Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy přihlásit spolubydlícího

Od: karolok* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den ,jsme SVJ , zajímá mě jak jeto podle NOZ,PLATÍME ZA SLUŽBY V DOMĚ , OSVĚTLENÍ A VÝTAH PODLE POČTU OSOB V BYTĚ ZÁLOHU. jak k tomu ale přijdeme když si někdo třeba přitele,nebo přítelkyni nepřihlásí,nemyslím tím na matriku k trvalému bydlišti,ale platby za byt ,které se platí do společného.

Když tam chodí více osob,které si majitel vůbec nepřihlásí,zaplatí to za ně ty ostatní POCTIVÍ.

Sdělte mi nějakou zkušenost,jak t děláte jinde. Myslím,že nejde o malé částky a hlavně je to nespravedlivé!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Podle NOZ nic neplatíte, podívejte se do Stanov a z.č. 67/2013, vyhl. 366/2013 popř. co kdy rozhodlo shromáždění. Proč to neřeší výbor, žádejte, svolejte shromáždění! Jinak jste odpovědní všichni. .

karolok*
hodnocení

My máme ještě staré stanovy, a ti majitelé, v jednom případě cizí majitel má až nahoře v sedmém patře takové tři pochybné osoby,které nikam do práce nechodí.Platí služby byt jen za1 osobu,ať mu prý dokážeme,že tam jsou tři,podle něj je tam jen jedna paní a za tu platí služby.Správce tam šel,zeptat se,kolik jich tam vlastně bydlí a potom na něj vlítl majitel do kanceláře ,co si to dovoluje kontrolovat byt a prý strkal nohu mezi dveře aby nemohli zavřít,a to si nesmí dovolovat!

Druhý případ ,žena sama si koupila byt,chodí na směny a když má volno má tam přítele,ale služby platí za 1 osobu!

Říkal jsem ji at si přihlásí aspon 1 1/2 osoby.

Shromáždění bude v dubnu,tak jaké máme přijmout usnesení. Hlavně,ale jaké mohou být sankce pro toho,kdo se tím nebude řídit!

karolok*
hodnocení

Já jsem se špatně vyjádřil,myslel jsem,jak nám v tom pomůže NOZ,že to tomu majiteli nařizuje. Když pošleme dopis majiteli,nic si z toho nedělá.Tak jedině k soudu,ale aby jsme to ještě neprohráli!Další věc je svědectví, nikdo ze sousedou to nepotvrdí,budou to raděj platit za ně! Tak kde je nějaká spravedlnost?!

Na konkrétní otázku konkrétní odpověď:

§ 1177

(1) Kdo nabyl jednotku do vlastnictví, oznámí to včetně své adresy a počtu osob, které budou mít v bytě domácnost, vlastníkům jednotek prostřednictvím osoby odpovědné za správu domu nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět, že je vlastníkem. To obdobně platí i v případě změny údajů uvedených v oznámení.

(2) Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce. To platí i tehdy, přenechal-li vlastník jednotky byt k užívání jiné osobě; v takovém případě oznámí i jméno a adresu této osoby.

doplněno 16.03.15 16:44:

Návod na řešení? Nemám! Každoročně jak trotl distribuuju mezi lidi dotazníky (kolik se kde jako ráčí zdržovat lidí), abych měl alespoň na začátku sezóny aktuální údaje. A lidi? Třetina dotazníků je vyplněná tak, že bez křišťálové koule to nikdo nedá dohromady. Jasně, můžeme si odhlasovat sankce za nedodání údajů, ale to znamená jen další nárůst administrativy. Takže paráda, lidi jsou vyčůraní, líní, nezodpovědní a hloupí (ne všichni, statisticky jen třetina).

To @lucie: Asi jste to tak nemyslelela, ale zmínka o přehození úkolu na předsedu mě zvedá ze židle, ono to totiž v praxi funguje asi takhle: My to hodíme na hrb předsedovi, ať se stará, zkoumá, zjišťuje. A když nebudeme spokojení s kvalitou odvedené práce, tak ho pomluvíme. Že bychom mu pomohli? A proč?! Ať se stará.

karolok*
hodnocení

Přesně to je můj případ,starám se jako předseda,lidi mi ještě podrývají autoritu pomluvama a jsou apatičtí,nic nedosvědčí,nic je nezajímá.

lucie*

Je to kříž,jak už jsem psala.Kolega co dělá předsedu,zjistil,že lidi sice odkývají cokoli a v zápětí -za jeho zády-si stěžují a hatí domluvené věci.Proto veškerá zásadní rozhodnutí řeší s právníkem(který s nimi se soukromým družstvem spolupracuje)a potom dá lidem každému zvlášt podepsat co a jak.Když jde o něco zásadního,ať se potom nevymlouvají,že to neslyšeli,neviděli...

lucie*
hodnocení

0x

Typický český problém:)jak ty lidi donutit aby nelhali.Já svého muže tenkrát nahlásila po cca po třech měsících(v městském bytě)i když vím,že pokud jde o nájemce,tak je povinen vlastníkovi to oznámit neprodleně.Teď už to řeší i NOZ,kde jsou i lhůty adt.V našem"malém" domě to teď běží tak,že lidi se znají a všímají si.Takže si to nikdo nedovolí.Ovšem ve větších domech bych to hodila na bedra domovníkovi-předsedovi ať má přehled co se v domě děje.Kolega dělá předsedu a není to med.Lidi prostě zapomínaj,že nevlastní jen byt,ale že je nutné se starat o celý dům.Chce to úpravu stanov po dohodě s právníkem (se kterým družstva(i soukromá) většinou spolupracujou).

doplněno 16.03.15 19:38:

My jako nájemníci máme zvoleného "domovníka"který se má starat,bohužel je to tak.Teď spoustu věcí dělám sama,ale správa domu je v jeho kompetenci a nechci mu lézt do jeho práce.Takže jsem otravná a upozorním jej,kde co nefunguje,co pohlídat,co se nám nelíbí...Sorry,ale je to jeho práce za peníze(i když malé)ale kdyby to nechtěl dělat,neměl se hlásit.

karolok*
hodnocení

My máme jako SVJ svého placeného správce,ten by to měl všechno hlídat a jít do toho,on tam nakonec nebydlí,tak jemu nikdo nadávat nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]