2x
Jako dlouholetý pracovník stavebního úřadu jsem na první nástřel toho názoru, že tato změna stavby je stavební úpravou, která nevyžaduje povolení, opatření ani jiný úkon stavebního úřadu, a to bez ohledu na to, zda s tím soused souhlasí či nikoliv.
Zásah do nosné konstrukce tu není, parní bezpečnost negativně ovlivněna nebude (byť v místě okenního otvoru bude vznikat nový požárně otevřený prostor, avšak bez jakéhokoliv negativního vlivu vůči sousedním nemovitostem krom vašeho pozemku), no a podle mého názoru nedochází ani ke změně vzhledu stavby. O vzhledu stavby bude asi největší polemika, neboť zákon stavbou rozumí i její část, svůj názor bych si však zde obhájil i před vaším pracovníkem stavebního úřadu.
doplněno 27.03.15 14:53: A potvrzení od úřadu, že to nic nevyžaduje, nepotřebujete a budete-li přesvědčen o své pravdě, realizuje. Smyslem stavebního zákona rozhodně není, aby člověk při takové blbosti, která ho může stát trochu času a málo peněz, aby platil správní poplatky a projektovou dokumentaci...
Tak já jsem dnes byla na stavebním úřadě v Městci Králové a bohužel prý je neznalost stavebního zákona na místě.
Bylo mi řečeno, že ba naopak je nutné udělit stavební povolení na výměnu luxfer za okno. Ještě ke všemu nesmí být okno otevíratelné dokořán, ale pouze okno na větrání. A ještě ke všemu máme (měli jsme mít) povinnost ohlásit vše i sousedům (sousedé samozřejmě nesouhlasí a věčně tu nejsou a po jakémkoliv způsobu o kontakt to bylo bez reakce - číslo jsme na paní nedostali a mě nenapadlo napsat dopis) a štvou proti nám úřad.
Co s tím?
pavlina09: ať Vám stavební úřad řekne na základě jakého zákona po Vás požaduje tyhle kraviny. Jestli tam sedí nějakej neumětel tak ať jde raději prodávat do penny. Prostě platí: "V případě, že se nezasahuje do nosné konstrukce nebo vzhledu baráku, není potřeba stavební povolení! Tzn. Pokud měníte okna 1:1 čili neměníte jejich rozměr, členení nebo tvar, není potřeba povolení. Pokud zateplujete, není potřeba stavební povolení.
Mě zase přijde, že luxfery jsou jako nosné zdivo, není nad tím překlad. Výměna za okno naopak vyžaduje přidat i překlad, takže to tak 1:1 není.
clayman: luxfera není nosná..
Luxfery NEJSOU nosné zdivo!Nad nima musí být překlad!
krtek:
Ta paní nám jmenovala tolik paragrafů, že si je již nepamatuji, každopádně s námi zahajuje řízení s tím, že jsme porušili zákon právě proto, že jsme si bez povolení vyměnili místo luxfer otevíratelné okno, že pokud by to bylo okno pouze na vetrážku,tak možná by nikdo nic neřešil. To víte. Paní sousedka žije v domnění že já ji budu lézt údajně na její pozemek.. Mám 160cm, a "parapet" mám v úrovni hrudníku - jak bych tam vylezla? Jak zase zpět? Každopádně jak jsem psala, údajně jsme udělali my tu chybu že jsme si nepodali žádost o povolení a že jsme neinformovali sousedku.
Ještě jsem zapomněla podotknout - prý to má každý stavební úřad údajně jinak.
pavlina09: stavební úřad musí mít stejný metr...já bych klidně do toho sporu šel...a vsadím se, že bych ho vyhrál, protože bych nic neporušil...
krtek: Pak v tom případě ale bude chtít po mě kde jsem se to doslechla, od koho, jaký tedy paragraf "se domnívám" že na to je. Nehledě na to, že si není prý vědoma, že za svých 25let co je na úřadě, že by zde byla (dům je skoro přitom 100 let starý) .. Dříve se prý nic moc neřešilo tudíž dle ní je v tuto chvíli pár věcí dokonce údajně na černo. Bohužel skutečnosti by max ověřila u předchozího majitele na hřbitově. Pozůstalí k tomu mají pár věcí. Ano, jde na vše dodělat dodatečně povolení, ale i přesto stále jí půjde o to, že jsem si to vyměnila bez povolení. Že by prý správně okna do zahrady být ani neměla ..
