Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co kontrolují u revize

Od: ramadan odpovědí: 8 změna:

Hezký den, co konkrétně zajímá revizáka při revizi komína? Mám nový dům a před kolaudací chtěj revizi komína. Jde o to, že nemám přístup ke komínu (výlezní okénko ani lávku), takže komín půjde čistit pouze asi z výsuváku či podobně.

Tak se ptám, co se při té revizi všechno kontroluje a zda tu revizní zprávu napíše. Říkal revizák do telefonu, že to stojí asi 1500Kč

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. Pro úplnost dotazu, by se hodilo doplnit, o jaké topení v tom komínu půjde. Tuhá? Plynná paliva? Kondenzace? Jde o následné roční kontroly. U plynu se spíš kontroluje, než čistí. A od kondenzačního kotle, jde ven nahoru, jen plastová trubka o průměru asi 60-70 mm. Turbo jde hned vedle do zdi ven. Tak asi.

doplněno 16.03.15 21:47:

Ahoj. Poněkud mě zaráží, že u nového domku, není při stavbě střechy, udělán výlez u komína? Všechno se dá dodělat i později. Dolní dvířka v patě komína, jsou pouze na vybírání spadu sazí a všeho, co tam při čištění komína napadá. Někdy tam bývají i ptáci.

klaban*
hodnocení

No okénko tam nemáme, protože prostě ke konci stavby na něj nějak nezbyly peníze a za druhé na půdě nebyla dodělaná podlaha a pokrývač mi řekl, že dokud si to tam nedodělám, tak mi tam nebude skákat po trámech :) Samozřejmě ho tam časem nechám dodělat. Ovšem i kdyby tam bylo, tak by si stejnak kominík ničím nepomohl páč komín je šíleně vysoký a i kdybych vylez na střechu, tak jak se dostanu na vrchol? Musela by tam být ta spojovací lávka. No musel bych to nafotit aby to bylo ono :)

hodnocení

1x
Kdysi, ještě v Akci Z jsem sem tam byl na stavbě jednoho kulturáku v jedné nejmenované vesničce. Když se dělala revize komínu, dali kominíci na komín prkno a do komína dýmovnici.
Za chvilku se začalo kouřit ze zásuvek na sále. Zjistilo se, že taženej komín byl trochu děravej a husím krkem kterej měl taky díru se kouř dostal na druhou stranu baráku. Taškařice veliká.

hujer123*
hodnocení

0x

Jednou z kontrolovaných věcí bude právě přístup ke komínu.

uska*
hodnocení

0x

Máte patrový dům? Já to řešila před 2 lety. Také nemáme lávku, ani okénko. Nechali jsme si v patře udělat dvířka do komína a v případě potřeby by 3,5 m po vrch komínu šly vyčistit zespodu z podroví. Kominík byl spokojen, vydal papír ke kolaudaci.

hodnocení

0x

hmm, slušná částka.. to já na revizi zřejmě ušetřil - tuším to bylo za 500,-.

Nejdřív si zjistěte, jestli se jedná o revizáka s povolením - není jich moc a je hodně lidí, co se za ně vydává. Já mám krb s čištěním zespoda - není důvod dělat nějaký výlez na půdu. Něco jako dvířka v podkroví, to by bylo jen zbytečně rizikový otvor do ložnice - bez smyslu... komín mám 7 let v provozu - 200 mm průměr a vlastně je to kompletní systém schiedel. Za těch 7 let jsou roční revize kominíkem způsobem, že mrkne zespoda se zrcátkem a se slovy "co tu chcete čistit?" podepíše stvrzenku na 200,- za následnou kontrolu.

doplněno 16.03.15 16:18:

Samozřejmě ta revize nevypadala jako následné revizní kontroly kominíka. Také to musel být jiný člověk - s patřičným razítkem. Je k tomu celá zpráva na několik A4. Měl potíž s možností čištění krbu - krbové vložky. Až zjistil, že je možné to komplet demontovat, tak pochopil...
Celá akce revize mi připadala jako pokus o úplatek... revize prošla za standardní poplatek, jen byla s průpovídkami...

Komín schiedel byl stavěn stavební firmou opět s dokumentací - ta byla přidána k revizi.

dam*

Zdravím, předem hlásím, že jsem v tomhle laik, ale myslím si, že u kolaudační revize komínů by se měla kontrolovat celá trasa komínu ("né jen jestli je ta díra čistá a kde jsou dvířka"), tím myslím třeba uložení trámů, jestli tam není nějaká rozvodová krabice od elektriky, těsnost vlastního komínu proti úniku spalin atd. i když by se o tohle měl starat asi dozor stavby v rámci norem.

ramadan
hodnocení

Děkuji všem za názory i když se různí. Mám kotel normálně na tuhá paliva. Prakticky to lze čistit pouze buď dírou kde jsou napojené roury (kouřovod) a nebo revizními dvířky, které jsou úplně na spodku komína hned u kotle, ale tam je mizerný přístup kvůli trubkám od bojleru atd.

Tchán s tchyní mají dům cca 20 let starý a mají strašně vysoký komín (jako já) kvůli poloze kotelny a neměli k tomu lávku, takže se to muselo čistit vždy z výsuvného žebříku a taky zkolaudovali, tak se ptám jak je to teďka. Revizák má asi razítko páč jsem si ho našel v nějakém tom společenství kominíků.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]