Nejste přihlášen/a.
Základ je v podstatě zbytečný, celé zdivo je pod terénem, tzn. že spodek zdí už je opřený o zeminu v nezámrzné hloubce. Pokud do místa stavby neprosakuje voda, tak je zbytečné dělat jakoukoliv izolaci. Alespoň bude ve sklepě přirozená vlhkost. Větrání udělat v protilehlých rozích, v jednom rohu jen ve stropě a trubkou pokračovat cca 2 m nad terén, v druhém trubkou od terénu až k podlaze, bude se to lépe provětrávat. Na zimu oba průduchy omezit, ne úplně zavřít, aby mrázivý vzduch nešel dolů. Zateplení stropu je zbytečné, mám přesně takový sklípek s kůlnou nad ním už třicet let a pokud jsem nezapomněl před zimou přivřít větrací průduchy, tak tam nikdy nemrzlo. Strop mám 20 cm betonu.
Pro skladování jablek není dobré moc větrat, jablka si vytvářejí vlastní atmosféru se zvýšeným množstvím CO2 a tím se brání chorobám. V menším množství se osvědčilo dát bedny s jabkama do igelitových pytlů a pro dlouhé skladování je přifouknot trochu CO2, třeba z bombičky na sifon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.