Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý vápenný hydrát

Od: dakon® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, jsem šťastným vlastníkem 10 pytlů starého hydrátu a nevím si s ním rady. Něco už jsem nasypal na podzim do záhonu. Hydrát je cca 3-4 roky starý, skladovaný venku v boudě, takže přemrzlý. Šel by ještě na něco použít?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sos*
hodnocení

0x

nabídnout někomu na trávník i když by to někdo zkusil do zdící mlaty.

hodnocení

Dekuji, prinejhorsim to rozhodim na louku za barakem, tam to trave snad neublizi, ale prospeje. Zednici me od toho prosyt a pouzit odrazovali, ze je to zbytecne riziko.

hodnocení

0x

Dal by som do inzercie na bazos do rubriky "darujem".Myslim ze sa s tym este daju vysypavat linky pre bagristu (ked sa kopu zaklady domu).Popripade obvolat remeselnikov-murarov co s tym.Inak 10 vriec je docela dost.Viem si este predstavit ze by to pouzil chovatel slepic na dezinfekciu.

hodnocení

Dekuji, napadlo me to dat na tenisove hriste, ale tam by se jim s tim asi nechtelo presivat. Asi to tak udelam, byl by jsem radeji, kdyby to nekdo vyuzil. 10 je opravdu hodne, to bylo poprve a naposledy, co jsem nechal zedniky pocitat to, co potrebuji. Takze zbylo 12 pytlu vapna, zato cihel chybely dve palety :)

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
použít ho lze na cokoli - od do malty na zdění až po použití do klasické vápenné omítky. Mám osobně odzkoušeno, že s tím není vůbec žádný problém, je to stále a pořád jenom vápno.
Zpracovával jsem před cca 30lety vápenný hydrát starý minimálně 20let a dodnes jsem nepoznal, že by se někde něco negativního projevilo. A to jsem (před nedoporučení zedníků) do malty přidával i starou otlučenou vápennou omítku, kterou jsem jenom rozdrtil a prosál přes katrovačku. Ležela venku na hromadě mnoho let a přidával jsem ji do malty v poměru 6 lopat písku, 2 lopaty přesáté omítky, 1 lopata vápenného hydrátu a 1 středě velká fanka cementu.
Jinak ať už hydrát, nebo hašené vápno, je pořád jen vápno. Když se kdysi ještě vápno klasicky hasilo do jámy, vyhasilo se a v jámě leželo minimálně jednu zimu, častokrát však mnoho let, než se zpracovalo. Jediná podmínka byla, že se muselo průběžně zalévat vodou, protože rozmíchat vyschlé vápno jde poměrně těžko zpět do tekutého stavu.

Řešil jsem takové vápno taky. Zbylé u rodičů, stáří desítky let, zato toho byly dvě palety. Domluvil jsem se s místním zemědělcem, pytle se rozřezaly, vápno rozjezdil nakladačem a nahrnul si do kompostu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]