Nejste přihlášen/a.
Jak provést uzemnění síti TN tak aby vyhovovalo pro TN-C. Stačí zatlouc zemnicí tyč nebo kopat pro zemnicí pásek. Zajimá mne déka tyče nebo zemnicího pásku. Nebo lze připojit na zemnění hromosvodu? Uzemnění stávajicí PN ale asi o průměru 3 mm. Má být 6 mm. A tak před rekonstrukcí to chci napravit tak aby v budocnu šlo použít TN-C
Tada není jednoznačná odpověď. Základový zemnič má různé provedení včetně uvedených zemnících tyčí. Záleží však na vodivosti půdy. Takže změřit odpor půdy a podle toho se rozhodnout. Zkušený technik to dokáže odhadnout, ale stejně se to musí měřit. Co se týká zemění hromosvodu, tak to není shodné s přizeměním sítě a nepostačuje připojit na svod hromosvodu. Nemohu přeložit vaše PN, ale hlavní přizemění jde vodičem 16mm2. Tady je nutné znát trošku více podrobností. Základový zemnič je vždy individuální záležitost.
doplněno 12.03.15 20:44:Chápu, že nechcete naštvat souseda, ale připojením přizemění rozváděče na hromosvodový drát si zatáhnete blesk do baráku. Pro chránič potřebujete udělat přechod zr soustavy TN-C na TN-S a bod rozdělení musíte přizemnit. Takže požadavek na přizemění je oprávněný, ale ne způsobem na hromosvod. Bez vlastní prohlídky nísta není možné dát přesnou radu jaký zemnič vytvořit. Počítám, že bude starší barák a už nikdo nebude vědět jaký je základový zemnič.
Děkuji za odpověď. Jedná se o starší dům kde je na sloupu pojistková skříň 3x400V 35A. od pojistkové sřínky vede vduchem kábel k domku. Al 4x 16 mm Na domku je zase tatáž skřínka pojistková a od ní vede kábel do domu k elektroměru a k jističum.Toto dělal můj předchůdce po kterém jsem koupil dům. Asi pře15 roky. V domě je rozvod v zásuvkách fáze a nulák.Měl jsem tu elektrikáře a ten mi měnil hlavní jistič 3x 25 A Doporučil mi abych si natáhl zemnicí drát od hromosvodu do pojistkové skříňky na domě Cu 6mm.Pro případ přepojení na chránič v budoucnu. Stávajicí uzemnění je měď asi 3 mm a ani nevim kam vede.Nezdá se mi to připojení na hromosvod a nechci si naštvat elektrikáře Je to soused pro to ten dotaz. Navíc chci zateplovat dům a pak nějaké nové tahání drátu v budoucnu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.