Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kovový pant vytržený z rámu dveří

Od: suzymon® odpovědí: 16 změna:

Zdravím. Soused mi nasazoval dveře do pantů a podařilo se mu vytrhnout horní pant ze dveří. Dveře samozřejmě nejdou zavírat. Právě jsem četla podobný problém jiného tazatele, ale já tam žádné závity nemám. Rám je železný a je to hodně starý typ. Ale možná, že by to šlo nějakým lepidlem vlepit zpátky. Jinak bych asi musela nechat vysekat celý rám dveří a to se mi vůbec nechce. Neznáte nějaké lepidlo na kov, nebo nějaký jiný zázračný nápad? Díky Suzy.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nechci Vás trápit, ale obrázek by pomohl k lepší radě. Lepidla na kov jsou, ale svár by byl asi lepší - jenže by to chtělo někoho se svářečkou. Je to opravdu vytržené nebo ulomené? Kolik je pantů celkem? Zdravím!

doplněno 03.03.15 08:57:

No, tak, souseda už nebrat - to je jasné. Já mám obecně k lepidlům nehezký vztah, protože lepení moc nevěřím. Jestli to dobře vidím, tak mezi pantem a zárubní by měla být škvíra. Asi bych zkusil otevřít dveře, srovnat je do příslušné polohy (roviny), zasunout ten pant a dveře si takto podložit (např. dřívkem). Potom (dle té škvíry) bych tam zarazil kus plechu, abych to utěsnil. Ideální by byl ocelový a pevný (planžeta), ale snad by stačil kus pozinku. Je to, ovšem, pouze rada teoretická a bez znalosti situace a možného překvapení na místě úkonu - třeba tam nic vrazit nepůjde. Planžeta moc ohnout nejde, ale ten pozink bych ohnul do "L" - část zarazit a část by zůstala přimáčknutá k zárubni.

hodnocení

Panty jsou tři a je to ten horní. A to jsem si právě myslela, že jediné řešení je svářečka. Ale já to nezvládnu a tomu sousedovi už nesvěřím do ruky ani lopatku na smetí, protože by se s ní ohnal a shodil by vázu. Je ničemnej až hrůza. Tak leda zrýt zahradu, nebo práce, kdy se nemusí používat rozum. Já jsem mu říkala, zavolej na mne, až budeš ty dveře nasazovat, má to tři panty, pomůžu ti. Ale to ne, já byla vzadu na zahradě a on přišel a dveře se tam pokoušel nasadit sám a zřejmě nějak silou, nebo jak to dělal. Já jsem v pokoji ty samé dveře pak raději nasadila sama, i když mi to trvalo, než jsem se strefila do všech tří pantů. Ono už je to rok a jelikož jsem si paávě myslela, že tohle spraví jenom svářečka, tak jsem to holt nechala být. Nemám nikoho kolem sebe, kdo by to udělal. On se sice nabídl, že si ji půjčí, ale já nechci vyhořet. Je to strašné střevo, ale je ochotný. Obrázek je blbý, ale je na něm vydět, jak je pant vysunutý ven, ty spodní jsou těsně u zárubně. A tím horním jde viklat a vytáhnout ho ještě víc, ale to bych musela teď zase vyndat dveře a to se mi moc nechce.

Kovový pant vytržený z rámu dveří
beri49*

Takový problém jsem také řešil u pantů v paneláku, kde jsou plechové zárubně. Dveře jsem nasadil i s tím vytrženým pantem a tenkým vrtákem jsem provrtal dírku v místě, kde plech od pantu prochází do zárubně tak, aby byla i na plechu pantu označena rozteč děr. Potom pant vytáhnout ze zárubně, vyvrtat dírky vrtákem 2,5 mm a vyřezat závit 3 mm. Pak pant sešroubovat se zárubní a hotovo - viz obr.

Svářet něco v bytě je vždy velký problém!

Je jasné, že si na to musíte někoho domluvit, ale při nejhorším se určitě v okolí najde nějaký "hodinový manžel ".

