Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
můžu na benzínový motor dát přímo na výstupní hřídel řetězové kolo a honit s ním hydraulické čerpadlo, nebo musím udělat domeček aby ta hřídel nebyla zatěžovaná tím řetězem?
Vydrží to uložení hřídele v motoru?
Jedná se konkrétně o tento motor 13hp
Z popisu motoru je zřejmé, že je primárně určený k pohonu čerpadla nebo centrály. To jsou věci připojované přímo na hřídel a nijak nenamáhají hřídel na ohyb. Takže pokud nemůžeš to svoje čerpadlo připojit spojkou přímo na hřídel, tak tam raději dej domeček, aby řetězové kolo bylo mezi motorem a domečkem. Určitě to nebude malé čerpadélko, to bys nepotřeboval takovýhle motor.
Předpokládám, že máte na mysli zubové čerpadlo. Pro jeho připojení se běžné používá hardy spojka a to i tehdy, když jej žene elektromotor. Proto mi připadá řetěz poněkud nevhodný - raději bych použil něco pružného - když už ne tu hardy, tak třeba řemenový převod
Ano jedná se o normální zubové hydraulické čerpadlo, nicméně kvůli otáčkám motoru není možné jej připojit napřímo.
Takže tam musí být převod 1:3.
Použít řemen asi není problém, nicméně pořád je to stejná zátěž na hřídel jako u řetězu.
Navíc nevím jestli jednoduchý řemen snese 10kW výkonu
No - k tomu domečku - až někdy rozhodíte třeba sněžnou frézu, tak zjistíte, že přesně tento druh pohonu má - na motoru je řemenice, obyčejný klíňák pohání jak frézu, tak i pojezd. A pro úplnost - nemá to ani spojku, takže pokud není agrgát v činnosti, řemen prokluzuje, přišponováním řemene se začne přenášet moment na frézu a ta se roztočí.
Ovšem v tomto případě by byl asi lepší buď vícenásobný řemenový převod, nebo použít Micro-V řemen. Možná vás udiví, že třeba ten Micro-V se používá třeba i u formátovací pily (něco jako cirkulárka) a výkon 9kW motoru přenáší právě tento řemen široký cca 20mm. Případně lze použít ozubený řemen - možností je poměrně dost.
takze ted jsem nasel ze na 10kw bude stacit 1x13 remen. coz mi i vyhovuje protoze budu moct pouzit jednoduchej variator na zmenu prevodu podle aktualni potreby ( bud vetsi prutok nebo vetsi tlak)
pred cerpadlo domecek dat musim a tak ho udelam i u motoru a bude to jistota
Nevím kde jsi našel, že na 10 kW bude stačit 1x13 řemen. Podle mě to bude hodně, ale hodně na hraně - nebo spíše za hranou.
Podle výrobce řemenu stačí 13tka na 9,8kW.
Motor má maximálně 9,6kW a v praxi na maximum poběží minimálně.
Nicméně sehnal jsem dvojité řemenice, takže je to připravené na 2x13mm.
Původně jsem myslel, že to Vaše video je další, nový díl mého oblíbeného seriálu Pat a Mat. Asi dost těžko bych totiž vymýšlel něco komplikovanějšího, složitějšího a pomalejšího na šroubování zemních vrutů. Ale proti gustu žádný dišputát. Nicméně běžná šroubovačka je něco jako vrtačka s přídavným převodem - prostě není třeba mluvit o 10kW, ale stačí cca 1kW, malá centrála a je to zašroubovaný za zlomek času.
Ten šroubovák ve tvaru vrtačky je sice hezká věc, ale dělá pouze necelých 5000Nm... a je určen pouze na malé šrouby do 120cm, kdežto můj šroub 114x2000 potřebuje 8000Nm.
Takže v úvahu přichází buď velké strojní zařízení na traktorbagru (600,-/ks + DPH + 5000,- doprava, celkem za 20ks šroubů 21000,- ), nebo mnou postavený šroubovák za 0,-
Jinak ten motor s čerpadlem 10kW není primárně určeno k tomuhle, ale bude to pak honit bagr.
Ale je to hezké. A hydraulická jednotka se dá použít třeba na protlaky pro potrubí, nebo ohýbání trubek, rovnání karoserií. Navíc na šroubování toho zemního vrutu jen koukáš a jde to automaticky. Pro takové mašinky mám pochopení.
Když tak přidej pár fotek, jak jsi vyřešil ten převod a komplet, jak máš kotvené to vodící rameno.
- Převod jaký, čeho?
- Na motoru mam cca 90mm a na čerpadlu asi 170mm, takže převod cca 1:1,9.
Jinak samozřejmě se ta hydraulika musí trochu učesat, vyházet hadice a nahradit to trubkama.
Tohle jsem složil jen z toho co jsem měl doma.
- To rameno je jen opřené o zem, a jak se snaží pootočit tak vlastní vahou trošku zaryje.
Jen musim vymezit vůle zrovna na tom rameni, a pak to půjde po dvou zubech najednou..
- ano, mašinu na zemní protlak (160mm) mam už taky připravenou, a jakmile přijde její čas přidám další video
tak konečně dneska došlo na použítí zemního protlaku... tady je slíbené video z akce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.