Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Overlock stroj šije nesprávně

Od: nunulka odpovědí: 12 změna:

Dobrý den

mám overlock stroj AEG 320. Začal mi šít stehy nesprávně, vypadá to jako by nezachytával nit z levé jehly pokud se nemýlím viz obrázek spatne.jpg. Zkoušela jsem změnit jehlu, napětí, ale problém setrvává. Před tím než se to stalo jsem šila dečku z fleece, vyplněném moltonem, stalo se mi že se mi zlomila jehla. Přikládám obrázek spravne.jpg jak šil stroj předtím než se to stalo. Chtěla bych se zeptat kde problém může být zda to mohu sama spravit, nebo to dát do servisu?

Overlock stroj šije nesprávně
Overlock stroj šije nesprávně #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A když jste měnila tu jehlu, tak jste také musela znovu stroj navléknout. Jste si jista, že máte správně navlečeno? Mám také overlock, sice je to značka Veronica, ale princip funkcí je stejný. A i když na něm pracuji celá léta a znám ho jako své boty, také se mi jednou stalo, že jsem špatně navlékla a dělalo to něco podobného. Zkuste celý stroj znovu "převléknout".

doplněno 28.02.15 12:12:

A také štětcem vyčistit.

nunulka
hodnocení

Překontrolovala jsem a vypadá to, že jsem navlékla správně. Přikládám obrázek

Overlock stroj šije nesprávně #3

Z fotky to není možné poznat. A když jedete naprázdno, bez látky, tak se Vám dělá řetízek, nebo ne? Mně je divné, že Vám tam vynechává jedna nit. Ale systém je opravdu stejný, posílám foto té své. Zrovna na ní pracuji...

doplněno 28.02.15 16:18:

Já ji mám zaprasenou, zrovna jsem na ní zmenšovala péřové polštáře...musím vyčistit a namazat.

doplněno 28.02.15 16:21:

Opravdu vytáhněte všechny nitě a znova a pečlivě podle návodu navlékněte. Ta chyba bude tam. Však také píšete, že to začalo až po výměně jehly. Takže jiný problém tam určitě nebude. U těhle strojů stačí opravdu navléknout jinak a už to nefunguje.

doplněno 28.02.15 16:25:

A ještě Vám dám radu do budoucna. Já nemám ráda nové navlékání a měnit nitě musím. Tak to dělám tak, že ty dvě špulky chapačů odstřihnu a uzlíkem navážu jinou špulku. ustřihnu nitě od pravé a levé jehly a rukou jednoduše protáhnu napřed systémem ty dvě zadní nitě až za uzlíky, prostě na tu druhou barvu, pak teprve jednoduše navléknu nitě do jehel a zmáčknu tlačítko napětí nití rukou zatáhnu, pustím a jedu... Tím se vyhnete chybě při navlékání.

Overlock stroj šije nesprávně #4
nunulka
hodnocení

děkuji, ale kontrolovala jsem několikrát, navlíknuté by to mělo být správně. Řetízek dělá poněkud zamotaně. Zkoušela jsem silnější látku a tam mi to nesmyčkuje vůbec.

tady jsem našla podobný problém, v komentářích psali o problém v jehle, nezvedá dostatečně. Všimla jsem si, že pravá jehla je malinko níž než levá u mého overlocku, zkoušela jsem jehlu zarazit více a nějak to nejde

Ano to je správné, levá jehla MUSÍ být o malinko výše než pravá. Dám za to krk, že jste někde udělala chybu při navlékání. Moc ráda bych Vám pomohla, protože to bude určitě v tom co říkám. Ale nemohu udělat nic víc, než radit slovy. Na videu stroj pracuje jen s jednou jehlou. A to můžete vyzkoušet také. Vyndejte podle návodu jednu jehlu a pokuste se šít jenom s jednou. To vás donutí stroj znovu převléknout. Posílám obrázek z mého manuálu, tam vidíte naprosto jasně, že jehly nemohou být v žádném případě ve stejné poloze. Ještě mne napadá, jestli jse tam dala jehlu, která skutečně do Vašeho stroje patří. Je v nich totiž rozdíl.

Overlock stroj šije nesprávně #5

Víte, ono na netu jsou někdy špatné rady. Pamatujte na to, že tam odpovídá kdekdo a někdy i lidé, kteří třeba ten stroj ani nemají, jen si informace cucají z prstu a dedukují. Máte určitě manuál. A věřte mi, že z devadesáti procent problémů s nefungujícím overlockem je právě příčina v tom špatném navléknutí. Když jsem na tom stroji začínala šít a byl nový, tak jsem u toho seděla dvě hodiny a pořád to dělalo to, co Vám. A hádala bych se do krve, že mám stroj navléknutý správně. A neměla. Tenkrát jsem si také myslela, že je v něm porucha a nakonec jsem ho odvezla tam, kde jsem ho koupila a byla vzteklá jako vlčice. Naštěstí byla ta paní klidné povahy a přede mnou stroj převlékla a on šil. Hrozně jsem se tenkrát styděla, byla jsem červená až za ušima. Protože i já jí tvrdila, že je vyloučeno, že by byl stroj navléknut špatně, že přece nejsem žádný pitomec a se stroji mám zkušenosti. To ano, ale neměla jsem žádné zkušenosti s tímto.

