Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se jmenuje pružina ve svinovacím metru?

Od: requied® odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

jak se jmenuje typ pružiny který se používá ve svinovacích metrech?

Vyrábím samonavíjecí buben na vzduchovou hadici a nenapadá mě jak jinak udělat "samonavíjení"než podobnou pružinou. Celkem potřebuji cca 40 otoček bubnu.

Nebo máte někdo tip jak jinak docílit samonavinutí?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Myslim, ze je to hnaci pruzina

doplněno 25.03.15 11:27:

powerspring.com.tw/...

hodnocení

no vida, já to hledal jako zkrutnou pružinu a kupodivu nic.

hujer123*
hodnocení

1x

Především se musím sebekriticky přiznat, že ač už jsem rozebral kde co, vlastně nikdy jsem nevlezl do svinovacího metru.

Takže se jen domnívám, že tam bude něco takového. A tato pružina se nazývá spirálová pružina, v tomto případě plochá.

doplněno 25.03.15 15:48:

než bych to bastlil, obětoval bych pár dolárkú a koupil to hotové. ebay.com/...

doplněno 25.03.15 16:12:

Na e-bay by to šlo možná vydražit za přijatelnější peníze, případně od levnějšího výrobce. Pro někoho, kdo s tím dělá denně, to zase taková pálka není. A čas jsou také peníze. Vhodná pružina by se možná dala vykuchat z vysávače.

Jak se jmenuje pružina ve svinovacím metru?
hodnocení

pár dolárků? vždyť to stojí 3500,- :).

Zase tak nutně to nepotřebuju a radši si to postavim.

Když neseženu vhodnou pružinu, tak to budu navíjet modelářskym servem a bude to...

hodnocení

0x

Pružina ve svinovacím metru se jmenuje zkrutná pružina.

Problém ale budeš mít v tom, že hmotnost pásma svinovacího metru je možná 100gramů. A teď si představ délku vzduchové hadice, která bude mít hmotnost 100gramů aby ji ta pružina z metru namotala.

Já bych využil gravitace a na hřídel bubnu bych udělal ještě jeden menší buben. Na tento buben se bude namotávat nebo odmotávat lanko se závažím.

Podle hmotnosti závaží a délky lanka ti pak vyjde počet otáček bubnu pro navíjení hadice.

Ale na čtyřicet otáček bubnu budeš potřebovat hodně velký zdvih pro závaží.

hodnocení

Tak je snad jasné že nepoužiju pružinu z metru. To bych se neptal na typ a rovnou ji použil.

Gravitační řešení by šlo použít u nějakého stacionárního bubnu, ale tohle budu mít přidělané na mobilním kompresoru.

hodnocení

0x

A nebo se zkus inspirovat u pružiny, která pomáhá vyvažovat hmotnost lamelových vrat.

Jeden konec pružiny je uchycený na hřídel a na tuto hřídel se také namotává lano, které pohybuje lamelovými vraty.

Jestli to zvládne 40 otáček bubnu - nevím. Ale taková pružina je docela dlouhé monstrum.

Další možností je poháněný navíjecí buben (například pomocí elektromotoru nabo pneumatického motoru) s tím, že spojení mezi pohonem a navíjecím bubnem musí být schopné prokluzovat.

Stejně tak bys na obvod navíjecího bubnu mohl umístit lopatky a v okamžiku kdy chceš namotávat, tak bys pustil vzduch z nějaké trysky na tyto lopatky. Ale taby by byla malá účinnost a velká spotřeba vzduchu.

Způsobů je mnoho. Snad si vybereš.

hodnocení

O té pružině jako je na vratech jsem taky uvažoval, ale u té "metrové" jde mnohem více otáček.

Jinak ještě me inspiroval příspěvek s tim gravitačním závažím a zkusím na buben přidělat co nejmenší bubínek, na něj slabé lanko a tahat ho silnou pružinou.

milan23*
hodnocení

0x
Napadá mne použít naviják z vysloužilého vysavače, případně ze samonavíjecího prodlužováku vyndat šňůru a přidělat hadici,dají se koupit za 1500 a šňůra se použije.
Jinak já bych si taky raději koupil za 3500 hotové.
hodnocení

Tak za 1500,- koupim hotový naviják na zahradní hadici, stim co vytvořim se vejdu do 200,-.

Jak jsem psal, tak nutně to nepotřebuju abych za to dal cokoli navíc. Kompresor je taky domádo tak přece za naviják nedám 2x tolik co za kompresor...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]