Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kdysi jsem uvažoval o zídce do zahrady ze starých cihel na sucho. Chtěl jsem je jen podložit plastovou folií a tu dát i za ně, z jedné strany měly držet břeh.
Co si o tom myslíte? Jakou to má trvanlivost?
Jednalo by se o zídku cca 30m dlouhou a cca 30-50cm vysokou (stupňovitá).
díky, přikládám ilustrační obrázek.
Něco podobného jsem stavěl na sucho u tchýně - narval jsem pár zbytečných roxorů do zemi a sem tam navlékl i cihlu... aby to lépe drželo
doplněno 12.03.15 16:33:jj - já měl cihly díravé- pálené, vzor jako supertherm... ale cca 20let staré - stále bez poškození... u klasických červených bez děr bude určitě záležet na kvalitě
doplněno 12.03.15 16:49:hoste - před pár měsíci jsem našel několik pneu na krajnici - asi je tam někdo při čůrání zapomněl... tak jsem to posbíral a plánuju na jaře udělat "závětří" podle fotek z netu
Každému se líbí něco jiného, to pochopitelně respektuju, ale já bych si na zahrádku pneumatiky takto nedal. To bych si pak připadal jako na nějakém klumpišti. Nešlo by to stvořit třeba jako nějakou palisádu ze zbytkových kusů dřeva? Třeba z nějaké neopracované kulatiny? Pokud by se vám povedlo sehnat pár kusů tvrdého dřeva, tak je to opravdu na dlouhou dobu a vypadá to mnohem lépe.
Žádný šrot po rozpadlých cihlách nemusíte odvážet! Cihla je veskrze přírodní materiál - jen a pouze vypálená hlína ,takže pkd se po 5-100?1000? letech ,nevím čas rozpadu ani kvalitu cihel co chcete použít,rozpadne, to jen prostě rozhrabete nebo rozplanýrujete po zahrádce.
PS viděl jsem před lety obyč CP jak se po roce změnili v hromádku bláta.Dnešní zejména Porotherm či od Heluz vydrží déle než CP .
velice záleží na kvalitě cihel.V mém okolí bývala před mnoha desítkami let cihelna a její cihly byly vypáleny až do sklovitého lesku a byly prakticky nesmrtelné,po 40 letech co ležely v zemi jako chodník byly jak nové.Pokud se jedná o běžné cihly tak z nich voda a mráz udělá za pár let(5-10?) šrot.
Pěkná zídka, zajímavý tvar, dobrá inspirace pro různé zahradní kutily a architekty. Podle fotky to vypadá na kvalitní staré dobré ruční cihly, které by se neměly zvětrat, rozmočit a rozpadat a mohly by i v zemi vydržet dalších několik desítek let. Co udělá cédékáčko záleží na tom, jak je kvalitní a vypálené. Samozřejmě za pár let budou všechny cihly olezlé, zašlé, zelené od mechu a lišejníků, možná někde o ožrané od slimáků (ty potvory žerou i sádru z trpaslíků!) nebo kdo to dělá, ale bude to blíž přírodě a hezčí, ale je to lepší než když si někdo dělá obruby z pneumatik nebo lahví. Pěkné to máte, vtipné, přístupné, přehledné, dobrá drenáž, mělo by to držet tvar i materiál. atd.
doplněno 12.03.15 16:59:jmlc: pneumatiky jsou trvanlivé a když se to někomu líbí, proč ne? Pneumatika plná hlíny s bujně rostoucíma kytičkama před vjezdem do pneuservisu nebo STS je vtipná, zemina v ní drží a při dešti neodteče po silnici, a docela i drží vodu. Když jí někdo chce do zahrádky, je to jeho radost a potěšení. Každý dělá s tím, co má.
Dobrý den, u těch volných cihel bych měl dvě obavy. Jedna je ta, že tlak zeminy (voda, mráz) je značně velký a zídku časem posune. A pokud to nebude nahoře "zastřešené", tak ty cihly patrně brzo zničí déšť (a opět mráz). Zdravím!
Jestli mate dvakrat palene zvonivky, klinkery, tak Vas to mozna i prezije. Otazka je, jaky tlak bude na tu zidku. Kdyz to vylepsite roxorem, tak by to mohlo vydrzet. Ja bohuzel zdroj na kvalitni cihly treba z bouracky nemam . Take by jsem z nich chtel zidku a chodnicky. Na internetu se daji koupit, ale vetsinou chteji 4kc/kus z bouracky a to se mi zda premrstene.
Ahoj vsem,
chtel jsem se zeptat kdyz uz se tu resi zidky ze starych cihel jestli je treba k tomu betonovy zaklad.Mam v planu postavit opernou zidku ze starych palenych cihel.Mam nerovnosti na zahrade takze chci smerem od domu cca 5 metru navest hlinu pak to prudce useknout a v techto mistech bych rad stavel.Nevim nemeril jsem ale myslim ze se bavime o cca 50 cm vysky a delka cca 20 m.Nechci to stavet rovne ale at je to trusku vlnite...dekuji vsem za rady...email...marosara@seznam.cz
Takových zídek je po celé naší zemi hooooodně Bohužel
To je taková naše tikající bomba.
Svahovou nestabilitu je potřeba posoudit, proč k ní dochází www.geology.cz jde o to, že to nemusí ujíždět jen u vás, ale třeba se to sune celé. Je možné na sanace svahových nestabilit čerpat dotace.
Chtít stavět opěrnou zídku bez základů je šílenství, také je potřeba pořešit odvodnění, jinak to první déšť urve Je to třeba spočítat, pokud zídka není na parádu, ale má opravdu něco držet, tak je potřeba to projedat s odborníkem a někdy to vyžaduje i stanoviska dotčených úřadů.
Pro vaše účely mi připadne ideální betonbroz.cz/...
Srovnat a podsypat jemným štěrkem a skládat jako cihly na sebe... Švagr z toho má metr výšky - po 5ti letech se to nehnulo
Dobrý den,
posílám fotku, tenhle obrázek inspiroval přítelkyni, takže jsem to poskládal...funguje nám to rok a zatím úplně v pohodě, kytičky rostou jako z vody, dobře se to zalévá apod. Zatím posílám fotku co jsem našel bez kytek, za okamžik když tak pošlu zarostlou ať máte představu jak to může vypadat...mějte se
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.