pavlina09: zde: prosím...jsou to tak zvané UDRŽOVACÍ PRÁCE...183/2006 Sb. Zákon o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)HLAVA ISTAVBY, TERÉNNÍ ÚPRAVY, ZAŘÍZENÍ A UDRŽOVACÍ PRÁCEDíl 1Povolení a ohlášení§ 103Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadujía) stavební záměry uvedené v § 79 odst. 2,b) terénní úpravy uvedené v § 80 odst. 3 písm. a) nebo úpravy pozemků uvedené v § 80 odst. 3 písm. e),c) udržovací práce, jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu, vzhled stavby, životní prostředí nebo bezpečnost při užívání a nejde o udržovací práce na stavbě, která je kulturní památkou,d) stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí11) a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou,e) stavby a zařízení, a to... bla bla bla-----------------------------------------------STAVEBNÍ PRÁCEStavební práce, které nevyžadují ohlášení stavebnímu úřadu tzv. udržovací práce, jsou zejména :opravy fasády a vnitřních omítek, obkladů stěn, podlah a dlažeb, výměna a opravy střešní krytiny, opravy povrchu plochých střech, komínových těles, opravy vnitřních instalací, výměna, opravy a nátěry oplechování střech, žlabů a odpadních dešťových svodů, opravy oken a dveří a jejich nátěry, výměna dveří a oken a opravy oplocení, nemění-li se jimi vzhled stavby,výměna nepodstatných částí konstrukcí stavbyopravy ústředního vytápění, větracího a kanalizačního zařízení a výtahů, budou-li je provádět oprávněné osoby, výměna zařizovacích předmětů (např. kuchyňských linek, van) a jiného běžného vybavení stavby.Udržovací práce, jejichž provedení by mohlo ovlivnit stabilitu stavby, požární bezpečnost stavby, její vzhled nebo životní prostředí a všechny udržovací práce na stavbě, která je kulturní památkou vyžadují ohlášení stavebnímu úřadu.
Krtek: děkuji
Akorát že ona v nějakém zákoně dokázala vyčíst to již zmiňované povolení...
Na odkaze, který přikládám též píši, svým způsobem že jsme měli jít na stav.urad - pokud tomu rozumím dobře.
ceskestavby.cz/... pavlina09: plete hrušky s jabkama..ve vašem odkaze se píše, že stavebník novostavby udělal okno (luxfery) v místě kde být nesmí a SU udělal chybu tím, že mu to povolil a soused se nasírá...vy řešíte problém, že máte povolené okno tam kde je a měníte pouze jeho výplň v rámci udržovacích prací...to co jste poslala nemá nic společného s vaším problémem...stále platí to co jsem poslal výše...žádný jiný zákon se na to nevztahuje...
krtek: Zkusím tedy zjistit jaký zákon "mě stanovila" popřípadě ji zašlu ještě to, co jste mě napsal. Každopádně Vám zatím děkuji
Krtek:
Tak mě bylo sděleno pouze toto:
"Dobrý den,
Týká se Vás celý stavební zákon, včetně prováděcích vyhlášek.
Vzhledem k tomu, že stavebnímu úřadu není známo, co v dané stavbě provádíte, nemohu být konkrétnější.
Ing. Alena Křížová
Vedoucí stavebního úřadu a životního prostření"
Celou věc jsem dnes napsala na krajský stavební úřad. Nevím zda to něčemu může pomoci
pavlina09: pokud to chápu dobře, tak ta baba na úřadě odpověděla to, co jsem napsal já..."vztahuje se na vás celý zákon" ...
Krtek:
I tak bych to chápala já .. Každopádně kvůli výměně luxfer za okna se sem musí jet podívat a bude se pídit i po dalších věcech, které před 50ti lety šli udělat na princip "Ahoj Pipi, udělám si chlívek.. Ahoj Pepe, jasně udělej". Plus máme doložit část pozemku, který jsme zjistili že byl pronajatý, ale chce to po nás protože nevidí ani povolení k oplocení.. Jak to máme jako doložit, když majitel, co to napsal na "děti?" nežije, starosta se kterým měl dohodu o pronájmu části pozemku taky ne (ale odkoupení už je pomalu připravováno) a zbytek "staveb" též nelze prokázat - od toho papíry nejsou taky .. A dokonce - to vás pobaví - prý máme na černo udělaný plyn a vadí jí přesah střechy do obecního pozemku a to jí také bude zajímat a že si není vědoma že by určitě dům prošel kolaudací (dům tu stojí skoro 100 let a jsou pamětníci, kteří tvrdí že spousta věcí tu byla právě udělaná před XY lety a co se týče plynu - kdo by vám připojil bez revize plyn? Asi nikdo. Paní, myslím si, kope do "mrtvol" ..stejně tak, jako je podezření, že s někým z nich - ať z paní oznamovatelkou tak s panem co se tu sousedce stará o pozemek musí být za dobře..
Krtek: což mi připomíná otázku - pokud bude chtít vidět třeba jiné místnosti - má na to právo je vidět? Pro mě by to byl zásah do mého soukromí (pokud by chtěla třeba vidět toaletu, koupelnu, ložnici,...) Mohu ji říci, že k tomu nemá patřičné povolení nebo naopak tímto ho má? Protože okna - kus za kus, rozměr za rozměr, jsme vyměnili už loni v obýváku, ložnici, před měsícem i v koupelně a na toaletě místo mřížky je tam zpět vsazená trubka pro odfuk z toalety (nevím jak to nazvat) - koupelna, toaleta i kuchyň - vše směr zahrada sousedky ..
