Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sokl pod kuchyňskou linku

Od: beartech* odpovědí: 13 změna:

Zdravím, poprosím o názory na jednu věc, máme kuchyň z Ikei ( METOD ) - zatím v krabicích a řeším k ní sokl ze dvou důvodů

- přítelkyně je menší postavy takže je cca 91cm na kterou se se standardním příslušenstvím dostaneme moc vysoko ( chceme 86-87 cm )

- i přes to, že u skříňky pro dřez budeme jejich výšku cca 91cm zachovávat protože to naopak u dřezu nevadí ( a bude stát vedle myčky a sporáku samostatně ) tak ty jejich skříňky nejsou určeny pro to aby stály samostatně ( i spodní skříňky se chytají na lištu na zeď ), při tom co jsem viděl ty orig plastové nožky to vidím jako dobrý nápad protože by to moc asi samostatně nestálo, nicméně my jsme si z jejich atyp 63,5cm desek nevybrali takže budeme brát 70cm desku od Polyformu, z toho důvodu budou skříňky od zdi odsazeny a i když by to přes nějaký hranol na zeď chytnout šlo je problém, že jde částečně o zeď na které je z druhé strany rozvaděč takže prolezlá kabely a vrtat do ní nechci.

Z uvedených důvodů mě napadly dvě řešení

1) vyrobit vlasní nožky - stabilní nožky s výškou max. 4cm jsem nenašel ( pokud s rektifikací tak destička na přišroubování zespod na skříňku, na to přivařená trubka, na ni matka ( nebo na destičku rovnou přivařit DIN 6334 matku ) a do ní přijde šroub s přivařenou tesařskou podložkou a nalepeným nějakým kluzákem ) trubku řešit v průměru aby na ni šel nacvaknout budˇ orig držák soklu a nebo takové ty plastové držáčky trubek od vody nebo topení do kterých kterých se trubky zacvakávají a na držáčky přišroubovat uřízlý kus lamina jako sokl a nacvaknout na nožky

( ukrutná práce protože nožek bude asi 24 + velké měření aby si to vše nějak nepřekáželo a šla na to nějak rozumně přišpendlit nějaká soklová deska ) a nebo

2) se na uvedené vybodnout, koupit dřevěné hranoly vhodných rozměrů, udělat z nich rám s přiměřeně menším půdorysem skříněk, natřít a na něj položit skříňky ( + nějak rozumně prošroubovat )

Je to dilema, nožky s vycvakávací soklovou deskou mají výhodu ve snadném uklidu pokud pod linku něco zateče ( i když při výšce 4cm asi taky moc ne ) ale sokl v podobě rámu z hranolů by byl velice jednoduchý na výrobu.

Běžné nářadí jako je pásová pila na kov, COčko, ponornou pilu s kotoučem na lamino mám, co nemám jsou peníze a čas :) . Jaký je prosím Váš názor, co by jste volili resp. jak by jste to řešili jinak? Díky moc za rady

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

kuchyn znám, loni montáž; jednou z možnodtí je zúžit desku na potřebnou velikost, ale zase ty kabely ve stěně...proto bych udělal dle vašeho bodu dva rám a na nej položil skříňky, které lze mezi sebou sešroubovat šrouby, na to určenými (ale IKEA je nemá, šroubuje běžnými vruty...koupíte v železářství...

doplněno 01.04.15 14:32:

když zadáte "nábytkové šrouby", najdete jich mnohem více, různé průměry a délky

ardea-cz.cz/...

a pokud vespod pod rám dáte ještě v pár místech plastové podložky tloušťky 2 - 3mm, aby dřevo neleželo přímo na podlaze a taky aby rychle vyschlo při případném zatečení...tak rám vydrží déle než celá kuchyň...

hodnocení

2x
No já bych to taky asi řešil tím rámem z latí a na jeho spodní hranu bych dal nějakou gumu aby pod to nemohla zatéct žádná voda.Samozřejmě po namoření do odstínu pořádně prolakovat aby dřevo při vytírání kuchyně nechytlo vodu a nezačalo se kroutit. Z horní hrany asi taky gumu nebo filc aby se pod linkou nedělaly kapsy plné prachu protože do 4cm mezery nedostaneš žádný vysavač.

hodnocení

2x

Vůbec bych to neprožíval. Sehnal bych si dva hranoly, jeden dopředu, druhý dozadu, ty normálně položil na zem a na ně postavil skříňky. Je naprosto zbytečný dělat nějaký rám. Pokud máš ted nějakou soklovou lištu, tak bych ji zůžil na sílu těch hranolů a zepředu ji přilepil na pár bodů silikonu. Podle mě je taky naprosto zbytečný šroubovat spodní skříňky ke zdi, stačí je prošroubovat jen mezi sebou. I když je fakt, že někdy je konstrukce nábytku z těchto velkofirem naprosto neuvěřitelná a vše drží pohromadě pouze silou vůle.

