Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřebný materiál na zvýšení F

Od: dan* odpovědí: 3 změna:

Zdravím, zvyšuji si na domě fázi z 1 F jdu do 3 F a 25 A + k tomu žádám o noční proud, budu mít elektrický bojler 2000W, který by se měl zapínat pouze v čase nočního proudu.

HDS skříňku mám na domě venku, budu z ní vést kabel do domu k elektroměrovému rozvaděči.

Bude stačit koupit kabel 5Cx4 z HDO do elektr.rozvadeči?

Elektroměrový rozvadeč budu kupovat nový, tak by mě zajímalo jestli když koupim elektroměrový rozvadeč (typ: bbelektro.cz/... tak co vše se bude ještě muset k němu koupit (určitě tam příjdou hodiny, poté hodiny na noční proud, jistič 25A, chránič) a také jestli tento typ rozvadeče může být umístěny venku na fasádě.

Elektro budu dělat s tchánem. Tchán ještě říkal že bude potřeba kabel Cyky 3Cx1,5? Zvýšení mám už zažádané a schválené přes Čez, teď je jen potřeba vykonat práci, pak aby přišel revizák, a poté pracovníci Čezu.

Hledám někoho kdo by mi upřesnil co vše mě kolem této práce bude čekat. Tchán je elektrikář, ale nějak se mi těžko s ním komunikuje, chci si materiál pořídit sám, a o práci kolem toho něco vědět od jiného člověka než od něj (řekně mi něco jen zřídka, atd.). Co mě vše čeká a nemine, v přiloze zasílám podmínky pro zapojení od společnosti čez. Díky za rady...

Potřebný materiál na zvýšení F

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

fiser22*
hodnocení

0x

Když jsme u toho, zrovna tohle je část ve které nemáte absolutně co dělat, jedná se o neměřenou část před elektroměrem a měla by to provádět firma která tomu rozumí a ČEZ o ní ví... jinak potřebný materiál je zde: cezdistribuce.cz/... průřez vodičů je minimálně 4x6 Cu, CYKY 3C z HDS od pojistek není potřeba, signál HDO jde až od elektroměru dál do baráku (ono by to chtělo vyfotit aby jsme taky věděli jak to u vás v HDS kontrétně vypadá)

111®
hodnocení

0x

cezdistribuce.cz/...

tady jsou připojovací podmínky ČEZ

z čehož vyplývá že vodiče jsou 10mm2, a bude tam jistič 25A, takže prúřez jednoznačně 10mm2. Jde také o délku kabelu. Jde o to kde se provede rozdělení PEN. zřejmě hned v rovaděči ČEZ aby se to místo dalo přizemnit. Takže kabel 5x10mm2 + modrý navíc mohl by stačit 4mm2

V podružném rozvadšči potřebujete stykač pro boiler a k němu musí vést ještě jeden samostatný modrý vodič ovládání od HDO. Pak se to musí jistit tuším že jistič 2 až 6A .

Doporučil bych se poptat pověřeného pracovníka...

doplněno 17.03.15 17:32:

v připojovacích podmínkách je o krytí rozvaděče uvedno že minilálně IP44, takže lépe by bylo vyšší IP

zakus*
hodnocení

0x

Připojovací podmínky jsou jasně dané. Min. použitý průřez vodiče je 10 mm2 Cu, takže se použije kabel CYKY-J 4x10 mm2 (není to jediné řešení).

Zvolený rozváděč je OK. Jen by bylo vhodné ho nahoře doplnit o okapničku. Musí být dodán včetně výrobního štítku a protokolu o zkoušce (bude potřeba k výchozí revizi).

Dál budete dávat nový přívod do rozváděče v domě. Kabely budou 2 jeden silový (napájení) a jeden ovládací (z HDO).

Přidání jističe a stykače v rozvodnici a nový přívod pro bojler. Následně na to revizní zpráva na instalaci v domě (ve vlastním zájmu) a výchozí revizní zpráva na elměrový rozváděč. Tu budete potřebovat k přihlášce.

Toto všechno ví, resp. měl by vědět ten kdo to bude realizovat.

PS: Proč sem odpovídá každý kdo má do (_;_) díru a nezná přesnou odpověď *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]