Kovový pant vytržený z rámu dveří #2
Též jsem řešila. Pozvat zámečníka, nasazene dveře trochu svařit, sundat dveře a dokončit sváření. Když se udělá sváření bez nasazenych dveří, může se stát že staré dveře nepůjdou nasadit. Nebo dveře vůbec nevím nesundavat, svařit rovnou. Šikovný zámečník to dokáže

hodnocení

Tak děkuji, ale já to nechám být. Hodinového manžela do domu nechci, protože jsem už jednou udělala velice nepříjemnou zkušenost. Dneska je každý moula "hodinovým manželem". A na čele to napsáno nemá, až když předevede své schopnosti a to už je pozdě. Zrovna tento soused, když neměl práci, uvažoval, že by si dal inzerát jako "hodinový manžel". *ee* Naštěstí pro něj k tomu nedošlo, sehnal práci jinde a nebudu raději vypisovat, co měl a má za problémy. Samozřejmě blbý je ten zaměstnavatel. Já se nevyjadřuji, nechci se s ním dohadovat. Píši naštěstí pro něj, protože by mu také někdo mohl dát k zaplacení to, co by zkonil. On sám je o své zručnosti naprosto přesvědčen. Mně zničil dveře a jsem ticho, protože se nechci dohadovat, za to mi nějaké blbé dveře nestojí. Já uvidím v létě. Stoupnu si k tomu a budu přemýšlet.

Pant celý vyndat nejde, to už jsem zkoušela jako první. Prostě ho vytrhnul a něco vevnitř zlomil. Dveře jsou zkřížené, to je jasné. Když použiji velkou sílu, nadzvednu je a pak prudce zabouchnu, tak jakž tak zavřu, ale tohle přece nebudu dělat při běžném používání dveří. Tak jsou dveře nedovřené...

Ale díky. Já myslela, že bych to dovnitř nějak vlepila. Ale už předem jsem jaksi věděla, že to možné nebude. No nic, zkusila jsem se zeptat.

doplněno 03.03.15 19:20:

Beri, možná by to šlo tím Vaším provrtáním, ale mně ten pant vytáhnout nejde. Dírky bych provrtat určitě zvládla, ale ty závity už ne.

sanyo*

Jak bych to řešil já? Protože vlastně nic nevím, nic nevidím, nic si nedokážu poměřit či zvážit ( rovinu dveří např.) atd., atd., , tak bych se jednoznačně asi vykašlal na rady přes forum a ráno sehnal nějakou firmu či pořádného řemeslníka, protoze jinak to může dopadnout ještě hůř... Ten nápad s tím přišroubováním pantu je známej a dobrej, ale musí to fachman vidět, aby např. nebyly dveře zkroucené, to pak je s tím pantem, ještě horší. Svářečka jako taková je špatnej nápad, jedině svařit tzv. "ceočkem"..., protože to není železo, ale plech, i k,dyž fachmanmi svaří svářečkou i plech! ...Ale jak říkám, ráno sehnat "fachmana" a ten si poradí ( i např. i s tím provrtáním, .. a hlavně rozhodne - co a jak ! Takže Suzy - takto na dálku... bych to řešil já, aby nebylo víc škody než užitku ! ...

doplněno 03.03.15 20:07:

A jinak - měj na paměti, že pokud by někdo zvolil tu metodu s těmi šrouby, tak je nutné ji doplnit tím svárem, protože to by jsi mohla zjistit za pár dní,. že šrouby to neudrží a začnou se min. viklat.. Prvotní přišroubování má za cíl, aby jsi měla jistotu, že je to jaksi v rovině a pak následuje pevnostní svár. Podle fotky si myslím, že ty dveře budou pěkně těžké... Jinak neházej do jednoho pytle všechny hodinové manžely, řada z nich si to nezaslouží..

hodnocení

Díky Sanyo, já už takto vegetuji dva roky. Kdybych neviděla tu otázku od jiného tazatele stím jeho pantem u dveří, ani bych se na to neptala. Já už se s tím smířila. Takže já počkám zase až do léta, nebo alespoň do doby, kdy bude hezky a porozhlédnu se tady okolo, jestli by tady byl někdo, kdo by se do toho pustil. Taková pitomost, jako je nasazení dveří. Ten soused na mne mohl jen zavolat a bylo by všechno v pořádku. Proto už nesnáším ty "šikovné" chlapy a raději si všechno udělám sama, anebo se bez toho raději obejdu.

hodnocení

Nojo Sanyo, ale jak vyhrabat z toho pytle toho pravého? A máš pravdu. Ty dveře jsou těžké.

doplněno 03.03.15 20:18:

Jak to ten pitomec mohl vyrvat, to nevím...

beri49*
Na trojkách šroubcích mi to drží již přes 5 let a ŽÁDNÝ problém :-D
doplněno 03.03.15 22:09: ... a nejsou to jediné dveře, které jsem tímto způsobem řešil.
patronka*

Ahoj, ten nápad s přišroubováním vůbec není špatný, jen by to chtělo použít samořezné šrouby. Ještě lepší by byly závitořezné, ale ty už těžko seženeš. Otevřené dveře podložit do roviny, pant zatlouct kam patří a pak vyvrtat otvory podle průměru dříku šroubu. Použít šrouby s jinou hlavou než s klasickou drážkou ( PH, šestihran...) aby na něj mohla být vyvinuta větší síla. Do hrany dveří bys musela vyseknout důlky, aby hlava nepřekážela při zavírání, nebo hlavu zahloubit do zárubně. Mohla bys sem dát fotku z vnitřní strany při otevřených dveřích? Můžeš mi případně napsat na mail, dodám víc podrobností. Zdraví hodinová patronka *slunce*

hodnocení

Jéžiši patronko, já Tě znám a vím, že jsi mimořádný typ ženské. Také mám o svých schopnostech dost vysoké mínění, ale tohle, co popisuješ, to je fakt nad mé síly. Tohle já vzdávám...

