splátku 5700 Kč (spotřebitelský úvěr), 6900 Kč (budoucí hypotéka na 30 let na nemovitost v hodnotě 1.500.000 Kč), min. 5000 Kč (energie), 8000 Kč (jídlo) ... jen toto spolkne 25 600 Kč. Sama popřemýšlejte, co vše je třeba ještě měsíčně platit:
- telefony (paušální platby)
- internet
- televize
- benzín a MHD
- cigarety/alkohol (pravidelný kuřák spolkne měsíčně až 3000 Kč)
- domází zamlíčci
- zejména u starších nemovitostí neustálá údržba stavby také stojí peníze
Ještě dodám, že bych se divil zaměstnavateli, který by v potvrzení o příjmu zalhal, neboť by si kolem vlastního krku uvázal smyčku. Pokud by na to banka navíc přišla, mohla by vám uložit smluvní pokutu, popřípadě sesplatnit hypotéku (což dospěje k exekuci nemovitosti a zbytečným problémům, které si určitě můžete teď odpustit).
Šel bych do toho za situace, kdy bude mít přítel po zkušební době v nové práci a budete mít i vy příjem do rodinného rozpočtu (pak mohou přijít děti, Váš minimální příjem a co bude?). Riskujete tím Váš vztah, který se může naprosto jednoduše rozplynout na financích. Nevěříte? Věřte. Vemte to jako dobrou radu do života.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.