Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatné zapojení elektrorozvodů?

Od: nemehlo* odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

mám dotaz k elektrickému rozvodu v bytě. Předesílám, že jsem v tomto oboru absolutní laik a nehodlám se v tom vrtat.

Problém je následující :

Bydlím v panelovém domě a v koupelně mám zapojené světlo, je to ještě to umakatové jádro. Neustále, tedy 1x za půl roku praskne žárovka a to jak klasika, tak úsporka, ledku jsem kvůli ceně nezkoušel, abych o ní nepřišel. Protože jsem je neustále měnil, tak jsem žkoušečkou, teda tou "tužkou" jen zkusil jestli to je vyplý. Zjistil jsem pro mě zajímavou věc, která mě zneklidňuje, ale nevím, jestli to je ok nebo ne.

Světlo ovládá vypínač na stěně, kde jsou dva dráty, černý a hnědý. Pokud je zamontovaná žárovka, tak na při vypnutí spínače žárovka nesvítí, v černém drátu je proud, v hnědém ne, při zapnutí žárovka svítí a v černém i hnědém drátu je proud. Dosud mi to příjde logické.

Pokud je ale žárvka vymontována, tak ve spínači je černý i hnědý kabel pod proudem a to jak při zapnutí tak "vypnutí". Objímka je v obou případech bez proudu a přívod fáze pod proudem. Je mi to nějak divný, vedle na chodbě pokud vypnu vypínač, tak i na fázi žárovky (patice) nejde proud.

Jak jsem psal v úvodu, nejsem odborní a nechci se v tom vrtat. Spíš jestli nevíte popsat co s tím, abych se mohl obrátit na odborníka a také po zkušenostech s různými odborníky je lepší o tom trochu něco vědět, když čék nemá přehled o jejich oboru, tak (né každý, ale ty případy jsem zažil) dělají machry a z lidí blbečka a jsou schopní nakecat cokoli.

Děkuji za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Všechna měření jste dělal tužkovou zkoušečkou. Elektrikář používá jinou zkoušečku, kdysi zvanou vadaska. Tou se dá kromě jiného měřit také napětí mezi dvěma body, co je základ elektrotechniky.
Vy jste tou tužkou zjistil jen napětí mezi tím drátem (či svorkou nebo kontaktem objímky) a zemí.
První případ, v rozepnutém vypínači na černém zkoušečka svítila, na hnědém ne. To je správné, na černém jste našel fázi, proti zemi kapacitně přes Vaše tělo protekl malý proud, který rozsvítil doutnavku. Hnědý drát byl přes zašroubovanou žárovku připojený na nulák, který nemá proti zemi žádné napětí, teda zkoušečka nesvítila. Elektrikář by mezi černým a hnědým použil tu vadasku a naměřil by mezi nimi síťové napětí.
Další případ, kdy jste na obou drátech naměřil "proud" Na černém mohla být "ostrá" fáze, teda proti zemi napětí. A na hnědém drátu jen naindukované napětí, maličké. Tam by vadaska neukázala nic. Když ji elektrikář nemá, pomáhá si fintou. Tužková se na fázi rozsvítí více, když se elektrikář dotkne druhou rukou třeba stěny nebo něčeho uzemněného. Tím přes něj poteče větší proud.. V tužce je ochranný odpor, takže nebezpečí moc nehrozí.
Na tom hnědém drátu by indukované malé napětí velký rozdíl neukázalo.
Přejmenujte se z nemehla na opatrný, myslící...
A ty žárovky jsou záměrně krátkoživotní. Továrny musí vyrábět, kam by došly, kdyby jedna vydržela desetiletí?!
Kromě toho dnes už je v síti více jak 220 V.
doplněno 14.03.15 15:46: Ani starý ani nový vypínač na to nemá vliv. možná nějaké napěťové špičky při zapínání a změně proudu v obvodech a vzájemnou indukcí. Čert ví.. Toto je častá debata na mnoha elektrofórech.
nemehlo*
hodnocení

Díky za vyčerpávající odpověď, to o píšete se mi zdá logické. K měření mám ještě multimetr, ale nevím co měřit a co si počít s výsledkama.

Jak jsem tedy pochopil z Vaší odpovědi, tak to zapojení je v snad pořádku a praskání žárovek s tím nesouvisí.

Tak asi koupím zásobu žárovek po 9ti Kč, teda teď se to prodává jako tepelný zářič pro kuřata :D

nebo halogenku - taky koule jen uvnitř je takové jiné tělísko.

hodnocení

0x

no tak co už . . . vypnětě pojistky, předtím sežeňte baterku, a vyměňte starý vypínač za nový. Kdyby byl na obou kabelech proud jak píšete a došlo by k jejich spojení vypínačem, tak by musel vzniknout zkrat ne. Sežeňte souseda elektrikáře, ať to proměří běžným voltmetrem 230V.

nemehlo*
hodnocení

vypínač je nový, funkční, tak v tom to nebude

hodnocení

0x

Odpověď od @hejkal je nejen logická a vyčerpávající, ale i správná. Ve vypínači to opravdu není. Jen bych varoval dotknout se zkoušečkou drátu a druhou rukou něčaho uzeměného. U indukovaného napětí se vám nic nestane a doutnavka zhasne. U fáze však dostanete pěknou šupku a omezovací odpor vám nepomůže. Asi před 30 lety jsem se při kontrole zásuvky v pojízdném prostředku nechtěně druhou rukou dotkl kovového rámu a fázovka v druhé ruce. Od té doby jsem to už nezkusil. Bohužel jsem po revizi připojil zem a pro jistotu chtěl ještě překontrolovat fázi vlevo. I elektrikář se někdy spálí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]