Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotvení vazníků k věnci

Od: requied® odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

jak byste řešili kotvení střešních vazníků ke dřevěnému "věnci"na dřevostavbě?

Původně jsem to chtěl udělat jako na obrázku... nicméně teď jsem narazil na video stím že je možné to kotvit jedním dlouhým vrutem zkrz věnec až do vazníku.

V obou případech budou ještě vazníky zezhora přibity konvexnímy hřebíky. Cena bude prakticky stejná.

Jakou variantu byste zvolili?

Kotvení vazníků k věnci

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

3x

Varianta se šroubem bude rychlejší a i pevnější.

2kedar*

Tak, tak..! *palec*

úhelník + hřebíky

nemá možnost se vrut utrhnout,plech bych řek lepe pracuje,to zas jen názor

hodnocení

Prave ze ten sroub se mi libi kvuli jednoduchosti instalace.

Jen neznam nikoho kdo to tak udelal a strecha mu drzi.

úhelník + hřebíky

plechem a hřeby bych to viděl jako pevnější a pružnější spojení,ale tot názor

fifa*
hodnocení

0x

Dneska se vymýšlí kdejaká fušařina,aby konkurence byla pomalejší.Otázka je,jaké kvality.Kdyby se dala na konec šroubu ještě dát matka a utáhnout,tak by to nemělo chybu.Ale matku není kam dát takže to drží jen mizerný závit šroubu ve dřevě.Takže je to kokotina a fušařina.Já bych si podle videa takto doma nic nepostavil.Ale je to schválené tak bych to postavil na kšeft někomu jinému cizímu

hodnocení

Dneska se na všechny novinky kouká zkrz prsty a za pár let je to vyzkoušený standard a nikdo se nad tím nepozastaví.

Do nedávna se nepoužívaly ani ty spony a jen se to hřebíkovalo.

Když si vezmu že ta plechová spona je většinou z materiálu 50x2mm, tak na střih je to 100mm2 plechu.

Vrut 8mm, má také 50mm2 kovu, navíc ještě tvrzeného.

Co se týče vytržení takto dlouhého závitu ze dřeva, tomu moc nevěřím. Muselo bz dojít k celkové destrukci vazníku a pak už je to celkem asi jedno.

jendad
24.03.15 19:16
hodnocení

0x

hodnocení

A co že máme na tomto videu vidět?

To že vůbec nepoužívají kotvení trámu buď sponou nebo dlouhým vrutem, jen značí že jde o hodně moc staré video které jede podle historických postupů.

Dodatečné kotvení plechovou sponou nebo vrutem se používá až v posledních pár (10-15) letech, potom co se zjistilo že to má obrovský vliv na statiku domu během silného větru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]