Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka 380V,čtyř a pětikolík.

Od: wladi* odpovědí: 9 změna:

Chci na chatu zásuvku 380V,při prohlížení nabídek jsem zjistil,že se prodává 4kolík nebo 5kolík.Která zásuvka je vhodnější?Jedná se o napojení běžných spotřebičů /míchačka a pod./

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

V dnešní době se používá soustava TN-S to znamená že tři fáze+zem+pracovní nula,tedy pět žil(vodičů).Starší soustava TN-C měla prac.nulu a zem společnou což vadí dnes běžně montovaným proudovým chráničům(budou vypadávat).Je lepší použít pětikolík a případně na zásuvce v rozvaděči zem a nulu spojit,jestli tam není chránič,když ho tam někdo namontuje stačí tyto vodiče zase rozpojit.

technikjirik*
hodnocení

4x

jako stavební technik jsem viděl dost abych se držel rčení pana Wericha.. na odbornou práci platí jen odborníci... vrazte stovku nějakému elektrikáři at to za vás provede a máte jistotu že jste na nic nezapoměl a že je to bezpečné... špatně po domácku provedená elektroinstalace je jedním z nejčastějších příčin úrazů a požárů domácností... to mě vždycky bere čert, když si někdo chce dělat elektriku sám a přitom ani neví která barva žíly kabelu se k čemu používá...

miljan*

technikjirik, to je ta jediná a správná odpověď na položenou otázku. *andel*

Samozřejmě že Jiřík má opět pravdu, domnívám se, že tazatel si to nechce zapojit sám, ale že schání informaci jakou zásuvku pořídit. Páč není možné aby při těchto znalostech si sám zapojil zásuvku, aby stále nevyhazoval jistič.

miljan*

To mu tady nikdo odborně neporadí, nezná-li druh sítě a rozvodů v chatě.

hodnocení

3x

Vhodnost zásuvek je podle Vaší míchačky a dalších spotřebičů. Že se jedná o starší objekt? Tam bude pořeba jen 4kolík.

jabraka*
hodnocení

2x

Tady najdeš potřebné informace

elektronika.ezin.cz/...

JABRAKA

hodnocení

2x

Nevim o elektrine nic moc, me znalosti konci u dvou dratku (+) a ( -) :)
Kdyz mi kamarad co na to ma skolu, delal prodluzovak na stavbu (el. jsem si bral od souseda), pouzil 5-ti kolik proto, aby mi na konci prodluzovaku, mohl udelat jak 4-kolikove 380V tak klasicke 220V zasuvky.

celp*
hodnocení

2x

Je to jednoduché.Pro třífázové spotřebiče je potřeba Tř i fázové vodiče černý,hnědý a šedý drát a zemnící vodič žlutozelený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]