Dva hranoly seženeš v každý truhlárně a není problém, aby ti je protáhli na sílu jakou budeš potřebovat, to je minová záležitost. Když před to dáš pásek z lamina tak ty hranoly můžou být z materiálu, co stojí v každý truhlárně různě po koutech, tedy za hubičku.

Pokud je přítelkyně prcek, klidně bych i vzadu uříznul pracovní desku. Ono čím je deska širší, tím hůř se ji bude dostávat do horních skříněk.

beartech*
hodnocení

Zdravím Vás, průběžně děkuji moc za Vaše názory, jsem rád že se přiklání k méně pracnému řešení :), o zaříznutí desky jsem taky uvažoval ale nakonec jsme se rozhodli že 70cm desku budeme brát jako výhodu větší pracovní plochy ( je to oproti 63cm Ikea jenom +7cm a navíc přemýšlíme využít další pracovní desku na stojáka jako nástěnnou takže ještě -2,8cm z hloubky. S tím zhoršeným přístupem do horních skříněk to je pravda, ale zkoušeli jsme to nasimulovat a půjde to

esme*
hodnocení

0x

Ještě se k tomu zeptám - vy budete dávat na zeď jako obklad pracovní desku? Není to zbytečně drahé? Běžně se používají tzv. zádové panely, tl. 9-15mm, a zrovna u Polyformu mám dojem že je dělají ve všech dekorech ve kterých nabízejí PD.

Ten sokl bych řešila rámem, jak jste plánoval, a podmáznout silikonem, aby se dokonale vyrovnal a dole utěsnil. A celé sešroubovat dohromady. Ikea jsou jen taková hrachovinková prkýnka, a až to budete používat, mohlo by se to různě rozlejzat a vlnit. Zvláště pokud to nebudete mít zapřené "ode zdi ke zdi" a ani zezadu ukotvené.

beartech*
hodnocení

Dobrý den, no s tou zádovou deskou to mám zatím otevřené ( v podstatě i s tou PD :) ), Zádová bude bílá takže to nejlevnější co se dá z PD sehnat a právě pokud jsem koukal třeba na KILI tak tam je bílá 28mm pracovní deska levnější než 10mm zádová ( pokud jsem se nedíval špatně ). PD která je zase v dekoru podobném pískovci ( proč si to nezkomplikovat, ale prostě se nám líbí :-D ) zvažuji z Hornbachu kde to jde objednat na míru ale zase je metr 28mm poměrně drahý ( cca 1400Kč ), zádová deska od nich nemá smysl vůbec protože za nejlevnější chtějí 905Kč. Problém je v tom že Polyform zase tady v okolí Brna nikdo moc nemá a on je jedniný o kom vím že děla 700 desky, musím to ještě přesně spočítat kolik toho budu potřebovat a zvážit zda nevzít 900 od Egger / Kronospan a zaříznout i za cenu že budu muset vzít celou desku ale zase musím najít někoho kdo prodá i půlku ( celkem potřebuji cca 5m ( 1,2 + 1,3 + 2,5 ) ) což u některých PD umí Kili. Někdy vyjde drahá metráž levněji než nucený odběr plné délky za 3/4 ceny a pak se ještě trápit s převozem 4,1m dlouhého prkna :) Uvidíme, v tomhle budu ještě hledat.

Pomohl by mi tip kde by se dala sehnat zakončovací a napojovací AL lišta ( dvě desky budou do "L" ) na 28mm desku delší než 600mm, zatím jsem odhodlán to řešit tím že dám 600 + 100 kousek uříznu z další ale není to optimální protože to bude vždycky vidět. Goggle mi moc neporadil i když jsem třeba špatně hledal. Díky

esme*

Víte, mám dojem že si to zbytečně komplikujete; a napojovat PD za drahé peníze alu lištou je fakt brutus a naprostá ohavnost. Nezkoušel jste poptat ve vašem okolí nějakého truhláře? Je velmi pravděpodobné že by vám materiál sehnal za stejné peníze nebo levněji než supermarkety, a ještě by kvalitněji (lepeným rohovým spojem) vyřešil pracovní desku, a doporučil i kde nejlépe a za rozumný peníz sehnat obklad.