Ale vyprovokovala jsi mne a já se šla na ty pitomé dveře podívat. A jak jsem s tím vrklala, tak mi najednou ty dveře vyjely nahoru a já je vysadila. A najednou šel ten pant vyndat. Posílám foto. Tak co teď?

Kovový pant vytržený z rámu dveří #3
asd1

Svařit = najděte nejlíp automechanika který umí vařit výfuky a kastle, nebo zámečníka, a nebo ještě topenáře který umí se železem a má svářečku/ autogen...

Nouzově šlo by to nejspíš i snýtovat = vrtačka a nýtovací kleště. Nebo ty šroubky.

Škoda že jste tak daleko, to by bylo melouchů :-D

ronyx*

Zdravím,na otázku "Tak co teď?" je jednoduchá odpověď - (aspoň my to tak ze srandy vždycky říkáme) "zahodit i s rukama" :-D
A teď teda vážně..Příčina ulonení pantu z futer při nasazování - nejpíš nenamazaný pant, takže při nasazování dveří došlo k uvolnění sváru mezi pantem a futry a jak se dveře opakovaně zavíraly, tak pant se přidíral tak dlouho, až se ulomil svár.Možností opravy je několik - od jednoduchých (nenáročných na práci a vybavení) až po složitější (náročnějších hlavně na vybavení). Vezmu to od těch nejjednodušších
- přinýtování ulomeného pantu do futer pomocí ocelových (v největší nouzi hliníkových) nýtů a nýtovacích kleští - je potřeba tužka (fix), dřevěná podložka (prkénko),vrtačka, vrták průměr 4mm, nýtovací kleště, ocelový trhací nýt 2ks
- přišroubování ulomeného pantu šrouby - je potřeba tužka (fix), dřevěná podložka, vrtačka, vrtáky 2ks - 1ks pro otvor pro závit a 1ks pro vyvrtání průchozího otvoru (každý vrták bud mít jiný rozměr - průměr), závitníky (podle průměru upotřebených šroubů) + vratidlo, šrouby 2ks, nástroj na zašroubování a utažení šroubů - šroubovák nebo imbus klíč, případně speciální nástroj při užití atypických šroubů
- přivaření ulomeného pantu k futru obalovanou elektrodou - je potřeba vrtačka + přiměřeně velký vrták (optimálně 5 - 6mm), svářečka (ideálně invertor na 230V, protože je lehce přenosný, v nouzi stačí trafosvářečka), oklepávací kladívko,ž úhlová bruska
- přivaření ulomeného pantu k futru pomocí svářečky CO2 - je potřeba vrtačka + přiměřeně velký vrták (optimálně pr. 5 - 6mm), svářečka CO2, úhlová bruska. Tato varianta je nejjednodušší a relativně nejrychlejší (konkuruje jí pouze přinýtování ocelovým nýtem), ale nevýhodou je nutnost stěhování poměrně velkého stroje - svářečky CO2.
Délka opravy od 15min do cca 1 hodiny podle metody. Zvládne to skoro každý od šikovnějšího kutila po zámečníka - záleží na vybavení.

hodnocení

0x

ty panty jsou z dcela tvrdého plechu a není snadné je provrtat, obyčejný vrták obvykle odejde, pro laika je to docela oříšek vč. vytvoření závitu.

killjoke*
hodnocení

0x

Osobně bych to neřešil jinak, než zavařením !

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Suzy. Já ti asi moc nějaké jiné postupy neporadím. Já jsem, takhle rozpadlé panty z rámu svářel. Jde to. Když je k tomu víc lidí, pak to jde líp. Je zapotřebí mokrými hadry ochránit okolí toho pantu. Je vhodné si něco položit i na podlahu kolem sváření. Jinak, ten pant drží v tom futru pouhým nabodováním. Někdy to povolí i bez většího násilí. Když jsme zazdívali nová futra, tak jsem pro sichr, do budoucna, ty panty ještě přivařil. Loni jsem vařil dva. Letos už jeden. Zámečníci, nebo chlapi, třeba z Byťáku, to zvládnou taky. Držím palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]