Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhada s proudovým chráničem

Od: jackr* odpovědí: 2 změna:

Dnes mě zaskočilo chování proudového chráníče. Že se chová všude jinak.

Dnes jsem doma v síti TN-S za proudovým chráničem omylem spojil PE a N a chránič nevypl.

Zatím co u kamaráda který má do rozvaděče přivedený PEN (síť TN-C) a v rozvaděči to má rozdělený na PE a N za pomocí proudového chrániče ( se stejnýmy parametry jako mám já) to při spojení PE a N vyhodilo.

Přemýšlím čím to může být, a co si tak pamatuji tak by to mělo vybavit při spojení. Prosím o nějaké vysvětlení. Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

4x

Nevidím žádný problém.Akorát váš kamarád měl ještě něco zapojené v onom okruhu. Vy ne..

hodnocení

2x

Jen rozvedu kolegu. Za chráničem není připojen žádný spotřebič (pozor může být i více zásuvek), neteče tam žádný vstupní proud. Potom nemůže ani nic odcházet a spojením PE a N se nic neděje. Vše je v klidovém stavu.

Pokud za chránič připojíte nějaký spotřebič a v jiné zásuvce stejného okruhu chrániče (může být i více jističů) spojím PE a N, tak se proud rozdělí do obou drátků a chránič zaregistruje, že po fázi jde větší proud než zpětný po N a vybaví. Je to obdoba zkratu na kostru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]