Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepidlo na plast?

Od: jirkajirka* odpovědí: 14 změna:

Ahoj, děti mají hračky od Bruderu. Takové ty traktory a zemědělskou techniku. Syn urval kousek plastu a tak to chci nějak slepit. Mám lepidlo Ceys je tam napsaný plastic a vše je psané asi ve Španělštině takže ničemu nerozumím. Mě by zajímalo, z jakého plastu jsou ty hračky vyrobené a které lepidlo na to použít. Ono na plast je asi tuším víc lepidel než jedno. Vím, že to stejnak moc držet nebude ale aspoň něco. Díky za pomoc.

doplněno 09.03.15 19:35:

Ještě by mě zajímalo jaký je rozdíl mezi těmi běžnými lepidly a konstrukčním lepidlem např. AR 915? KDe jeho cena je cca 600Kč. Může mi to někdo osvětlit? Díky moc

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Bruder dělával hračky z ABS - Ovšem těžko tvrdit, že to MUSÍ být ABS, každopádně by tam měla být zespodu značka, o jaký plast se jedná .

Něco o lepení plastů obecně:

lepidla.cz/...

A lepidlo na ABS

express-color.cz/...

klaban*

Děkuji za ten odkaz, je to zajímavé čtení a jsou tam věci, o kterých jsem ani neměl tušení.

hodnocení

1x

Shodou okolností ho mám doma, posílám fotku. A na zadní straně je český podrobný návod použití. Chtěla jsem to vyfotit, ale nějak se mi to tam nevešlo. Ale myslím, že když to vyťukáte na internetu, určitě tam bude návod k použití. Já už si nevzpomínám kvůli čemu jsem si ho kupovala. Snad Vám to nějak pomůže. Když tak bych návod zítra přepsala ručně.

Lepidlo na plast?
klaban*

Díky moc, já tam český návod nemám, bohužel. Ale je zajímavé, že v autě jsem si urval u dveří plastový držák a tímto lepidle to drží v pohodě a ta utrhnutá hračka prostě ani náhodou.

Pokud jste vyhodil ten obal, tak na tubě samotné samozřejmě návod není. Proto nikdy nevyhazuji obaly s návodem.

Lepidlo na tvrdé plasty jako jsou PVC, metakryláty, tvrdý polystyren, polyester, ABS, San a podobně. Je rychlé, transparentní a odolné vodě. Nelze použít na polyethylen, polypropylen, a teflon. Na ty to materiály doporučujeme použít Lepidlo na obtížné plasty Ceys.

Plochy očistit, odmastit a na jednu lepenou plochu nanést v tenké vrstvě lepidlo a obě části stisknout k sobě a držet několik sekund. Lepenými plochami lze pohybovat po dobu maximálně první 3 minuty. nepoužívat minimálně 3 hodiny, maximální odolnost je až po 24 hodinách.

Podle musíte zjistit, z jakého materiálu ta hračka je. Není plast, jako plast. Snad Vám návod trochu pomůže.

hodnocení

0x

Mám doma dva syny - plastových hraček mraky. Každá hračka je jiný typ plastu. Lepidla jsou také různá na různé plasty. Pokud chcete opravovat nějaké kraje, které se snadno opět ulomí, raději začistěte hranu (ať se nepořežou) a nechte tak.

Na plasty používám jedině tavnou pistoli. Pokud je to možné, zdrsním povrch rozžhavenou špičkou, a pak polepím.

Plasty určené na zahrádku nemá smysl ani lepit ani jinak spojovat - všechna lepidla na slunci během pár týdnů prasknou,odlepí se... a že jsem jich už vyzkoušel:(

doplněno 10.03.15 09:18:

njn, je to pravda - ta chvilková radost "táto tys to zpravil"- stejně to za půl hodiny nechce, ale těch pár minutek za to stojí... Přemýšlel jsem o posledním opravdu dobrém lepidle na tvrdý plast. Že to byl UHU jsem si myslel, ale našel jsem k tomu i článek :)

ceskykutil.cz/...

před lepením to chce zdrsnit - jestli nemáte šmirglpapír, pak třeba nožem poškrábat... a jestli nemáte líh na očištění, pak stačí alpa...

klaban*

Ono tohle zrovna zabrousit nemůžu je to součástka, která se zasunuje do protikusu a bohužel bez toho je funkce hračky poloviční :( a kupovat hračku novou se mi za ty peníze nechce. Já vím, že i když se to slepí, tak to houby bude držet ale aspoň pro ten pocit a že bude kluk spokojenej :)

jabraka*
hodnocení

0x

Ceys je lepidlo na bázi epoxidů.Hračky výšší cenové kategorie jsou vesměs z ABS kopolymerů,ale spíše z polypropylenu,či vyxokotlakého polyetylenu.Je totiž levnější.Tyto materiály je lépe svařovat-,nejlíp pájecí pistolí a tavnou tyčinkou.Lepení je vždy riskantní.Nakonec je tam i psáno,:na tvrdé plasty,tedy termosety.Hračky jsou vyrobeny z termoplastů.

JABRAKA

hodnocení

0x

Muzete mi doporucit nejake univerzalni lepidlo na ulamane plastove hracky - pila, prives za auto, kolo na traktore, atd. Je neco jakoby univerzalniho? Jde o to ze zrovna v tom miste se to vetsinou vzdy docela namaha, tak aby to drzelo. Zkousel jsem nejake patex chemopren extrem, uhu a nejake sekundove, ale zadna slava. Klidne dejte vedet i nejake skarede dvouslozkove - je celkem jedno, jak to potom bude vypadat, hlavne aby to drzelo :) Je to jak na svinu v nejakem tom namahenem spoji - vsak to znate...

Znie to ako hlúposť,no fakt to drží a dajú sa z toho dorobiť aj ulomené kúsky.Ja som použil sekundové lepidlo Soudal ktoré som kvapol a posypal sódou bicarbonou a tak pekne po trošku vrstviť.Za chvíľu je to možné pilovať.

hodnocení

0x

A zase ja. V prubehu tri dnu se dceri porarilo prasknout dvoje boty - udelal se skrpal a vyskubl se reminek ze spodni casti boty + tkaninovy bok jedne korkove pantofle neudrzel tah a take se utrhl. Oboji povazuji za opravitelnou opravu jen nevim jakou mam pouzit nejvhodnejsi hmotu na slepeni. Urcite bude neco jako obuvnicke lepidlo - jestli si dobre vybavuju, tak takove oranzove, co drzi jak cert. To ale nevim kde sehnat, tak poradte neco, co se da sehnat normalne v obchode.

Dekuji

nikdo nic? zkousel jsem dvouslozkovy epoxid Alteco, ale uplne jsem vyhorel...

Je to smutné, ale dobré věci jako např. kvalitní obuvnické lepidlo se nekupují v obchodech smrtelníkům dostupných. Zastavte se prostě v opravně obuvy a za 50-100,- Kč to zalepí. To lepidlo se prodává v balení nad 500,- a stejně by vám zaschlo a zbytek vyhodíte...

Hmm, tak to jsem nechtel slyset. Uz z tech bot sice vyrostla, ale me se ted zas pro zmenu odlepil spodek od jedne znackove tenisky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]