Zdravím, budu kopat jámu na jimku. Část zeminy je hlína,pak opuka, pak jíl... Hodně jílu. Napadlo mě ho využít pro stavbu či jako izolaci. Vím, že se tak používá od středověku. Máte nějaké zkušenosti?
Dobrý den, on asi není jíl jako jíl. Kamnářský nebo keramický asi nebude, tak ho použijete částečně zase na výplň (izolaci) okolo té jímky. Snad by se to dalo využít i s vodou a slámou na nějaké tvárnice pro postavení ekologické stavby nebo zase v kombinaci se slámou nebo rákosem jako izolace jejich stěn - takové blátěné hnízdo. Zdravím!
Víte, co to bývalo za dřinu, zaizolovat zeď zvenku jílem? Sypala se vrstva po vrstvách, polévala se vodou a ušlapavála se. Dnes by se dala využít míchačka--rozmíchat jíl na hustší kaši a vylévat ji mezi výkop a zeď, vrstvu za vrstvou. I tak se nadřete řádně.
V podstatě jediné co mě zajímá je jestli když ho nanesu na dřevěný tram jestli ho trám udrží v tloušťce 12 centimetru a pak jak se zachová v létě když úplně vyschne a jak v zimě? Jediné co ho bude chránit bude palubka z venku.našel jsem spousta článků na vnitřní omítku ale nic o izolaci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.