Stavební úřad nebude kopat do mrtvol, ale do tebe.
Sám jsem teď několik let kolaudoval dům z roku 1950 a řešil další drobné stavby, které nebyly zapsány v katastru. Stálo to spoustu peněz a nervů. Štěstí, že jsem narazil na dobré sousedy, jinak by část musela k zemi.
pavlina09: ano má právo..ovšem na základě nějakého papíru..povolení...stejně jako policajt+hasič+zámečník...jen tak si naklusat nemůže
Dům: no já mám teď kliku v tom, že realitka, obec a další lidé jsou to ochotni řešit bez právníků. Co se týče sousedky - pražandy - no bez komentáře raději. Snad to dopadne dobře.
Každopádně na přilehlé štáby, které tu jsou opravdu léta lezoucí se vztahuje nějaká promlčecí doba. Ale to bych nechtěla kecat. Nám bylo slíbeno, že na náklady prodejců vše dodatečně zaměří a uvedou vše na pravou míru.
Krtek: děkuji za celkové vyjádření k danému problému. Snad vše dobře dopadne. Paní úřednice asi nemá nic lepšího na práci než se ve všem možném a nemožném šťourat
Krtek:
Zde je reakce z krajského státního úřadu. Dle těchto slov, opravdu došlo k porušení stavebního zákonu:
Dobrý den, paní XY
Byl mi předán Váš e-mail s popisem situace a dotazem. Podle Vámi uváděného musím konstatovat, že jste zvolila nesprávný – opačný postup.
Všelijaké, rádoby odborné články v různých populárních časopisech uvádějí leckdy ne zcela přesné informace, nejsou zpravidla certifikovány příslušnými odborníky a zhusta (z neznalosti návazností nebo terminologie), mohou čtenáře uvést a uvádějí v omyl.
Také „veřejná diskuse“ k danému tématu, kde zpravidla naprostí laici uvádějí své subjektivní pocity není správným vodítkem pro realizaci zamýšlených záměrů.
Dokonce i vyjádření pracovníka, který dle Vás „zřejmě“ pracuje na stavebním úřadu, který Vám ocitoval část ustanovení ze zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, proti kterému nelze nic namítat, bylo pro Vás evidentně zavádějící. Proti těmto ustanovením nelze nic namítat a pokud uvedené shrnu, pak skutečně pro opravy oken, dveří, jejich nátěry, výměny atp. tedy udržovací práce, není vyžadováno stavební povolení ani ohlášení.
Váš problém ale spočívá v tom, že část zdi (v tomto případě nosné) vyzděná luxferami (skleněnými cihlami), není považována za okno, ale za skleněnou zeď.
A zásahy do nosných zdí v podobě zbudování okenních otvorů již vyžadují projednání s příslušným věcně a místně příslušným stavebním úřadem. V opačném případě je na ně pohlíženo jako na nepovolenou „černou“ stavbu, její realizací se stavebník dopouští přestupku proti stavebnímu zákonu a jejíž řešení spadá pod § 129 stavebního zákona. Takovou stavbu lze dodatečně povolit, pokud stavebník o dodatečné povolení požádá a splní pro dodatečné povolení určité podmínky. Důkazní břemeno v tomto případě je na straně stavebníka, který musí prokázat, že je dodatečné povolení možné.
Proto nezbývá než konstatovat, že vedoucí stavebního úřadu v Městci Králové Vám podala zřejmě správné informace.
Pro případné budoucí stavební aktivity doporučuji obrátit se nejprve na správní orgán, který je kompetentní k povolování staveb a řídit se jeho instrukcemi. Ten musí postupovat v souladu s předpisy zakotvujícími danou oblast správního řízení a vždy existuje možnost obrany v případě, kdybyste se domnívala, že tento správní orgán nepostupuje správně. Krajský úřad není nalézacím, ale odvolacím správním orgánem. Proto je třeba Vaši záležitost řešit se stavebním úřadem v Městci Králové.
Zbývající obsah Vašeho podání je velmi nekonkrétní a proto se k němu nelze vyjadřovat.
S pozdravem
JUDr. Lenka Poláčková
Krtek: a paní úřednice z MK psala tyto paragrafy:
Dobrý den
§ 103 odst. 1 písm d) zák. č. 183/2006 Sb.
§ 125 zák. č. 183/2006 Sb.
§ 129 odst. 1 písm. b)
§ 25 odst. 6 vyhl. č. 501/2006 Sb.
Popř. § 26 vyhl. č. 501/2006 Sb.
Křížová