Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mokré čištění koberce

Od: pehr odpovědí: 4 změna:

Prosím vás, mám 3 roky starý koberec, klasický řezaný na metráž, vlas je mírně delší.

Na koberec se chodilo pouze v ponožkách či naboso. Díky tomu, ale koberec smrdí, pod stolem kde se nejvíc chodilo jsou vlákna zašlapané.

Můžete mi prosím doporučit nějakou osvědčenou metodu vyčištění.

Máme doma obyčejný vysavač, který jen vysaje, ale pach neodstraní...

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jednou se mi nabídlo, jako protislužba, mokré vyčištění koberce, nějakým šíleně dobrým strojem a šíleně dobrým čistícím prostředkem. Světlounce béžový koberec byl hodně dobrý, příliš čištění nepotřeboval. Ale čištění nejenže bylo zdarma, ale zbavilo by majitele stroje pocitu dluhu vůči mě, tak jsem souhlasila. Paráda! Koberec byl skoro hezčí, než když byl nový. Vyschnul a my jsme po něm začali chodit. Během 14ti dnů byly viditelné cestičky a vyšlapaná místa u křesla a pohovky. Stroj smyl apreturu, která chránila vlas a koberec byl za měsíc horší, než za předchozí tři roky. Jestli ho necháte vyprat, smiřte se s tím, že budete prát dvakrát do roka. *bzum* Nikdy jsem už koberec nenechávala čistit, ale pořídila jsem si dobrý vysavač. Nemám zkušenost s rotačním kartáčem, ale ten by měl zašlapaný vlas koberce vyřešit.

luka12
hodnocení

0x

Pokud myslíte přímo ten známý, silný zápach z bot, který se přenesl na koberec, pak máte smůlu. Tenhle pach způsobuje bakterie, která žije hluboko v kůži boty, ve švech, a odstranit nejde žádným způsobem. Od boty pak smrdí ponožky, a z nich se bakterie přenese na koberec, a pokud je v něm nějaká minimální vlhkost, bakterie žije dál v tom koberci. Ten zápach je její metabolický produkt, takže žádné větrání nebo praní nemá velký efekt. Dokud bakterie žije, tak zápach produkuje. Nakažená bota se musí vyhodit, a pravděpodobně i koberec. Nakazit si své boty můžete třeba v převlékací kabině, když si zkoušíte kalhoty a šlapete v ponožkách po zemi. Takže pokud si doma návštěvu zujete a pustíte je v ponožkách na koberec, tak riskujete, že o něj přijdete, jako nejspíše v tomto případě.

luka12
hodnocení

0x

Ale abych vám dal naději, lze se pokusit o záchranu nějakou drstičtější metodou - třeba dát koberec v létě na několik dní na přímé slunce a doufat, že se bakterií zbaví UV zářením a ozonem. Za několk dalších dní by měl i vyvětrat. Boty se prý dají zachránit vymrazením v mrazáku a následním dlouhým větráním. Nezoušel jsem, jen jsem někde četl.

jabraka*
hodnocení

0x

Zabývám se mokrým čištěním koberců profesionálně a mohu o tomto principu podat zevrubnou informaci.

Čiětění je založeno na použití nástřiku roztokem vysoce účinného přípravku,který špínu,pachy i roztoče velice rychle uvolní z koberce,nebo potahu sedací soupravy a vysavačem vysokého výkonu tekutinu skoro na 100 % odsaje,takže tkanina je pak téměř suchá.ˇčistil jsem i velmi znečištěné koberce, po malování,nebo tam,kde se pohybovalo domácí zvířectvo,koberec by obstál po vyschnutí všude.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]