Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasekává se klíč ve fabce

Od: hally odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

koupil jsem si do bytu novou fabku do hlavních dveří, častokrát se mi stává, že se mi v ní zasekává klíč a nelze jej otočit, zkoušel jsem povolit šroub co drží fabku, ale stále se to stává.

Nestalo se to někomu z vás? Co s tím?

Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Vazelínu můžete použít tak na mechaniku vlastního zámku.
Zámkové vložky se mažou přípravky na bázi grafitu. Grafitový prášek, v nouzi nastrouhaná tuha z měkké tužky. Bezvadně maže, minimální tření, odpuzuje vodu.
V mastnotě - vazelína, olej - ulpívá prach a jiné nečistoty, vazelína vysychá, tuhne; olej žlukne.
asd1

Nebo teflon, ten taky nevysychá, nelepí a dobře maže. Rád mám GT85 - zámky, bovdeny atd. Na rozdíl od grafitu navzlíná všude, i do stavítek. Oleje, vazelíny NE! Časem z nich je lepidlo... MD sprej taky docela ujde.

Tužku nebrat - pojivo je keramika - brusivo.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, setkal jsem se s tímto u starší FABky a raději jsem ji vyměnil. Ve Vašem případě bych zkusil FABku vrátit prodejci, ale (prý) není jeho povinnost FABku přijmout (z nějakého důvodu o bezpečnosti). Doufám, že jste si nekoupil čínskou "FABku" - k té nejdou udělat náhradní klíče. Zdravím!

doplněno 17.03.15 20:56:

Já jsem si čínskou "FABku" koupil jen jednou (zlákán její cenou) a už bych to neudělal.

Raději dám zhruba 300,- za novou a hlavně českou (mosaznou) FABku. Kupte si také českou FABku (nebo do té čínské zkuste vstříknout MD spray).

doplněno 17.03.15 21:46:

Já jsem měnil pouze hodně starou českou FABku - zámek by byla zbytečná investice.

Ale. můžete zainvestovat i více (raději do originální české FABky).

doplněno 18.03.15 22:29:

hejkal - to, co popisujete, je v podstatě obsah MD spraye. Stačí ho použít a nekupovat nové zámky, dveře či futra . No, a hlavně tu českou FABku.

hodnocení

0x

Když vyndáš fabku ze dveří ven, abys naprosto vyloučil možnost že to je zámkem, zasekává se taky?

hally
hodnocení

Je to nějaká na půl čínská říkal prodejce, střední cena 163Kč.

Před tím tam byla také nějaká fabka a také se mírně zasekávala. Mohu zkusit ještě tu fabku vytáhnout a zkusit zda se zasekává mimo zámek, pokud by byla vpořádku, je třeba vyměnit zámek nebo může být příčina i jinde?

Děkuji

Vyndej fabku a uvidíš. Když půjde volně, je problém v zámku. Pro jistotu ještě vyndej i zámek a zkus to sešroubovat mimo dveře. Líp na to uvidíš. Když to bude stále drhnout, kup novej zámek. Ale bacha, ať koupíš ten samej. Rozteč, šířka (hloubka zádlabu), vzdálenost kliky od kraje zámku a v neposlední řadě jsou i zámky, který mají jinou šířku plechu.

hally
hodnocení

Děkuji,

vyzkouším to jak píšete ;)

možná postačí trocha vazeliny-zámek rozdělat a promazat

Zasekává se hned po zasunutí a nejde pootočit ani trochu na žádnou stranu?

kopejtko
hodnocení

0x

A nemáte náhodou jiný ( nový klíč? ) Někdy pomůže lehce pilníkem ubrousit doraz klíče ( aby se nepatrně klíč více zasunul do zámku )

Tohle mě vždy zabralo i u klíčů, který fungovaly spousty let - prostě opotřebení.

zdenekk
hodnocení

0x

Nejmenovaný český výrobce doporučuje před prvním použitím vložky nejprve promazat kvalitním mazivem... Pokud se nejedná o český výrobek, doporučuji zakoupit vložku jinou, než se Vám stane, že jednoho dne nedemknete vůbec. Cena za příjezd a odvrtání vložky odbornou firmou je cca 3x dražší než samotná cena nové vložky. U starších vložek se tento problém nevyskytoval - méně stavítek. Bohužel současná doba vyžaduje vyšší bezpečnost, tím pádem složitější mechanismus a tím pádem i poruchovější :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]