Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zastínění naší zahrady před zvídavými sousedy

Od: magdalena17 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den ,, Koupili jsme dům , celý dům je oplocený , a za plotem mají sousedé dvoji .. zasazené tůje vzrostlé ,, a udržované ,, což jsme velice přivítali kvůli soukromí . Třetí sousedi... Jen jedna strana pozemku je bez jakékoli zástěny ,, a právě tam bydlí důchodci kteří celý den sledují co se u nás děje . Vysadili jsme tedy tuje ,, 1,m5 od jejich plotu a začalo být zle ,, Hned jim vadila

stavba? která zustala po minulých majitelích ...je to takový kotec pro psy zakrytý eternitem ,, prý stíní ,, no sundali jsme eternit ,, a konečně se dostávám k jádru věci ,, chceme si natáhnout svůj plot a než dorostou tůje pokrýt ho rákosovým stínícím oplocením .. prostě aby nebylo vidět ,, Můžete mi poradit jak vysoký může být podle zákona plot , a jak rákos? Moc děku ji odpově´D. M:M:Kopecká*uspech*

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na te strane plot vubec neni? Jestli ne, tak bydete muset nahlasit na stavebni urad. Jestli tam jiz je a vy budete jen "opravovat", tak kdyz pouzijete stejny typ (napr. pletivo) a stejnou vysku, tak na urad nemusite. Na svuj plot is rakos klidne dat muzete, na souseduv jen se svolenim, lze to obejit predstenou.

doplněno 25.03.15 13:06:

myslim, ze konkretne tam nic neni, jen to, co dal hejkal. Takze kdyz je nezastinite, nebo minimalne, tak maji smulu. Muzete dat na misto, kde to chcete postavit neco 2m vysokeho a uvidite, jak se stin pohybuje

magdalena17
hodnocení

Děkuji za odpověď ,, Je tam plot sousedů ,, a my chceme na rákos udělat svoji konstrukci se sloupků a drátu , jen bych chtěla vědět jak vysoký rákos může být ,, chceme dát dva metry ,, ale jestli někde třeba ob , zákoník nepamatuje na to jak vysoký může být . Pokud ne ,, je to asi jedno .. Pokud jde jen o zastínění je to minimum ,, tak metr jejich pozemku ,,

hodnocení

2x

Nový obč. zákoník (NOZ) říká:

§ 1013 Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku;

§ 1017 Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

Takže pokud Vaše tuje nepřesáhnou výšku 3 metry, vzdálenost 1,5 m zákonu neodporuje. Dále, záleží na orientaci pozemku sousedů vůči světovým stranám, resp. slunci. Pokud by Vaše "stavba" stínila podstatnou část dne a velkou plochu pozemku souseda, omezovala by obvyklé používání jeho pozemku. Pokud ovšem je pozemek osluněný podstatnou část dne, a jen kratší čas a malou plochou zastíněný Vaši stavbou, má soused smůlu.

Rákos si dejte klidně i na husto, dbejte ale, aby stín nezasahoval na sousedův pozemek. A co si stíníte Vy na svém, do toho je sousedovi houby... a pokud jste od souseda směrem na sever, tak je jasné, že od severu slunce nesvítí, takže tuje nemohou stínit...

magdalena17
hodnocení

Děkuji za odpověˇd ,, Stín na souseduv pozemek je minimální ,, Jen bych chtěla vědět jak vysoká může být rákosová zástěna ,, aby to bylo podle zákona , tedy jestli něco takového jako nějaké omezení existuje .. Děkuji za odpověď .. m

repkin*

Tazatelko, to jste právě nepochopila, to jak vysoká být může nebo nemůže se nikde nepíše, píše se jen to, co bylo napsáno. Co místo drahého rákosu co moc nevydrží dát na plot (teda jestli máte klasický drátový) tu síť co jsem poslal níže babkazov? Vyjde to levněji a déle vydrží.

magdalena17
hodnocení

Pochopila jsem to dobře ,, a rákos máme koupený ,, ale děkuji za snahu ,, krásný den M:M:Kopecká*slunce*

hodnocení

2x

Už hodně dávno se tady dvě mladé ženy ptaly na zastínění prostoru za plotem, před zraky slintajícího mužského. Tenkrát jsem měla v paměti to, co prodávají v OBI. Teď už chvíli klikám a nemohu to najít, ani v OBI, ani nikde jinde. Bylo to jako díl plotu a vypleteno tenkými, ale širokými pásy jakoby kůry nebo dřeva. Bylo to přenosné, dalo se s tím manipulovat a cena nebyla zas až bůhví jaká. Bylo to hezké a účelné. ;) Nemáte cestu do OBI nebo podobné prodejny pro dům a zahradu?

doplněno 25.03.15 16:50:

Repkin, nenene, to bylo ze dřeva, jako naštípaná, dlouhá, široká, ale tenká, proplétaná, prkénka. Už to také nějakou dobu hledám, ale nabízejí jen rákos a vrbové, peropletené díly na plot. Že by to přestalo existovat?

doplněno 25.03.15 16:53:

Nějak tak podobně, v hodně historických filmech jsou ploty, jako ohrazení vesnice.

repkin*

Asi takové pásy z dýhy, propletené do rámu? Mají z toho tady někde plot, ale kde to sehnali? dělali to sami, co spíš truhláři?

