Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přes můj pozemek je cizí septik,jak to řešit?

Od: reina1 odpovědí: 10 změna:

Prosím o radu, jsem vlastníkem 3 stavebních pozemků které jsem zdědila. Chtěla bych tyto pozemky nyní prodat,jenže se teď s postupným povolováním zimy zjistil jeden velký problém. Kdysi před xxx lety k těmto pozemkům patřil velký rodinný dům se třemi velkými byty. Tyto byty odváděli veškeré splašky do septiku který vede přes všechny ty moje tři pozemky (1m hluboký koridor táhnoucí se asi 50m), kdysi jsem si myslela že je to starý vyschlý potok, ale teď jak zima povoluje se to naplnilo výkaly,smrad si asi dovedete představit a já teprve nyní zjišťuji že tam vede septik právě z onoho domu. Jak se dům s pozemky dědil z generace na generaci tak se i dělil na díly a nyní má dům 3 různé vlastníky,ze dvěma z nich nemám já nic společného. a pozemky vlastním já. V tomto domě nyní žijí 3 rodiny,ale nikdo to nikdy neřešil ani neřeší,prostě to berou tak jako že to tam od jakživa bylo,tak to tam i bude. Pozemky jsou stavební obytné všechny tři, před měsícem jsem dohodla s energo natažení elektřiny a pojistné skříně na můj pozemek. Vše mám nachystané pro stavbu. V ulici je i obecní kanalizace,mají možnost se tedy připojit hned u domu. Mají povinnost tuto kanalizaci z mého pozemku odstranit když je o to požádám? Jak mám tak celkově postupovat? Mohu se s tímto problémem obrátit i na nějaký příslušný úřad? Co když nebudou chtít spolupracovat? Za případné odpovědi děkuji!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

pokud je kanalizace, měli by se připojit na ní. Pokud se připojit nechtějí, upozorněte obecní úřad, ať mu dodají doklady jak hospodaří se splaškovými vodami, což je jejich povinnost. Pokud s nimi nakládají vypouštěním do terénu myslím si, že mají povinnost toto napravit a vody odvádět jinak než na váš pozemek.

doplněno 04.03.15 19:51:

dík

hodnocení

1x
Resil bych to hned pres urady , pokud nikdo nebude nic resit , tak krasne hned na zacatku prerusim septik at sr to tam krasne drzi a smrad se tahne primo u domu a tam at zustane :)

kjanik112*
hodnocení

1x

Za znečišťování životního prostředí může občan dostat až 50 000,-pokuty, a není proti ní odvolání. Takže ať jsou raději zticha a rychle se připojí, úřady postupují tvrdě a nekompromisně.

hodnocení

0x
Těžko odhadovat jak se majitelé septiku zachovají..Ano, mohou být vstřícní, ale upřímně o tom pochybuji.
Technické řešení není moc složité, ale bude to něco stát a někdo to musí zaplatit.
Může nastat situace, že problém bude vyřešen za tři dny, ale také se můžete přes soudy dohadovat několik let.

kjanik112*
hodnocení

0x

Právě teď pozvěte úředníka ze stavebního úřadu, aby to viděl.Je to zcela proti předpisům, z úřadu jim dojde, do kdy se musí napojit na kanalizaci. Také mohou dostat pokutu, protože tohle už je dávno zakázané.

Z SÚ ano, ale určitě také s RŽP, ty to bude také velmi zajímat.

asd1
hodnocení

0x

Já bych použil slušnou ale jasnou rozmluvu - budu stavět, septik u sebe nechci. Na jaře se připojíte ke kanalizaci. Kdyby mně poslali do háje že ne - pokud se nepřipojíte, tak to na začátku léta budu řešit přes úřady a připojit se budete muset + dá se čekat i pokuta.

reina1
hodnocení

Děkuji za odpovědi, moc mi pomohli. S vašimi informacemi jsem dnes obvolala vechny 3 rodiny v domě. Jedna z rodin je moje sestra,která souhlasí s napojením na kanalizaci,s tou problém nebude, další 2 rodiny které tam žijí těm se to moc nelíbilo, protože prý budou muset platit měsíčně za kanalizaci, vymlouvali se,ale nakonec jsme se snad nějak domluvily. Použila jsem na ně páku typu, budu stavět, ale SU mi nechce dát stavební povolení dokud tama potečou tyto splašky, to zdá se zabralo... :) ... ale zatím to byly jen sliby,no uvidíme, každopádně už teď vím co dělat kdyby si postavily hlavu. Víceméně jsem se dnes dozvěděla, že byly zkontrolovat septik a když to otevřeli tak byl po vrch plný a ucpaný,slíbily že bezodkladně seženou ,,hovnocuc,, a všude kde to teče to odsají. Jediná věc která bohužel jednomu pánovi není jasná je to, že po mě chce abych se s nimi složila finančně na té jejich přípojce,když to chci odstranit tak dobrá,ale složíte se s námi na to taky-to mu budu muset pánovi ještě zajet objasnit. Všem děkuji snad to vše dobře dopadne!

Přípojku platí obvykle ten, kdo se připojuje. Na přípojku je také potřeba obvykle projektová dokumentace, která také něco stojí. škoda, že připojení neproběhlo v době budování kanalizace. platot za kanalizaci v r 2015 je naprosto nrmální a samozřejmé, naopak není normální za ní neplatit, ale je pravdou že ještě hodně obcí ČR nemá fyzicky kanalizaci.

asd1

abych se s nimi složila finančně na té jejich přípojce,

To jsou jeho splašky a on má povinnost připojit se na kanalizaci (nebo doložit jejich likvidaci). = Přípojku si musí zaplatit sám. Váš příspěvek jedině pokud by byla společná. Pokuty za vypouštění jsou vysoké, takže páky na něj máte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]