Tloušťka PD 28mm je... nu... dává se to do levných sociálních projektů, s tím, že životnost je počítána na max. několik let. Fakt toto chcete doma? Ono ne vždy je nejlevnější řešení to nejlepší.

beartech*

:) tak komplikuji si to zcela určitě :) Jinak tu lištu jsem zvolil záměrně ( frézovaný spoj mi nechají udělat i v hobby marketu ) nicméně tomu moc nevěřím, i když se to zapatlá silikonem je to na ráně a dříve nebo později to začne podle mého názoru vlivem vlhkosti zlobit a ve spáře to bude vidět hned, pod lištou to začne dělat neplechu určitě taky, ale než to vykvete tak aby to bylo vidět mimo lištu počítám že to bude trvat delší dobu ( i když se dá polemizovat zda se pod ní nebude vlhkost držet více atp. ) na to je asi co člověk to názor. S lištou ani 28mm deskou nemám problém ( zvlášť když bojujeme o každý cm výšky směrem dolů, životnost je zcela stejná jako 38, jde o vzhled ). Je to spotřebák který se za pár let opotřebuje a vymění.

S těmi šikovnými truhláři to není tak jednoduché, v podstatě jsou to lidé kteří musejí být z něčeho živi jako každý, vydělat na nářadí, energie, nájem, daně :-D tzn. desku mi za nákupku nenechají a práci zadarmo neudělají. V podstatě nemají o moc více možností než já (samozřejmě mimo lepší nářadí, Festoolku bych neuživil :) ), v okolí jsou dva velkoobchody ze kterých mohou PD odebrat ( Kili, Démos ) určitě mají nějakou lepší dealerskou kategorii než když se u nich zaregistruji já a bude to první odběr, ale nedovedou to co jim neumožní dodavatel tzn. z plné délky mi 1,5m PD nedodají protože by jim ten zbytek zpátky nikdo nevzal a jinde jej neudají, materiál od výrobce nedostanou ( pokud ano a funguje to jako v jiných segmentech trhu, tak za vyšší cenu protože rozumný výrobce nepodstřelí ceny svých dealerských kanálů a s jednou deskou se jim nikdo přes půl republiky nepoveze ( a nebo ano, ale zase to zaplatí ) ) pokud k tomu přibudou režie ( doprava, práce atp. ) jsem cenově nad tím co si zajistím sám.

Poptávku na kuchyň na zakázku jsme posílali také ale oproti "Ikea solution" se tam vyvrbilo v ceně cca +20tis. Bylo by to bez starostí ale samozřejmě to stojí peníze ( ale to je stejný princip v jakémkoli oboru ). Celkem srandovní je, že v něm byla standardní 600 ( tzn. to nejstandardnější a o čtvrtinu levnější než cokoli jiného kdekoli ) naceněna na stejnou částku za kterou dostanu 700 PD na míru v Hornbachu

esme*

Vtip u profesionálně provedeného lepeného spoje je právě v tom, že není "opatlaný"silikonem, nýbrž správně slepený speciálním lepidlem k tomu určeným. U kuchyní které jsem prodávala pro soukromou firmu jsem se nesetkala s reklamací kdy by do správně provedeného spoje zatékalo. Např. tímto (a je tam i návod):

demos.cz/...

Životnost slabší desky je hlavně o tom, zda ji máte dobře podloženou. Jinak je velké riziko že se vám brzy někde pronese. Proto ji profíci moc nepoužívají, v celkové ceně ten rozdíl na materiálu nedělá zas tolik aby to stálo za případné problémy.

Se sháněním materiálu to máte tak - průměrně velká truhlárna má slevy v desítkách procent, vše co se dá na trhu sehnat jim velkoobchod nabízí standardně jako celé desky a půlky; není problém objednat i jeden a půl kusu jakéhokoli dezénu; pokud je na jiném skladu, běžne se zdarma převáží v rámci republiky, prostě se přibalí k jinému zboží na auto, které stejně jede, takže náklady nijak závratné. U nás to vycházelo -+ stejně jako kdyby si zákazník tu desku koupil sám za maloobchodní cenu, nevím jak to máte u vás v kraji.

