Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou hadici ke kompresoru

Od: michal23 odpovědí: 7 změna:

Ahoj, právě jsem si koupil kompresor. Je to klasická kutilská 250/50/10

Teď pokukuji po nějaké hadici a chtěl bych se zeptat, jaký si mám koupit průměr. V obchodech se prodávají většinou různé 6/12mm, 9/15mm, 13/19mm a podobně. Moc velký průměr je asi zbytečný, protože další pohyb vzduchu se stejně omezuje v nejužším místě a tím je 1/4 rychlospojka hnedka na kompresoru. Rá bych se tedy zeptal někoho, kdo s tím děla, jestli má cenu kupovat větší průměr hadice, než je 6/12mm

Díky

Michal

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

1x

Zdravím Souhlas s magorem . Já bych postupoval tak , že bych si prvně koupil doplňky které potřebuji -(pneuměřič, trysky, stříkací pistole , pneu nářadi atd atd ) a podle toho bych teprve koupil tu hadici. Myslím , že když ty doplňky koupíte v sadě , tak u toho už ta hadice je , ale nejsem si jistý. Hodně zdaru s novým kompresórkem . také bych se měl po nějakém poohlídnout.

hodnocení

1x

Průtok vzduchu závisí na více faktorech než pouze na jednom úzkém místě.

Na kompresoru máš redukční ventil a pokud si na redukčáku nastavíš tlak třeba 0,2bar tak to bude na konci z pistole sotva foukat. Je to proto, že tak nízký tlak těsně překoná tlakové ztráty v celém potrubí a ve spojkách a v pistoli.

Když ale na stejném kompresru na redukčáku nastavíš 6bar, tak ztráty v potrubí budou přibližně stejné, ale na konci potrubí budeš mít třeba 5,5baru a to když necháš foukat z pistole, tak to už hezky rozvíří prach.

Takže na domácí kutilství stačí klidně i ta slabá hadice o vnitřním průměru 6mm.

Určitě doporučuju koupit hadici stočenou ve spirále, abys tu hadici nemusel pořád rozmotávat a smotávat.

hodnocení

0x

Ta s větším průměrem je potřeba na pneu nářadí -je tam potřeba větší množství vzduchu za určitý čas.Na ofukování,foukání kol,stříkání stačí ta 6

hodnocení

0x

Celkem zásadní je, co k tomu bude připojeno a jak to ,,něco ´´ bude citlivé na pokles tlaku. Já používám 9mm, ty jsou vhodné i na velké stroje (pravda, širokopásovou brusku to neutáhne :) ) Co se týče rychlospojky - no, možná se budete divit, ale ona zase tolik neomezuje, rozhodně méně, než třeba ta 6mm hadice a nebo nejdejbůh takový ten plastový spirální nesmysl,co se někde prodává jakožto hadice na vzduch. Když hadici, tak něco takového:

profihadice.cz/...

michal23
hodnocení

Budu používat pravděpodobně jen základní vybavení - o pneunářadí jako utahovák apod. neuvažuju. Co se týče omezení rychlospojky vs 6mm hadice, tak tam se docela divím, protože mě přišlo logický, že nejužší místo v celém rozvodu je hlavní zpomalovací článek. Tedy např pokud mám z tlakové nádoby díru jen 1mm, nezachrání to pak už ani 100mm hadice, protože tou 1mm dírou do ní stejně už nestihne téct víc vzduchu a je tedy jedno jestli použiju 100mm nebo jen 6mm. Jinak hadici už mám vybranou, rozhoduju se už jen o průměru. Vezmu profi českou Valmonku.Nejde mi sem vložit odkaz, ale je to typ Valmon hadice tlaková TECH ELASTIC 1124SE

Tie plastové špirálové nezmysly držia tlak desať atmosfér na kamionoch.

aroff
hodnocení

0x

Já používám acetylenovou a kyslíkovou hadici. Na lakování aut je ideální. Jak průtokem vzduchu, tak i pevostí stěny. Ono pří stříkání se lehce stane, že si člověk hadici přišlápne. Tyto hadice se nezmáčknou a tlak jde dál. U měkých hadic je to průs... a pak práce navíc.

Vyhoda je v tom, že se nechají sehnat i vyřazené od autogenu, kde už nesplňují normu (trhliny při ohybu), ke kompresoru jsou ještě na hodně let dostačující. nejhorší hadice jsou ty kroucené silonové. Slabá stěna, věčně se to namotává na nohy, a "táhnou".

Takže mám 6x13 a 8x15

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]