Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
objednal jsem si dřevěné parapety (k dřevěným oknům) a v objednávce jsem žádal o voděodolný lak. Nicméně nakonec mi na dě dali "dvě vrtsvy vosku" s tím, že řemeslník říkal, že to bude ještě lepší. No ve chvíli instalace jsem to neřešil, ale nyní mě popadají pochybnosti, už z doteku se mi nezdá, že by to mělo být odolnější, spíš se mi zdá, že to bude chytat špínu jako čert. I obyčejná vodou ředitelná lazura by byla lepší.
Co myslíte?
Díky
Co přesně jste myslel voděodolný lak.Lak je vždy voděodolný, ale pokud jste chtěl lodní lak (ten je opravdu vodě odolný), určitě jej vosk nenahradí. Vosk nemá stejné parametry jako lak. Dřevo pod ním dýchá, ale vosk není tak odolný jako lak. Výhodou je, že můžete parapety natírat bez nutnosti celkového obroušení. Co se týká špinění, vosk by jste měl umýt stějně jako lak. Já osobně bych ale parapety s voskovým nátěrem nechtěla. Zejména proto, že na parapetu mám květiny a případné přelití bude na parapetě dříve vidět. Možnost narušení vosku a pronikání vlhkosti do dřeva je větší než u laku. Osobně bych trvala na dodání nalakovaných parapetů - teda pokud jste to měl opravdu ve smlouvě.
Jelikož dřevo a okna je denodenně chléb můj vezdejší, tak ze zkušenosti tvrdím pravý opak. Všeobecně je rozšířený omyl, že lodní lak je vodě opravdu odolný. Tak za jistých okolností ano, ale ty okolnosti rozhodně nejsou na parapetu. Tam ten lak za chvíli odejde do věčných lovišť.
Natírat cokoliv čímkoliv bez předchozího obroušení povrchu udělá pouze neznalý amatér.
Kvalitní olejovosk je v současnosti na takové zátěžové plochy, jako je parapet či podlaha o 100% lepší než jakýkoliv lak.
Olejovosk se dá lehce lokálně přetřít a není to vidět, to u laku nehrozí. Když bude na lakovaným povrchu stát květináč který se jednou za čas přeleje, výsledek je jednoznačný, bílá kola pod květináčem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.