Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společné bydlení - náklady a výdaje

Od: vanesa68* odpovědí: 13 změna:

Ahoj, chci se zeptat jak to máte rozdělené finančně u společného bydlení. U nás je to tak, že přítel platí 6500,- (za nájem+inkaso=voda, topení, elektřina plyn)) a já jídlo pro nás dva, drogerii, jídlo pro 3 kočky, odpady, TV poplatky a veškeré nedoplatky za vodu, teplo apod., koupila jsem pračku, koberec, velkou skříň a komodu do ložnice apod.)
Nyní se mu zdá, že za ty 2 roky co jsme spolu v bytě, zaplatil on víc než já a chce po mě vyrovnání. Přitom jsme se takhle tehdy dohodli - on nájem s inkasem a já zbytek, navíc přeplatky bere on. Prý stačí za inkaso za ty 2 roky, což je asi 30 tisíc.

Byl dlouhodobě bez práce, celkově v žádné za ty 3 roky co jsme spolu, nevydržel déle než zkušební dobu (je hyperaktivní, nevydrží u monónní práce, má LMD), měl podporu a nějaké dávky, sem tam brigáda. Před Vánocemi se mu pokazilo auto, své úspory dal za opravu, ale nestačilo to, tak si půjčil od kamaráda a teď jakože nemá ani na nájem. Vyčítá mi, že já si chodím do divadla (1x za měsíc), a že loni jsem byla s mamkou na dovolené (dovču mi platila ona, já si pouze zaplatila útratu na místě), kde prý na to beru. Na moji odpověď, že já jsem v jedné práci už 7 let nic neřekl.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

Vaneso a proč s ním ještě žijete? Za víc jak 30 let manželství jsem neslyšela to je moje, to je tvoje, já platím to a ty zase tamto, můj plat nebyl nikdy ani třetina manželova platu a o tom co je můj ID raděj pomlčím.

hodnocení

2x

Zkuste si do budoucna zapisovat každou položku, kterou zaplatíte. Já mám na to i speciální starý diář, každý den zapíšu, co jsem koupila, barevně rozlišuji kategorie (cesty do/z práce, drogerie, potraviny, zábava, léky) a na konci každého měsíce spočítám, kolik jsem za každou kategorii dala a projíždím jednotlivé položky, vzpomínám, co jsem kupovala a přehodnocuji, bylo-li to nutné. Za prvé je to výborný nástroj jak šetřit, za druhé budete mít v ruce něco, čím můžete argumentovat. Klidně bych si schovávala i účtenky.

Obecně si myslím, že jen za jídlo pro dva lidi (pokud nějak úzkostlivě nešetříte) se můžete přiblížit částce, kterou platí Váš přítel. Asi je na tom finančně zle a nezvolil zrovna vhodný způsob, jak se s tím poprat. Otázka, jestli pomoct, to je už jen na Vás. Já se ocitla nedávno v podobné situaci jako Váš přítel, tiše jsem doufala, že přítel řekne "hele tak mi ten nájem dáš jindy", ale nikdy jsem nic neřekla.

Na závěr si dovolím malou poznámku: nelze dospělého člověka omlouvat z důvodů tzv. LMD nebo hyperaktivity za jeho chování. Obojí (dnes "specifické poruchy učení a chování") jsou poruchy, které se s věkem a zesílením sebeovládání s tím, jak člověk dospívá, vymizí - dítě má sebeovládání na nižší úrovni, proto tyto poruchy "vadí", běžný dospělý člověk s nimi nemůže mít problém. Spíš je nevyzrálý a nezodpovědný (zodpovědný člověk zůstane aspoň dočasně i v práci, která mu nevyhovuje), ale to už je mimo oblast Vašeho dotazu.

hodnocení

1x

*sok* Jste si jistá, že je to Váš přítel?

mot
hodnocení

0x
Ja platim hypoteku (cca 12tis), pritelkyne najem,anuitu,spotreby(cca 7tis),nakupy. Ja zase platim obvykle benzin. A nakupy elektroniky a tak rozdeleny nemame, jednou tak a jednou tak. Tim padem nejde rict, ze nekdo plati vic a nekdo min a tyto problemy nemame :)

panhero*
hodnocení

0x

No, nic proti, ale z Vašeho dotazu mi čiší vypočítavost. Ať už z jedné či druhé strany. Mám za to, že ve vztahu to není zrovna nejlepší vlastnost. Jinak je jen na Vás dvou jak se dohodnete. Já když tady tohle čtu, tak jsem vždycky hrozně rád za moji rodinu. Tohle neřešíme. Každý máme svůj účet. Já platím všechny služy co se týká domácnosti. Manželka nákupy, oblečení a drobnosti. Občas mi udělá radost. Např. když koupí plnou nádrž. I já se snažím pro ni o takové malé radosti.

