Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy zateplit fasádu?

Od: joematrix odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat kdy je možné provézt zateplení fasády? Je možné již nyní? Jsem na Vysočině (Třebíč). Jaká musí být průměrná denní teplota vhodná pro zateplení? Jakou tloušťku fasádního polystyrenu zvolit při obvodovém zdivu Heluz Family 44 na lepidlo? Uvažoval jsem o EPS 70 F tl. 100mm. Předem děkuji za rady a názory.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, zateplovat můžete při teplotě nad nulou, aby nezmrzla voda v lepidle.

Pokud nalepíte polyš, (jeho cena je teď níže nežli vloni), tak navadí teplota přes noc pod nulou, páč se nedostane k lepidlu. Denní průměrná teplota je k ničemu, nesmí být pod nulou.

Pokud máte family 44, postavené vzorně, tak se nevyplatí zateplovat. I přesto, že jsem zastáncem zeteplení. Pokud ale máte zdivo špatně slepené, profukuje, je dobré dát EPS 70F 10-12cm. Jelikož máte přízemní, je zbytečné dávat hmoždinky. Není třeba kotvit, stačí jen kvalitně lepit.

hodnocení

1x

počkal bych tak na duben (lépe květen), aby lepidlo mělo teplotu okolo 10 st. zvášť na vysočině teď bude ještě zima. /projektant byl osel, když vám navrhl 44cm. Kdyby věděl něco o stavbách RD navrhl by 30cm cihlu a min 20cm polyše.

44 cihla je klidně na 3 (možná i 4) patrový dům. Zeptejte se jej, proč dělal statiku na 3 patrák, když máte max podkroví. Cihlový lobby je nesutečně silný.

doplněno 01.03.15 21:11:

Zjevne jste mě nepochopil, je to výborná cihla. Je jí však na vašem domě téměř 2x víc, než je v reálu potřeba. Můj názor.

jabraka*
hodnocení

1x

Při tloušťc cm + fasádní omítka je pro naše klima vcelku dostačující izolační schopnost.V budoucnosti lze provést provozní měření termokamerou,kvůli tepelným mostům a rozhodnout se o případné další investici do zateplení fasády.

JABRAKA

hodnocení

0x

Když jsem dělával fasádu, říkali mi, že nesmí mrznout. Ideální je prý min. 5-10°C. S daným zdivem jsem potkal lidi, co nemají žádnou izolaci - prý se jim to nevyplatí... já si myslím, že 10CM JE MINIMUM. Osobně mám na domě 22cm, ale to je hooodně drahý špás, protože trny jsou už železné a výrazně dražší než plastové. Doporučil bych 15cm s plastovým trnem 21cm.

Spíše než na fasádě záleží ne celkovém propočtu tepelných ztrát - nejdůležitější je střecha, pak okna...

doplněno 01.03.15 21:18:

Podpořím názor @miramira - já před 9ti lety začal stavět - mám Supertherm 30cm a 22cm polystyren - v tom výpočtu od ing. byla představa pasivního domu. Pak jsem zkusil získat dotaci na zelené úsporám - vysmáli se mi - pro pasiv bych musel k rekuperaci mít ještě pár věcí - hlavně strop místo 25cm vaty min. 35cm...

Cihly už asi máte... takže to je zbytečné řešit. Na izolaci ale nešetřete!

hodnocení

0x

10cm je málo. Cena polystyrenu představuje jen malou část invesice... takže 20cm Vás bude stát 800,-/m2 místo 700,-/m2 za 10cm.

Zateplit můžete klidně už teď. Při lepení pěnou je možné pr/....

Nicméně se stěrkou, perlinkou a finální fasádou budete muset počkat na 5-10°C.

joematrix
hodnocení

Nemyslím si že by projektant byl osel. Family 44 je kvalitní cihla. Uvažuju po prostudování dostupných informací o Baumitu Open v tl. 10cm a rázem by z domu měl být teoreticky pasiv (záleží samozřejmě na ostatních faktorech).

yhomagyb

Přesně tak. Já si naopak myslím, že poslední dobou je obrovská lobby v zateplování fasád. Na všechno dáme polystyren a budeme v teple. Jenže přes samotné nosné zdivo nám uniká jen malá část tepla. Např. u mého baráku zde utíká 20% veškerých nákladů na topení.

Abych zmenšil prostup tepla 2x u HELUZ FAMILY 44, tak musím dát 20cm izolace(např. polystyren) . Poté ušetřím 10% z celkových nákladů na vytápění, které mám teď 6-8tis Kč ročně. Pokuď bych tedy provedl zateplení v ceně cca 100tis (skoro 100m2) , tak ročně ušetřím 600-800Kč. Návratnost takové investice při dnešních cenách je nikdy.

Naopak jsem investoval do lepšího zateplení půdy, kde za cenu cca 10tis a jednoho víkendu, jsem dosáhl ještě lepších parametrů, než kdybych dal na zeď 30cm. Návratnost je sice také na dlouho, ale dožiju se jí. (předpokládám) *smich*

doplněno 02.03.15 23:10:

Mám rád věci, které jsou udělané bytelně a zkrátka takzvaně na pořád. Proto raději investuji do 45cm zdi a připlatím si pár stovek ročně za otop, než abych tam musel dát polystyren a pak se bál opřít žebřík o dům, požáru či nějakého zlého ptáka (mám ho v ptačí chráněné zóně) atd. atd.

ono se ale nejedná o zateplování - jedná se o tepelnou izolaci !

Tj. v zimě déle teplo, v létě déle chladno...

Rozdíl je v tom, že když koupíte cihlu 40cm + 10 cm poly = větší náklady, než když koupíte cihlu 30cm a 20cm poly

toto je hřebíček na hlavičku, ale nikdo jej nechce slyšet, když už zaplatil za 45cm statisíce za cihly, a ejhle mohl zaplatit míň a ještě mít více zatepleno. Známej co už není mým kamarádem měl to stejný stavěl v r 2010 z heluz 44 jednopatrový barák a přitom se na to stejný chodil dívat na regulérní 4patrák. Všichni mu to říkali, že to je zbytečný, nemělo to smysl. Hlava dubová a hloupá. navíc mu to fachmani odbyli, takže měl nezery durch zeď, což je naprosto fatální. Ale kdo chce kam.

hodnocení

0x

Přímo na lepení izolantu teplota pod nulou až tak nevadí ,"připlácnutím na fasádu" je to lepidlo vlastně odizolované od mrazu.Na stěrku už je třeba teploty minimálně nad +5°C i když s přídáním "solanky"se dá snížit a dělat při nižších teplotách.Jinak na polsední školení co jsem se předloni účastnil bylo řečeno že norma je od 14cm ale nejlepší je nechat to na odbornících spočítat jakou tloušťku izolantu použít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]