Nicméně pokud máte pocit, že vše lépe seženete sám, a odbornou montáž sám zvládnete nejlíp, tak přeju hodně štěstí a pevné nervy. *smich*

Vzpomněla jsem si jak mi jeden zákazník vyprávěl o synovi. Pán si u nás nechal dělat kuchyni na klíč, už druhou (první do bytu, pak koupili domek). Mladej si také zařizoval, ale cena u nás mu prý přišla vysoká a dodací lhůta dlouhá, tak že si to udělá sám. Koupil Ikeu; 4x jel sto kiláků do Prahy pro něco co bylo špatně nařezané/poškozené/chybělo. Dokupoval dost kování - přibalené šroubky byly vachrlaté, panty měkké, úchytky se strženým závitem... Při skládání se jim povedlo tak trochu upustit jednu pracovní desku, takže jeli pro další (a zrovna nebyla skladem tak čekali na dodání týdny). A prý když pak spočetli celkové náklady, dali ještě o pár tisíc víc než kdyby jim to od nás kluci namontovali, a předali i s mašlí...*frajer* A termín přešvihli o měsíc. :-D

beartech*

Oki, to že můžu něco zmastit samozřejmě vyloučit nelze, proto se raději několikrát zeptám, 10x měřím ( a proto mi to trvá mj. všechno déle než profíkovi který to dělal již x krát ) :) Může to stát i nějaké peníze, ale to už jde ruku v ruce se rčením že jedině kdo nic nedělá nic nepokazí :) Nedovolil bych si nikdy tvrdit že něco zvládnu sám lépe než profík, to je hloupost. Celkem si myslím že nejsem daleko od pravdy že bych se s cenou PD od truhláře nedostal nijak níže než ji koupím jako maloodběratel ( je jedno za kolik ji koupí on, to že to má levnější je mi jasné, pro mě je důležité za kolik by ji nechal mě :) ) Evidentně jste z oboru tak předpokládám že by jste asi neskákali metr dvacet z někoho který by k Vám přišel místo s požadavkem na kuchyň na zákázku za 70-100tis. jenom s poptávkou pracovní desky za pár tisícovek :)

Je to o tom jakou cestu si kdo zvolí a kolik do toho chce dát, proto si velice vážím těch profíků kteří se v podobných diskuzních fórech podělí o své zkušenosti které je stály peníze nebo vlasní invenci a prostě poradí a nenechají i normálního smrtelníka v louži i když by si různá řešení mohli syslit s potutelnou myšlenkou " jen si nabij čumák joudo když už nám nechceš nechat vydělat, mě to stálo spoustu peněz a materiálu než jsem vše vychytal tak Ti to tady zadara nevypácnu že jo :-D ". Omlouvám se za myšlenkový průjem, ale trochu se to odchýlilo od původního plánu potvrdit si za nedělám v něčem fatální blbost, takže děkuji za odpověď a názor na můj dotaz, přeji hodně spokojených zákazníků a hezké Velikonoce

esme*

Ještě bych se vrátila k těm soklům - jak jste to nakonec vymyslel? 4cm je na stavěcí nožky opravdu málo, dávala jsem vždy minimálně 7-8cm, ze dvou důvodů: jednak se při montáži člověk potřebuje dostat i k těm zadním, aby skříňky vyrovnal, a pokud tam nestrčí ruku, jde to těžko a je to práce pro vraha (i tak na tyhle špeky jezdil povinně montážník s hubenejma rukama a nadával mi) *smich*

a druhak - když člověk u linky stojí, má špičku nohy pod korpusem skříňky, a když je tam malá výška, odře si často shora prsty u nohou, tak aby vám to pak přítelkyně nereklamovala ;)

Dělala jsem v dobré firmě, a kdyby mne nezradilo zdraví, dělám tam do důchodu. :(

Výměnu pracovní desky jsem dělali dost často, sice to nebyly zakázky za miliony, ale filozofie firmy byla: vyhovíme, nekrademe, vrátí se to v tom že zákazník přijde znovu až se třeba přestěhuje, nebo pošle děti, známé a sousedy. A v 99% byl zákazník spokojen. Sama teď budu řešit nové bydlení, a zrovna na pracáky v nějakém složitějším tvaru si raději pozvu firmu, jelikož tam je hodně co pokazit, je to pak dost vidět a já jsem detailista tak bych to nekousla.

