Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,zajímá mě v jakém jsem právu,když požadiji po OÚ aby shrabali listí na vařejné cestě kolem našeho pozemku,od nás tam žádné listí není,máme jehličnany.Jde o to,že stromy už nepatří obci,jedná se o část lesíka a pan starosta se vymlouvá na vše možné.Nemohu si totiž ani uklidit vlastní pozemek jelikož jak zafouká vítr tak to máme zas všude před domem.Loni shrabali jen pruh cesty a na krajích kde toho bylo nejvíc tak nechali být.Jejich práce tak byla zbytečná,zřejmě neberou ohled na počasí ale na to že to podle nich udělali.Je obec opravdu povinna listí znovu řádně uklidit?
pošlete starostovi mailem odkaz - skaloud.net/...
i po listí se dá sklouznout..
pro úklid může využít např. VPP - rokycany.cz/...
Občanský zákoník , který platí i pro OÚ říká -
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Protože listí je odpad, měl by OÚ takovému spadu listí zabránit a je logické, že pokud tomu nezabránil, pak jej odstranit. Je ale třeba připravit se na námitku ohledně přiměřenosti a podstatnému omezení užívání pozemku. A to asi bude problém. Ale tvrdě na ně - mohu i doporučit formu dopisu.
V některých obcích je normální že si lidé sami uklízejí chodníky před svým domem, listí dají na hromadu a obec to pak hromadně pravidelně nebo v určitých vypsaných termínech odveze.
Já s v zimě chodník uklízím sám, oni projedou tak jednou za zímu chodníky tou multikárou, ale já si pak ten bordel nosím domu, uklízím i kus silnice kde parkuju auto, abych mohl vyjet a nemusel se brodit půlmetrovým závějem. Bohužel sníh nemám kam házet a tak to hážu do silnice, kde to pak pluh nějakým způsobem upraví. Když odjedu, dám si na místo popelnici. Sice to není úplně OK, ale co je mi do lidí z paneláku, kde mají v každé rodině tři auta, ať si to parkují v paneláku. Tohle je celý náš dům, sami si to uklízíme,tak si to chcem i sami "používat". Bohužel v našem socka statutárním městě není možnost si zaplatit vyhrazené parkování. Ve vedlejší vesnici to mají...absurdistán fakt ...
Děkuji všem za odpovědi.Ještě chci upřesnit abychom nevypadali jak lenoši,jde o to že komunikace jako příjezdová a následně schody, cesta široká asi 3-4m a dlouhá víc jak 50m.Listí je opravdu hodně a z vzrostlých asi celkem 20ti javorů dubů a třešní.Máme to vesměs nafoukané u plotu až 30cm vysokou vrstvu.Dříve jsme se snažili to uklízet,jenže pak to stejně nebylo kam dát.Nyní jsme s manželem invalidé a jsme rádi že si uklidíme vlastní docela velkou zahradu,jenže právě nedoklidíme jak jsem už psala,jak se zvedne vítr,máme to ne pozemku zas. Mimo to bysme museli uklízet i před sousedy,kteří mohou ale nechtějí.
Pokud se jedná o prořezání stromů,tak o to jsem žádala ale marně,navíc už přesahují větve víc ja 2m na náš pozemek.
Asi máte drátěný plot kolem zahrady. Natáhněte na něj maskovací síť a listí plotem neprofoukne k vám na zahradu. Nic nemusíte uklízet.
Bydlím na samotě, páíjezdová cesta od hlavní komunikace je 250 m dlouhá, je obecní a ještě se mi nestalo, že by obec cestu opravila, prožezala stromy podél cesty, o listí nemluvím. To děláme sami, ani by mne nenapdlo něco chtít po obci. Jsem ráda, že v zimě cestu obec prohrnuje.
Vím,že je to celkový problém,mi ale nebydlíme na samotce,cesta je dost používaná,nedavno k nám nemohlo vyjet služební auto-hrabalo na listí,je to do kopce.Plot máme jak drtěný,tak plańky.Listí pak máme ve vrstvě nalepené na plotu.Další věc je,že také otvíráme jak vrátka,tak vjezdová vrata a nepřála bych nikomu vidět když je vítr jak se rychle navalí hromady listí k nám na dvůr jen za těch pár minut co potřebujem vyjet.Pokud to včas neuklidím lítá mě to až do domu sotva otevřu dveře,navíc pokud leží mokré listí na zámkovce tak jsou po něm pak hnědé fleky.Obec uklízí ale tam kde si starosta poručí a kde by to ani nebylo třeba.Někde je zámkovka,jinde bahnitá cesta bez ohledu na to jak je komunikace používaná a nic se s tím dělat už nebude,když si lidé stěžují,tak si prý mají cestu opravit sami na vlastní náklady.Mi si asi budem na to najmout nějaké služby také za vlastní a nedovedu si představit,jak by to jinak dělali babičky a dědečkové co opravdu už nic nemohou.
ahoj
@sos Jak jste psal . Takže my , kdyz topíme třeba uhlim okolo nas lidi taky topi uhlim .
a pujde to sousedovi do dvorku , tak on nás muze nejak zalovat nebo co?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.