Nejste přihlášen/a.
Dnes mě zaskočilo chování proudového chráníče. Že se chová všude jinak.
Dnes jsem doma v síti TN-S za proudovým chráničem omylem spojil PE a N a chránič nevypl.
Zatím co u kamaráda který má do rozvaděče přivedený PEN (síť TN-C) a v rozvaděči to má rozdělený na PE a N za pomocí proudového chrániče ( se stejnýmy parametry jako mám já) to při spojení PE a N vyhodilo.
Jen rozvedu kolegu. Za chráničem není připojen žádný spotřebič (pozor může být i více zásuvek), neteče tam žádný vstupní proud. Potom nemůže ani nic odcházet a spojením PE a N se nic neděje. Vše je v klidovém stavu.
Pokud za chránič připojíte nějaký spotřebič a v jiné zásuvce stejného okruhu chrániče (může být i více jističů) spojím PE a N, tak se proud rozdělí do obou drátků a chránič zaregistruje, že po fázi jde větší proud než zpětný po N a vybaví. Je to obdoba zkratu na kostru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.