Aspoň myslím, že se tomu říká dýha, je to jako silnější krepák, prostě natenko

loupané dřevo.

Jojo, ta dýha, to je správné označení. ;) Já si myslím, že pevný, vysoký plot by mohl bt napadnutelný, ale nějaké rohože ne!

magdalena17
hodnocení

Děkuji za radu , ,, ale dáme tam rákos , ale spíš jsem potřebovala vědět jestli zákon neukládá jaká může být výška ,,, chceme dát dva metry vysoký ,, a že to bude asi zase za asistence sousedů a hlášeníí jejich oblíbené rčení ,, "ze je to protizákonné " tak abych byla připrtavená ,, Díky *slunce*

repkin*

A hlásit to budou komu? Policie a městská policie je s tímhle pošle někam, museli by se soudit = investovat peníze do advokátů a žaloby s nejistým výsledkem.*pivo*

magdalena17
hodnocení

Tak to jste mě uklidnil ,, nemám představu jak to chodí , a jestli mohou někde škodit.. Díky

fio

babkazov - v OBI to mají stále, nyní i v letáku, říkají tomu zástěny /malá - velká/ a podobný typ ozdobnější pod názvem plotový systém.

hodnocení

1x

Já jsem si udělala takový plot z větví stromů...2soupky naproti sobě na každé straně,,,a mezi to jsem si ukládala větve z pořezaných stromů,,Pochopitelně obřezaných drobných větví...Vypadá to super ,,mám to sice na kousku,jelikož tam má soused binec tak jsem to vyřešila tak Je to opravdu zadarmo a vypadá to přírodně -což je. Rákos vám dlouho nevadrží.

magdalena17
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi ,, a za snahu ,,, Dobře jsem pochopila že o výšce se nikde nepíše ,, ... a ještě jednou děkuji . M:M:K

hodnocení

0x

A já si myslím, že jsou Vaše obavy s výškou správné. Stalo se to jedné z mých kamarádek a to na Žehuni. Malá vesnice. Koupila si tam chalupu a celou si ji krásně přestavěla. Jenomže tam začali chodit zvědaví místní obyvatelé a očumovat, co si ta z města zase vymyslela a co udělala z takové staré chajdy. Nemohla ani v plavkách na zahrádku. Tak se naštvala a nechala si vybudovat ne zrovna levný zděný plot kolem dokola a to právě ve výši dvou metrů. A byl oheň na střeše, neboť skutečně na to nějaká vyhláška existuje. Teď se jí nemůžu zeptat, je v cizině na horách, ale pokud si vzpomínám, musela tu zeď snížit myslím na 180 cm. A to nikomu nestínila, protože to bylo ze dvou stran do ulice. Raději se zeptejte tam, kde bydlíte. Určitě tam je nějaký obecní úřad. Je to sice jen rákos, ale celé to předělávat, to naštve. Ona musela snižovat a byla to zeď a stálo to dost peněz. A pak, 180cm bude stačit, i jí to nakonec stačilo a fakt tam nikdo nemohl čumět.

magdalena17
hodnocení

Děkuji za vaši odpověď .. také jsem právě slyšela že je to 180CM tak proto jsem se raději ptala ,, neboť je od ledna 2015 nový ob. zákoník .. Možná je to už bez konkrétní výšky .. Moc děkuji za vaši odpověď .. M:M:Kopecká

petrzach
hodnocení

0x

Ten rákos stojí za houby,po dvou zimách je takový vybledlí a pokud ti tam více fouká tak jde do větráku. Lepší je krycí umělá clona ,popřípadě umělí živý plot. Než vám ty tuje vyrostou tak ještě několikrát do toho rákosu budete investovat.

magdalena17
hodnocení

Jestli rákos ,, nebo něco jiného nechám na mladých ,, bydlíme tu společně oni nahoře ,, já dole ,, ale určitě jim váš názor předám a děkuji za odpověď.. M:M:Kopecká

hodnocení

0x
Výška plotu okolo pozemní komunikace je omezena, stavební zákon Mezi domy není předepsaná max. výška.
Stavební zákon paragraf § 103
Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení (1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
Písmeno e odst. 14 oplocení
Zákon č. 350/2012 ke stažení
.
Nemá cenu psát: prý, slyšel jsem, pokud vím a td,
Na internetě je každý zákon, není problém si ho přečíst.

Hejkale, nechce se mi to hledat, ale zřejmě to je přesně to, o čem jsem psala. Ta moje kamarádka měla ten plot ze dvou stran do ulice a musela ho snížit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]