Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřebovala bych radu mám železná vrata ze kterých se olupuje barva.Potřebovala bych poradit čím vrata obrousit děkuji.
Zdravím,
jak už zde bylo výše zmíněno - možností odstranění barvy z ocelových vrat je několik. Vezmu je popořadě:
- opískování - pro rozměrnost vrat a nutnosti jejich odvozu někam (do nějaké provozovny) těžko dostupný způsob. Existuje i možnost koupit si pískovací pistoli (předpokladem je mít doma kompresor), ale to je spíš na menší součástky.
- louhování - lze udělat kdekoli, problém je že po nátěru louhem je potřeba barvu s louhem smýt. Do kanalizace to nesmí, jen na zem taky ne. Takže pro domácí použití nedostupný způsob. Možnost odvézt vrata někam na olouhování je možná, ale opět je to doprava a cena.
- brusná plátna - pro úhlové brusky podle velikosti brusky, výhoda je v nízké ceně, ale brousící zrna se barvou rychle zanášejí = nouzové řešení
- různé drátěné kar/... - do vrtačky i do úhlové brusky. Ty se slabými mosaznými drátky nebo pomosazenými drátky (jsou žluté) na odstranění barvy vhodné nejsou - spíš lepští než brousí. Vhodnější jsou copánkové drátěné/... ať už hrncové nebo lépe radiální (ty jsou účinnější, agresivnější). Opět jsou nutné minimálně brýle na oči!
- brusné kotouče z /... - celkem novinka, vzhledem k vysokému úběru barrev, případně rzi a pod. velmi účinné a přitom velmi bezpečné (jen je potřeba dodržet max povolené otáčky!). I přes jejich vyšší cenu jsem si loni koupil 2ks do 115 úhlové brusky na otestování při odstraňování komaxitu a normální barvy ze starých kovových výrobků. Byl jsme velmi mile překvapený, jak krásně to bralo barvu, žádné zanášení, žádné nakopávání do ruk, po odstranění barvy zůstaval jen čistý kov. Životnost těchto kotoučů při broušení plochy je velmi dobrá, při broušení přes hrany, rohy a pod. ale dochází k výraznému snížení životnosti kotouče. Pokud bych to měl brát poměrem cena/výkon, tak v mém případě maximální spokojenost. Takže na vaše odstraňování barvy ze vrat doporučují použít tyto kotouče do úhlové brusky.
Dobrý den, snad osvědčená kombinace rukou a drátěného kartáče - volíte si přítlak a také se dostanete i na detaily. Zdravím!
P.S. Drátěný kartáč je i jako nástavec na vrtačku.
Absolutně nejlepší zkušenost mám s "drátkovým" kartáčem na vrtačku. Brousila jsem několikery vrata a barva šla dolů skoro sama. Nedávno jsem se dívala v železářství, pořád se to prodává
Nač náhradní drátky? Když se opotřebují, tak šup s tím do sběru a koupím si nový. A zvýšená opatrnost? Tak ta je potřeba při každé práci se stroji! Už přes padesát let řežu, vrtám, frézuji...a všechny končetiny mám kompletní
Docela mne překvapilo, když píšete, že se tento pružinový kartáč vyrábí. Takže jsem pohledal po netu - a máte pravdu, vyrábí se a dokonce v ČR. Hledal jsem ho hlavně kvůli tomu, jestli jsou dostupné ty pružinové drátky, které se opotřebovávají.
K historii tohoto kartáče. Objevil se jako převratná novinka v letech cca 1987-1988. Výrobce si už nepamatuju, někde ho ještě mám v dílně. Byl vyroben z plechu a drátů z pružinové oceli. Bohužel neměl dlouhou životnost - plechy to nevydržely, jejich namáhání bylo značné. Takže sem ho svépomocí inovoval - vyrobil jsem si ho celý jako soustružený z oceli a ponikloval jsem si ho. Mám ho dodnes a občas ho používám - právě pro jeho dobré vlastnosti, jako jsou agresivita při práci a schopnost obrábět jakékoli materiály - od odstraňování barvy až po broušení dřeva a odstraňování omítek.
A právě pro tu jeho agresivitu a s ní spojenou nebezpečnost tohoto nástroje v rukám matérů jsem se rozhodl sem něco napsat. Kartáč je velmi účinný pomocník, ale také velmi nebezpečný. Agresivita úběru materiálu je neskutečná a pokud se do cesty drátům připlete třeba vaše ruka, můžete si být jisti, že to neskončí jen škrábnutím, ale řádně potrhaným svalstvem (úraz je srovnatelný s zaříznutím řetězovou pilou). Takže moje doporučení zní - při práci pouze v řádně upnutém oděvu, na ruce kožené vysoké rukavice (svářečské), na obličej obličejový štít. A nikdo v okolí pracovního místa. Dále pak nutnost dodržovat předepsané otáčky - radši menší než větší.
Zdůrazňuji - nikdy nepracujte, pokud se ve vašem okolí někdo pohybuje, včetně zvířat. Ty ocelové drátky rády při práci praskají a mám zkušenost, že jsem jejich zbytky našel zaseknuté i ve 30m vzdáleném pověšeném prádle.
Jinak na práci ho mohu doporučit, ale na lehké práce typu odstraňování barvy třeba z ocelových vrat jsou účinnější a hlavně méně nebezpečné nástroje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.