Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě domu?

Od: n3ss3r odpovědí: 9 změna:

Dobrý den chystám se kupovat dům , jsem mladý a nezkušený tak se ptám a zakládám toto téma i pro ostatní prý mě čeká pěkná honička po úřadech a bankách , chci se zeptat jak to funguje a co vše kontrolovat u domu? Popřípadě kdyby se chtěl někdo rozepisovat se svými zkušenostmi tak budu mile rád děkuji pěkný den všem..

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milan23*
hodnocení

5x
Necháte si, od právníka vypracovat kupní smlouvu, obě strany podepíší,necháte ověřit podpisy na matrice a požádáte o vklad na katastru, zaplatíte.Příští rok uděláte přiznání k dani z nemovitosti.
Kromě technického stavu byste měl prověřit i zda neváznou na nemovitosti nějaké dluhy,věcná břemena, nebo jiná práva a to nejen k Vaší nemovitosti, ale i k sousedním(Vaše kanalizace přes sousedovu zahradu, příjezdová cesta, vydržený pozemek...)
n3ss3r
hodnocení

zajimave diky

layborr*
hodnocení

0x

Na co si dát pozor - na vše

penize.cz/...

bydlet.cz/...

Právní rady -

pravnilinka.cz/...

zakus*
hodnocení

0x

Posouzení tech. stavu budovy nejste pravděpodobně schopen fundovaně zvládnout. Oslovte tedy své známé (pokud jsou) o odborné posouzení. Pokud nejsou, musíte někoho zaplatit. Tato investice je zanedbatelná v porovnání s cenou nemovitosti a navíc Vám může ušetřit další starosti a výdaje.

V každém případě chtějte platné! revize na spalinovou cestu (komín), el. instalaci, hromosvod a plyn. spotřebiče

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. A v dnešní době, musí mít prodávaná a nebo i pronajímaná nemovitost, tzv. Průkaz energetické náročnosti budovy. Tak, ať ti ho k domku dodají taky. Ahoj.

figurek*
hodnocení

0x

já bych vám poradil kupovat přes realitku, která velkou část papírů vyřídí sama. Při nákupu bytu nebo domu na vás čeká skutečně dost velká papírová hromada a jako neznalec budete mít trable s každým z nich.

Jestli ale chcete získat hypotéku, pak bych vám radil jít do banky a nechat si udělat orientační výšku hypotéky, kterou vám banka povolí. Další věc kterou byste si měl vyřídit předem, je předběžný odhad ceny nemovitosti. Hypotéku totiž nedostanete podle kupní ceny, ale podle ceny odhadní. Může se stát, že podepíšete kupní smlouvu a půjdete si do banky pro hypotéku. K požadavku na hypotéku budete muset doložit úřední odhad ceny nemovitosti a tato odhadní cena bude nižší, než požadovaná prodejní cena. A problém je na světě. Banka vám dá hypotéku maximálně do výše této úřední odhadní ceny. Nemusí vám dát to, o co si řeknete. Zde je zakopaný hodně velký pes a počátek velkých trablů, protože zbytek peněz do kupní ceny pak musíte sehnat někde jinde.

Takže radím : postupujte opatrně, hodně opatrně a při výběru domku se raději držte při zdi.

No a další problém je stav domku, který kupujete. Tady vám můžu poradit jedinou věc. Až ho půjdete vybírat, vezměte si sebou někoho, kdo věci dobře rozumí.

daniel*
hodnocení

0x

1) technická stránka budovy - oslovte odborníka - zkontrolujte rozvody elektro a vody + vše co nechcete kontrolovat a samozřejmě statika domu.

2) právní - jestli není dům v exekuci nebo se k němu nevážou dluhy nebo jiné podobné problémy jak je to s pozemkem apod.

Vybírejte dobře přece jen nekupujete tričko - je dražší a asi tam min. 5 let budete (možná na vždy)

hodnocení

0x
Pred rokem jsem kupoval dum... Vsichni co radi at si radne zkontrolujete stav domu, maji samozrejme pravdu. Ale lecjaka zavada se da opravit, stav domu vylepsit. Ovsem s umistenim a orientaci domu uz nic neudelate. Stejne tak s pozemkem, okolim a dopravni dostupnosti... Vedet, ze je neco v neporadku se ale stejne hodi - znalost problemu muzete vyuzit pri vyjednavani o sleve. Taky doporucuju dum navstivit alespon dvakrat s nejakym odstupem.
doplněno 18.03.15 18:05: Jeste doplnim - dum jsem kupoval pres realitku a s pomoci financniho poradce. Vse probehlo v klidu a kupni smlouvu jsem podepisoval az v okamziku, kdy byla schvalena hypoteka. Realitka si nevezme malo, ale ta nase se docela snazila a vse probehlo v poradku.

esme*
hodnocení

0x

Ahoj, jsem starší a zkušená a v podobné situaci - kupuju dům. Hlavně si připrav nervy, 90% informací od realitek je podezřelých, ba až lživých. Sháním už pár týdnů a zmocňuje se mne paranoia. Když najdu v inzerci na netu domek co se mi pozdává, kontroluji: katastr, zda není v exekuci, není na něm nějaké věcné břemeno, zástava atd. Pak juknu na portál kde se dá ověřit zda není dům v povodňové oblasti nebo v místě se zvýšeným radonem. Když toto vše je ok, jdu na prohlídku. Tam zjistím v čem všem mi realitka je schopna lhát a zdravě se naštvu...*bzum* Domnívala jsem se že situace na realitním trhu je špatná, ale mýlila jsem se. Je mnohem horší! *zed*

Pozor na to když je majitelem nezletilá osoba, převod se pak může hodně táhnout (o povolení se musí žádat u soudu).

Pak pozor na to když realitka hned tlačí že má X dalších kupců a snaží se tě zmanipulovat abys pokud možno včera a jim na účet složit veeeeeelký rezervační poplatek... Většinou kecaj. Konkrétně jsem tu samou písničku za jeden den při čtyřech prohlídkách slyšela... čtyřikrát. *smich* A pak ještě týden volali jestli mám pořád zájem...

Pokud si budeš na dům brát úvěr, nejdřív si nech u bank udělat preskoring, zda ho vůbec bez problémů dostaneš, jinak by sis zbytečně zkomplikoval život. A pokud chceš kupovaným domem ručit, musí mít čistý katastr a musí mít přístupovou cestu přes vlastní nebo obecní pozemek, jinak je pro banku jako zástava nevhodný.

Osobně po zkušenosti s realitkami plánuji v dalším kole hledání jednat pouze s přímým majitelem a smlouvy nechat udělat u notáře, včetně uložení peněz.

Kdybyste někdo náhodou znali někoho kdo prodává milý malý domeček ve vinařské oblasti, s malým sklípkem a malou zahrádkou, tak do 800.000,- - dejte vědět vnitřní poštou!*ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]