nunulka
hodnocení

Možná máte pravdu. Zkusila jsem to znova podle tohoto návodu, není to samý typ, ale navlíkání má stejný jako můj

bohužel bez výsledku, jsem z toho zoufalá. Nevím co dělám špatně nebo zda problém je někde jinde. Šiji pouze sporadicky. Chtěla jsem ušít dečky pro moje morčátka z fleece a moltonu, těsně než jsem je došila ten problém nastal :(

Tak já bych podle tohoto návodu stroj nenavlékla, ani kdybych měla ten samý. Pořád se mu tam pletou ruce do obrazu a u navlékání overlocku opravdu na každém detailu záleží. A rozhodně si nemyslete, že když je stroj jiné značky, tak má stejné navlékání. Jediné co má stejné je to, je to je overlock. Stačí malá odchylka a je to špatně. Vždyť to máte na vlastním stroji podrobně popsané kam se kterou nití. Já už nevím jak bych Vám pomohla. Budete asi opravdu muset k odborníkovi, který Vám stroj navlékne správně. Ale tady hrozí i jiné nebezpečí. Pokud to bude šizuňk a z 80ti% bude, a pochopí, že se v tom vůbec nevyznáte, tak Vám ho vezme "do opravy" a napočítá si pěknou sumičku. Pak jenom stroj ve své dílně správně navlékne a Vám vystaví fakturu na různé úkony, které Vy nebudete moci identifikovat. Já jsem tenkrát měla ten stroj první den a trvala jsem na vrácení peněz, že je vadný. Proto ho prodavačka raději přede mnou navlékla. Přišla by o kšeft. Nebo ve své blízkosti najděte opraváře šicích strojů, aby přišel k Vám domů. Ale i ten Vám může říci, že si ho musí odvézt do dílny, protože Vy nevíte jak má být správně navlečený a on to bude schválně navlékat špatně, aby mohl vydělat víc. Bohužel je to v dnešní době tak. Já být Vámi, tak nedám pokoj a zkouším to a zkouším. Ale ne podle návodů najitých na internetu, ale podle návodu co mám na vlastním stroji. Přeji hodně trpělivosti. Nebo nemáte poblíž sebe nějakou kamarádku, která overlock má? Já bych určitě navlékla i ten Váš, i když mám jiný typ. Ono to chce zkušenosti a Vy píšete, že šijete jen sporadicky, tak se ani nedivím, že jste z toho nešťastná. Také bych byla.

doplněno 01.03.15 11:27:

A ještě něco. Píšete, že jste zlomila jehlu. Na co Vám ta jehla narazila? Jehly se jen tak nezlomí. Já šiji hodně, opravdu hodně a mám ve stroji ty samé jehly už několik let. Ale já šiji z úpletových tenkých látek. Určitě bych se nesnažila prošívat nějakou látku naplněnou molitanem a šít přes ten molitan. Ten si musíte dát mimo šev, nebo se musí stroj seřídit na to, aby mohl prošít silnou vrstvu. A to není žádná sranda. Čím silnější látka, tím víc stroj "trpí". Tohle není industriální mašina, která je určena k těžké práci. Je to stroj pro domácnost. Mně je divné, že se Vám podařilo zlomit jehlu. Musela tedy narazit na kov.

doplněno 02.03.15 08:50:

Nunulko, to jsem ráda, že jste se takto rozhodla. Já bych se určitě neodvážila nic ve stroji brousit sama. Stroj je drahý a já nejsem opravář. Abych nakonec neudělala víc škody než užitku. Držím palce, aby to bylo jen to špatné navléknutí...

nunulka
hodnocení

To máte pravdu, ale když člověk neví kde je chybe, je to těžké. Ano zlomila se mi jehla, zřejmě jsem najela nechtěně na špendlík. Šila jsem tenký fleece 2 vrstvy mezi který byl molton, ne molitan. Něco jako zde akorát jsem měla 2 vrstvy fleece ne jednu

limakna2*
hodnocení

0x

Dobrý den,zkontrolujte prosím zda není ,,naražen,, jeden z spodních chapačů-poznáte to tak,že při přejetí špičky chapeče(třeba nehtem) bude škrábat.Potom nemůže správně nabrat vrchní nit a dojde k vámi vyfocenému vynechávání.Je-li chapač ,,naražen,, stačí ho jemným smirkovým papírem ,,oleštit,, (musí být hladký,aby netrhal vrchní niť) a mělo by to být vše opět v pořádku.Jen pozor kdyby nešel ,,chapač,, oleštit na pevno(bez demontáže) doporučuji svěřit servisu-po demontáži musí být,,chapač,, správně nastaven.Pracoval jsem pár let jako seřizovač šicích strojů a tobyla vždy první věc po které jsem šel.Snad vám to pomůže.

nunulka
hodnocení

děkuji, zkusím se podívat, ale netroufám se něco provádět na stroji. Radší to přenechám servisu. Žiji v Německu, tak jak pojedu navštívit matku a sestru v Česku, vezmu stroj k nějakému servisu v Česku, určitě to bude levnější než tady v Německu.

limakna2*
hodnocení

0x

Dobrý den,ze zvědavosti prosím -škrábal chapač?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]