Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brum v domovním telefonu

Od: pj2 odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, poslední dobou mi začal v domovním telefonu velmi silný brum, není slyšet hovor. Brum zcela ustane, když v domovním tablu odpojím mikrofon, ale pak je pochopitelně celá soustava zbytečná (až na zvonky :o)). Jde o set od firmy Tesla Stropkov, telefon DT 93 (4FP 210 51.201), síťový napaječ je 4FP 672 54 a tablo je 4FP 111 64. Zkoušel jsem vyměnit mikrofon v tablu, ale beze změny. Bojím se, že je něco s tablem, protože nové je velmi drahé. Před půl rokem proběhla výměna telefonů a napaječe, protože přestaly fungovat uhlíkové vložky. K novým telefonům bylo třeba pořídit nový typ napaječe. Soustava fungovala až do dnešních dnů bez problémů.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dam*
hodnocení

1x

Zdravím, to vypadá na přehozený drát v telefonu v bytě a nebo se někde dotýkají - jeden z hovorových drátů s jedním z drátů el. zámku, ale jen odhaduji...

pj2
hodnocení

Dobrý den, zapomněl jsem dodat, že elektrický (AC ani DC) zámek nemáme, tj červené tlačítko s klíčkem na telefonu není zapojeno. Znovu vše pořádně prohlédnu, ale zatím jsem nic nenašel.

111®
hodnocení

0x

koukni na moje stránky, třeba ti pomohou.. telefon.unas.cz/...

já bych typoval na zdroj, ale to chce měřit...asi kondíky a nefiltruje, je to jen u tebe nebo i u jiných?

pj2
hodnocení

Zkouknu, díky. Do dalších bytů se zatím nedostanu, takže nevím. Uvidíme zítra. Zdroj je dost nový, z poloviny roku 2014 a doteď to fungovalo bezvadně. Do tabla už teď nevidím, prohlédnu ho zítra za světla, třeba mi nějaký upadnutý drátek, který to možná zkratuje unikl.

Upadnutý drátek to nebude, muze to ale delat zkrat v nekterem z telefonu (vlastni zkusenost). Zeptejte se ostatnich uzivatelu, jestli se v tom nahodou nestaourali. Taky by to mohl zpusobovat filtracni kondenzator ve zdroji, ale to je vzhledem ke stari zdroje nepravdepodobne. Kdysi jsem kvuli tehle zavade zbytecne menil zdroj.

doplněno 01.03.15 10:57:

Pokud mate vymenene telefony a zdroj, nema uz cela sestava s puvodni prakticky nic moc spolecneho. Na schema od 111 zapomente, v novejsich soupravach je mnohem vic elektroniky a funguji jinak (netvrdim, ze lepe).

doplněno 02.03.15 07:57:

"Nemohla chyba vzniknout tady a projevit se až po čase?"

To určitě ne. Závada při zapojení by se projevila hned. Už si přesně nepamatuju, o co šlo v mém případě, ale tuhle závadu jsem měl celkem 2x. Když se to objevilo poprvé (v záruce) zavolal, jsem si montéra. Co s tím udělal nevím. Po pár letech se to opakovalo a já vyměnil zbytečně zdroj. Když to nepomohlo, hledal jsem po bytech a našel někde nějakou chybu na připojovacích svorkách, která vznikla náhodnou manipulací se zařízením. Byla to v podstatě prkotina, opravitelná pomocí šroubováku za pár vteřin. Je mi jasné, že tahle "rada" Vám moc nepomůže, ale už je to fakt dávno. Berte jí jen jako indicii k hledání.

pj2
hodnocení

Máte pravdu, schémátka jsou určena na mnohem starší soupravu, než mám. Nicméně to nevadí, aktuální schémata jsem stáhl ze stránek Tesly. Projdu byty, uvidím. Akorát mi není jasná jedna věc - při prostudovávání různých verzí schémat má v jedné verzi zdroj mít propojené svorky 0 a -, v další verzi tato propojka není zakreslená (citace "V zapojeních s elektrickým zámkem (EZ) a v zapojeních s domácími telefony (DT) se bzučákem je potřebné svorky "0" a "-" propojit propojkou (obr. 2)!"). V jiné verzi návodu zapojení zdroje tato poznámka chybí. My tedy tyto svorky propojené máme, jelikož máme bzučákové vyzvánění a elektrikář při zapojení postupoval podle přiloženého návodu, kde je propojka taktéž zakreslená. Nemohla chyba vzniknout tady a projevit se až po čase?

pj2
hodnocení

Tak je to asi v háji. Závadu na telefonech jsem nenašel, tak jsem je všechny odpojil od tabla. Proměřil jsem zdroj, napětí na výstupech zhruba souhlasí (až na nějaké desetinky), tj 9 V stříd a 12 V stejnosměrné napětí. Horší je to v tablu, protože na 6 se oproti - pólu generuje 25 V střídavé napětí, což slyším nahoře ve sluchátku jako brum. Zapojené jsou jen svorky G a -. Takže v tablu asi něco odešlo. Neví někdo, jaká je současná náhrada za tablo 4 FP 111 64? Má už 12 let, takže se už asi nevyrábí a na skladech ho nikde nevidím.

jabraka*
hodnocení

0x

tyto domovní telefonní soustavy mají několik obvodů.Především poslechový obvod s mikrofonním obvodem u hlavního vchodu.obsahuje zesilovač mikrofonu a rozvody k sluchátkům individuálních telefonů v bytech.Tagy může dokít k pčerušení zemnících vodičů ,případně k vniknutí nefiltrovaného síťového napětí.K tomu nemůže dojít samo sebou.-Vždy je za tím neodborný zásah.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]