Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svařování - kam dát zemnící svorku?

Od: martin1* odpovědí: 7 změna:

Ahoj, svařuju si branku pro psa. Na jedné straně jí (panty) mám už přivařenou k plotu a na druhou stranu, kde je zeď domu, jsem přišrouboval na hmoždinky kus jeklu, ke kterému chci přivařit pravé křídlo branky (pant). Mám ale problém s tím, že nevím kam upnout zemnící svorku. Jekl má rozměr 50x30 a na těch 50 tu svorku nedostanu.

Můžu jí přichytit na branku (35x35) a půjde svařovat, protože se bude přes panty dotýkat toho jeklu? Branka už je natřená, tak se asi bude muset v místě, kde bude svorka obrousit, že?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
kdysi jsem se s tímto problémem taky setkal a vyřešil jsem to zakoupením magnetické zemníc/... (viz obrázek). Mám ji na kabelu trvale, kromě přenosu proudi mi řeší v případě potřeby i úhlování.

doplněno 27.03.15 10:02:

obrázek mi nejde vložit - je to z tědch svorek ten obdélník dole na odkazu

martin1*
hodnocení

To vypadá zajímavě. Jak se s tím pracuje? Jestli to podle obrázku vidím dobře, tak to jsou 2 ocelové obdélníky, které se nasadí na jekl a stáhnou tím šroubem? A na ně se pak upne svorka?

ronyx*

Zemnící kabel má očko, za to se to přišroubuje tou maticí na tem magnetu - to je celá montáž. Celé tohle zařízení je strašně jednoduché - 2 desky plechu a mezi nimi magnet. Celé je to snýtované.
Pracuje se s tím, tak, že to přiložíte na svařovaný materiál a sváříte - drží to samo magnetickou silou. Lze to použít jak na třeba jekly, tak docela výhodně i na trubky, protože magnet mezi plechy je menší a na trubku se to tak samo vystředí a vystředí to i kusy materiálu svářené k sobě (ty plechy dělají takové primitivní prizma). Díky rohům plechů, které jsou pravúhlé, to pěkně drží materiál v pravém úhlu.
Mělo by se místo ucycení magnetu pořádně očistit na čistý kov, aby to dobře zemnilo. Přiznám se, že to neřeším - přicvaknu magnet tam, kde ho potřebuju mít a prostě chytím oblouk - ono si to na těch plechách cestičku převodu proudu najde samo. Problém může být pokud je svařovaný materiál pokrytý silnou vrstvou rzi a nebo barvy, ale pak stačí očistit kousíček velikosti 5x5mm - opět si proud přeskočí sám. Nevýhoda tohoto postupu je ale tak, že se vám ty plechy na magnetu oprskají - to řeším tak, že je čas od času přejedu pilníkem a hotovo. Mám ten magnet snad 25let a pořád bez problémů funguje.
Jedinou nevýhodou této magnetické uzemňovací destičky je to, že magnet (to mezi plechy) má snahu na sebe chystat veškeré odstříklé kuličky a docela špatně se to v té drážce čistí. To dělám smetáčkem nebo drátěným kartáčem. Tuhle poznámku sem dávám jen proto, aby vás to nepřekvapilo.

111®
hodnocení

0x

si tam heftněte kousek plocháče a pak ho odbruste flexkou..

hodnocení

0x

Svorku pro běžné svařování můžete chytit kdekoli, kde to bude mít alespoň nějaký kontakt.

Jinak klidně si na nově budovanou část přikápněte kousek železa, svorku dejte na něj a pak ho odbrousíte.

Nebo můžete použít zámečnickou svorku a kostru dát na ní.

Možností je více než dost...

mkat*
hodnocení

0x

Na ten obdlžník prichytíte kábel.Svorka je magnetická takže magnet chytí hocikde na železe.Len musíte dať pozor aby bol kontaktzo železom.Nesmiete dať na farbu,.Musíte dať na čisté železo.Farba je izolant.

hujer123*
hodnocení

0x

Nejrychlejší, bez dalších nákladů: povolte vrut na tom jeklu, a buď dejte zem na ten vrut nebo pod vrut přitáhněte kus plechu s otvorem. Pak heftněte pant a zem pak může být na pantu a vrut znovu zašroubovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]