Nejste přihlášen/a.
Dobry den, mam stary obraz, olejomalbu na sololitu (na hrubsi strane), neni poskozeny, ale silne zapraseny, zasly. Nevite, prosim, jakym pripravkem mam obraz vycistit? Dekuji! Sebor
Dobrý den, jestli je obázek na hrubší straně sololitu, tak nemůže být moc starý. Jinak oleje na plátně jsem čistila roztokem dětského mýdla opatrně houbičkou, pak opláchnout vlažnou vodou ( i obraz ze 16. století ). Po uschnutí je dobře obraz přetřít damarovým lakem, ten zajistí konzervaci na další roky.
doplněno 28.02.15 17:38:Než jsem se do toho čištění pustila, sháněla jsem všechny možné informace několik let a rada - jemné dětské mýdlo + damarový lak je od skutečných odborníků - restaurátorů. Ono taky pustit se do obrazu ze 16.století je těžce rizikové, ale byl dlouho v místnosti, kde se kouřilo...Podařily se mi i další obrazy, ale jeden byl olej na dřevu a ten jsem trošku poškodila. Sololit bude vyžadovat maximální opatrnost a raději nejdřív vyzkoušet někde v růžku.
Dobrý den, můžete to zkusit doma - opatrně jemným štětečkem a jarovou vodou. Ovšem, pokud to je obraz větší hodnoty, tak to svěřte do rukou odborníka. Zdravím!
P.S. Dejte pozor - olejomalba se sice ve vodě hned nerozpustí, ale poškodit se může. Můžete ji vydřít nebo odloupnout.
doplněno 28.02.15 10:31:Nemůžete použít nic, co začne rozpouštět olej. Vy musíte nečistotu rozpustit a odmastit.
Ale. ne ji začít rozmazávat jinou mastnotou. Dělal jsem to tak, jak jsem psal - pouze jsem místy moc přitlačil, tak je obraz sice čistý, ale mírně poškozený.
doplněno 28.02.15 11:36:Nemáte zač. Postupujte pomalu a opatrně.
Pokud vás zajímají lidové pomůcky, které téměř nic nestojí a najdete je téměř v každé domácnosti, můžete vyzkoušet například kuličku z chlebového těsta, kterou pomalu a krouživými pohyby po obraze vyčistíte i zašlou špínu. Někdy ovšem kousky chleba mohou ulpět na obrazu a vsakovat vlhkost. Není to tedy příliš spolehlivý prostředek na čištění obrazů.
Slabá vrstva leštěnky na nábytek dokáže obraz nejen rozjasnit ale také zakonzervovat proti budoucímu zaprášení. S leštěnkou ovšem musíte pracovat velmi opatrně a držet se pravidla, že méně je někdy více.
Velký úspěch má při čištění malovaných obrazů obyčejná cibule. Nejenom, že vyčistí z obrazu i skutečně zašlou špínu, ale navíc oživí a prozáří barvy obrazu. Pro čištění obrazu se tedy zdá nejideálnější.
Pro patronku i bruna: diky za rady! Nakonec jsem to udelal takto: vysavac, na koncovku jemny kartac a zbavil jsem obraz prachu. Potom jsem zkusil ten terpentynovy olej v rohu (obraz je asi 80x100cm, dobre 40 let stary) a krasne se to vycistilo. Cistym hadrikem navlhcenym terpentynovym olejem - bile lnene prosteradlo - jsem cely obraz vycistil a ze na nem bylo usazenych mastnot. Ted je krasny, "jako novy". S.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.