No ale stejně to máte rozdělené...Muž má dát ženě peníze,a jemu kapesné ,,něco se ušetří ,,a vše ostatníjde z obou platů.A ne já uzaplatím byt a ty něco jiného,,Jste snad jedna rodina.

lucie*
hodnocení

0x

Měsíční poplatky (bydlení)jsou pořád stejné,tak mi dával polovinu + 1/2 peněz na jídlo.Jsme si dva měsíce schovávali účtenky ať víme kolik projíme a i nás to zajímalo,kolik dělají celkem nákupy za měsíc a pak to nějak zaokrouhlili.Každý dává půlku.Já jsem auto nevyužívala-proto si výnalohy platil sám a kočky jsou moje-vše jsem jim platila já.I když jsem s ním autem jezdila,tak i tak platil vše kolem auta on a já věci do domácnosti.Fungovalo to v poho.To kolik jeden vydělává může být druhému fuk.Jestli má jeden víc,tak by měl spořit.Když spolu nezůstanou aspoň má něco naspořeno a pokud spolu zůstanou,tak potom příjdou děti,třeba rekonstrukce a to se hodí mít peníze jako rezervu.Záleží na Vás,takhle to fungovalo u nás a proto že jsme spolu zůstali,tak teď už peníze neřešíme.S dětma to ani nešlo.I když jsem vydělávala dost,přišla mateřská a rodičovská a stejně jsme byli závislí na manželově výplatě.

doplněno 13.03.15 13:13:

Láska je super,ale jeden den Vás miluje a druhý odchází.Člověk by měl být opatrný ať má nějakou rezervu -co kdyby.Investovat do společného je krásné,ale kdyby cokoli,zůstane to jen jednomu a druhý po letech soužití (i když vydělával)odchází k rodičům do pokojíku a bez peněz.

hodnocení

0x

Nechápu tohle dvojí hospodaření, dva účty atd. Pokud někoho miluju a žiju s ním, tak finance neřeším. Co je moje je tvoje. Peníze na jednu hromadu a hotovo.

rv*
hodnocení

0x

Můžete fungovat jako dvě nezávislé ekonomické jednotky, kdy jedna má přebytky a druhá se třeba až zadlužuje. My fungujeme jako jedna. Protože hlavní příjem přináším já, tak i u výdajů mám hlavní slovo a pokud manželka potřebuje další peníze, řekne si, a zatím jsem snad nikdy neodmítl.

dt
hodnocení

0x

Milá Vaneso,

jak bylo již napsáno - od takového chlapa rychle pryč, je to sebestředný sobec, který Vám bude vyčítat každou korunu a sám není schopen najít si práci, aby Vás i sebe zabezpečil.Taky jsem takového znala a nabralo to pak velice rychlé obrátky - začalo to jako u Vás a bohužel u takovéto povahy nemůžete očekávat žádné zlepšení, naopak bylo to stále horší a pak už jsem musela rychle jednat.Byla jsem ráda, že je pryč a že spolu nemáme žádné závazky, dnes když na to vzpomínám, je mi líto té doby, co jsem s ním promarnila.

Po světě běhá spoustu chlapů, kteří by byli rádi, že se o ně někdo postará a dá jim lásku a oni naopak partnerku maximálně zabezpečí a hýčkají, proto neztrácejte hlavu a jednejte !

Přeji Vám hodně zdaru !

hodnocení

0x

Nemáme to rozdělené nijak. Peníze na hromadu a zaplatit, co je potřeba. Žijeme spolu, máme společné bydlení a dceru, tak proč to nějak komplikovat.

uska*
hodnocení

0x

Ptáte se jak to máme my. Já mohu popsat jen příklad bezdětného syna s přítelkyní, oba dluhodobě pracují na jednom místě. Napřed porovnali platy, přítelkyně vydělává o třetinu méně než syn. A v tomto poměru platí veškeré výdaje. Zdá se mi to spravedlivé.

karoli*
hodnocení

0x

Ahoj, rozhodně je nejlepší řešení s takovým člověkem dál nesdílet domácnost. Měla jsem podobného EXpřítele.. A jsem mooc ráda, že jsem se odhodlala a opustila ho. Teď mám užasného partnera, penize máme dohromady ( a to on vydělává o dost víc než já) a snažíme se vše zvládat spolu.. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]