Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, budu dělat podbití střechy z palubek tl. 19 mm a šířky 120 mm. Palubky budou kolmo k domu, délka cca. po 50 cm. Čím a do kterého místa palubky přichytit (do drážky nebo na pohledovou plochu)? Kolářskýmí hřebíky, vruty...?
Když jsem kupoval palubky, tak mi prodavač k tomu dal krabici vrutů 4,5x50. že to mám každou přímo do konstrukce přišroubovat. Jenže vruty mají zlatou barvu, palubky natřené v odstínu ořech )tmavy( takže by to zářilo jak pěst na oko. Nějaký fígl na to?
Fígl je na to strašně jednoduchej. Šrouby si ulož doma do regálu pro strýčka příhodu. Nikdy nevíš, kdy se pár šroubů doma hodí.
Prodavač, správněji podavač, ti měl k palubkám podat zinkovaný kolářský třiašedesátky. Na venkovní palubky naprosto ideální hřebík. Šroubovaný palubky snadněji praskají, šroub drží co jde a palubka nemůže pracovat a tak buď praskne a nebo přetrhne šroub.
Při pobíjení bacha na detaily, natírat řezaný plochy a vůbec nejlepší je po přibití vše ještě jednou natřít. Hřebíky nezatloukat průbojníkem pod úroveň palubky, ale nechat zároveň s plochou.
Kdyby něco, klidně se ptej dál, není problém. Pamatuj, zvláště u venkovního obkladu, nic se nedělá zároveň, naprosto běžně se palubky co jsou na boku trámu přetáhnou o centimetr níž než je podbití. Všude si uvědom, že voda je strašná potvora a je potřeba aby mohla odtékat kamkoliv pryč. Nikde nesmí být možnost, kde by voda zůstala stát. Už jsem mnohokrát viděl palubky tlučený drážkou nahoru.
Ještě mě tak napadlo si tu práci usnadnit nastřelovačkou. Máš s ní nějakou zkušenost? Nebo je lepší klasika s kladivkem?
Do interieru žádný problém, naopak jde to jedna báseň. Na venkovní použití z toho mám takový rozporuplný pocity. Hlavně kvůli krátkým sponám.
strojnivybaveni.cz/... tato umí i dlouhé hřebíky. Jen jsem s tím nikdy nedělal, takže nevím...
Já myslel sponkovačku a ne hřebíkovačku. Ale jo, tohle by mohlo jít. Jestli se ti vyplatí si ji koupit na jedno podbití, proč ne. Použij ty delší hřebíky a mohlo by to fungovat.
Dobry den,
mohu dotaz?
Delam venkovni podbyti strechy palubkama 1,5 tl, 121 mm.
Pokud zacinam pokladat od fasady domu, mam mezi fasadou a 1. palubkou od domu nechat cca 1 cm volno? (Kvuli roztahovani mat. a dychani?
Nebo napr. utesnit sparu mekkou samolepici paskou ktera je tlusta cca 5 mm a dokaze vyrovanat nerovnost mezi fasadou a prvni palubkou?
Dekuji
Dělal jsem to před 2 roky a jedině hřebíky.Vrutem není totiž možné lehce křivou palubku dobře přitlačit na podklad, oproti tomu hřebík to lehce stáhne i když je palubka do vrtule...
Hmm, tak to máme stejné jak koukám! I tvarem!
Já jsem měl výšku 10,5 m.
Používal jsem kladívko.Každou palubku jsem ještě na zemi v místě, kde šel hřebík předvrtal 3mm vrtáčkem, aby nepraskla a aby hřebíky byly v rovině, protože jsem hřebíkoval ne do pera, ani drážky, ale 2x po ploše.(2 cm od zdi)
Měl jsem palubky 19 x 142 a jelikož byly napoštěny DELTOU, tak se poněkud kroutily, resp. měl jsem 5m délky, tak bohužel některé byly fakt vrtule a 1 hřebík v perováním by mi to neudržel a bylo by to vlnkaté, což na světlé fasádě jde vidět...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.