I když jsem jinak taky takový ferda mravenec a do spousty věcí se pustím sama bo mne to baví. Nebo naplánuju pracáky tak aby tam nebyl potřeba spoj. *smich*

Taky všem přeji veselé velikonoce a příjemné tvoření! *slunce*

beartech*
hodnocení

Zdravím, jj máte pravdu to jsou věci o kterých taky přemýšlím

- zda sokl nebo nožky - upřímně je to asi každou hodinu jinak :), sokl je jednoduchý a neměly by být problémy se stabilitou a rovinou, ale celkem mě trápí to co když pod něj zateče ( pokládat to na silikon nechci protože bych to z podlahy potom dost špatně dostával kdyby bylo potřeba se skříňkami hýbat nebo něco měnit ( důvod mě teď nenapadá ale mám raději možnost volby ) tuším že by měla existovat nějaká těsnící lišta ale zatím jsem po tom nepátral. Zkusím rozebrat tu kovovou Ikeáckou nožku zda nepůjde zkrátit a pokud by to bylo jenom o vytažení plastového špuntu se závitem, zkrácení trubky a zpětné kompletaci jsou nožky zpátky ve hře :) rektifikace by se musela provádět postupně jak by se skříňky skládaly vedle sebe ( budu je mít odsazené od zdi takže bude o chlup lepší přístup než kdyby na ni byly nalepené ) , pak už bych se dozadu asi skutečně nedostal

- výška soklu je druhý problém, někde uvádí že se zapouští pod linku až 7cm právě kvůli špičkám ale já to zkoušel a nepodařilo se mi k lince stoupnout tak abych měl potřebu pod linku cpát nohy, nicméně fakem je že jinak to může vypadat když o tom člověk nepřemýšlí a prostě přijde k lince a jinak když se k tomu staví na zkoušku, přítelkyně si to ještě chvilku nevyzkouší protože jsme v devátém měsíci takže odstup od čehokoli je díky bříšku dostatečný :-D ale to že se sokl zapouští pod linku kvůli nohám jsme probírali a o tomto ví :) Určitě neplánuji sokl zapustit víc než je esteticky nutné tzn. max 1-2cm.

Jinak pro obveselení jsem o Velikonocích věšel horní skříňky ( na lištu ), zjistil jsem že zdi nejsou až tak do pravého úhlu jak se tváří a 5mm u nenastavitelného závěsu ( pokud se něco nastavitelného dělá ) je při pokusu zavěsit rohovou skříňku hodně, no nebudu popisovat podrobnosti a můj slovník, ale na moment mě i napadlo že ta kuchyň na zakázku není až tak drahá :-D Nicméně povedlo se, ale sundávat to již nikdy nechci. Je dobré vědět na co se mám připravit až budu dělat spodní skříňky

esme*

Tak jsem se kvůli vám šla postavit k lince, a došla jsem k závěru, že příště sokl zapustím ještě hlouběji, jelikož mi zavazí (teď máme cca -7cm oproti pracovní desce). Mám ve zvyku při delší práci ulevovat nohám tak, že se opřu o hranu pracáku; ještě pár let a nejspíš budu u škrábání brambor na lince ležet. *smich*

Soklovou lištu doporučím tuto: knk.cz/...

Dobře se s tím dělá, je to funkční a není to drahé.

Dejte s těma nožkama pak info jak to dopadlo, ráda se něco přiučím.

Slušné kování pro horní skříňky je stavitelné; proto se nevyplatí levné kuchyně, bo to tam je hodně ošizené, a přitom reálný cenový rozdíl mezi kvalitním stavitelným závěsem a noname šmejdem je otázka několika korun. A taky se boky u rohové skříňky u nás běžně na místě jemně upravovaly hoblíkem, aby do rohu přesně sedly.

Až budete skládat spodek, je to to samé co vrch - jestli není v rohu pravý úhel, užijete si zábavy dosyta.;) Profíci si to nejdřív celé postaví podle plánku, aby skříňky nepřeházeli; pak boky korpusů sešroubují k sobě, moc neutahují šrouby. Vyrovnají vodováhu právě na těch stavěcích nožkách (vše už na finálním místě, proto se potřebují dostat i dozadu). A pokud není v rohu pravý úhel, jemným podotažením/povolením spojovacích šroubů kuchyni "natvarují"podle zdi tak, aby na koncích linky nevznikla za skříňkou viditelná mezera. A pak teprve položí nasucho pracovní desky a podle zakřivení zdi teprve přesně naměří spoje... Hm, už se těším jak si zase brzo zamontuju.:)

Tak ať vám to přibejvá! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]