Nejste přihlášen/a.
Prosím Vás - doplňovala jsem vodu do elektrického topení a zdálo se, že by to snad mohlo fungovat - posunovala se ručička na ukazateli. Najednou ale začalo v topení praskat a voda stříkat a potom začala potopa, voda začala vytékat z takové roury, o niž nevím k čemu slouží na zem a teče pořád. Nevím co se stalo, nezdálo se mi, že bych napustila vody moc, ukazovalo to tak 50 nevím čeho...Ve skutečnosti ale nevím, kolik tam má být maximum ani optimum, nemám o tom informace tak to dělám z hlavy. Nevíte co se stalo, a zda to půjde spravit? Napadlo mě, že jsem možná opravdu doplnila vody moc a nějaká pojistka udělala to, že na to zareagovala a začala vodu vypouštět, bohužel ale zase úplně všechnu. Jak tu pojistku můžu vrátit na své místo a jak tedy správně doplnit vodu do topení? (předtím jsem ho odvzdušnila).
Také jsem se chtěla zeptat, zda neexistuje nějaká linka pro tyto případy něco jako hodinový manžel na telefonu, protože je to urgentní a já bohužel nemám nikoho, kdo by se v těchto věcech vyznal tak, aby mi mohl dát radu. Děkuji.
Já si právě nesmím nikoho domů zvát kvůli sociální situaci, musím ty opravy udělat sama, ono to vlastně není ani tak těžké - doplnit vodu do topení, ale bohužel se mi na tom podařilo něco pokazit a zřejmě to souvisí s tím, že je blbé doplňovat vodu do topení, když nevíte přesně kolik tam má té vody být, která ručička to ukazuje a která ukazuje tlak (je tam celkem 5 ručiček). Mám i foto, ale bohužel ve špatné kvalitě, protože nemám stativ. Jde o to, že čísilko ukazovalo 50 a poté, jak voda začala z topení vytékat ven, kleslo to 25 (já si myslím, že by to mohli být litry, ale nevím - je to modrá ručička), samozřejmě zpočátku se voda ven vyvalila, ale teď je to už více než hodinu voda slabě vytéká ven stále a modrá ručička pořád klesá. Jsou tam dva budíky, které jsem vyfotila před tím, než jsem začala vodu doplňovat. Myslím, že ta jedna bude ukazovat tlak v topení a druhá je jenom ukazatel upozorňující zřejmě na maximální tlak, třetí bude ukazovat teplotu v kotli, ale o té jedné vůbec netuším, co by mohla znamenat (možná teplotu v druhém kotli). Jsou dva kotle - elektrický (co se používá) a na tuhá paliva (který se nepoužívá).
Na horním obrázku je jsou vidět oba kotle, je zde i expanzivní nádoba, která nevím, k čemu slouží ale je to něco s tlakem určitě. Dále je zde vidět červená páčka - ta na nejspodnějším místě, která vede od roury, na kterou se namontuje hadice pro doplnění vody do topení, což jsem i provedla. Další jiná roura, z niž začala voda vytékat, zde není sice dobře vidět, ale ústí tam, jak je v rohu kýbl, do nějž teď už jen kape ta voda - ale kape celkem hodně, nevypadá to, že by se jí chtělo v dohledné době nějak přestat a zastavit se. Nahraju ještě další fotky, ale hrozně to trvá...Na dolním obrázku je budík od elektrického kotle, který pravděpodobně ukazuje tlak v barech - stav před mou opravou.
Otevřel pojistný ventil a špatně zavřel (nečistoty) Je to ten vpravo nahoře, naležato s červeným kloboukem. Tím kloboukem otočte trochu doleva až otevře a rychle otočte zpátky, nečistoty by se měly propláchnout. Pokud nezavře ani po delší době tak kupte nový - jiný se stejným otevíracím tlakem (je napsaný na klobouku). Pokud je tlak 2,5 bar tak může kapat protože už otevírá.
Vodu dopusťte na 1,5 bar (stupnice dole)
těch 50 nebo 25 byla nejspíš teplota vody
doplněno 24.02.15 17:07:Tlak ukazuje bílá ručička dole, vodu dopusťte na 1,5 bar.
Dobrý den - myslíte ten kulatý ventil - kolečko úplně vpravo na první fotce? (Ten vůbec nevím k čemu slouží). Teplotu vody by to asi ukazovat nemělo, neboť voda je studená, tak nemůže mít 50 stupňů. Vsadila bych se, že je to množství té vody. Tedy abych Vás správně pochopila: je to tak, že po překročení určitého tlaku, který vzniká doplňováním vody do topení, se otevře jakýsi ventil, který přebytečnou vodu vypustí ven a poté se sám zavře. Tzn. poté si můžu zase vesele doplňovat vodu (tj. není potřeba například mechanicky ventil znovu zavřít?) a ta už vytékat nebude? A množství té vody se doplní jen podle toho tlaku v barech - tzn. až bude 1,5? To je asi tak kolik litrů zhruba?
jj, na té zákeřné rouře co kape. Dopustila jste moc vody až otevřel, zavírá se sám když poklesne tlak. Jenomže zavřel špatně (nebo tlak ještě nepoklesl). Pomůže točit kloboukem - tím ho otevřete ručně, zavírá sám. POkud do něj vletí nečistota tak netěsní a kape.
Na fotce teploměr u starého kotle ukazuje 16° to je studená. A teploměr na el. kotli to samé.
Množství nepoznáte, řiďte se tlakoměrem.
Dole je teploměr (červená ručička), nahoře tlakoměr (zelená). Vodu dopusťte zelená ručička na 15 (= 1,5 bar), červená čárka na 20 = 2 bary je maximum (na el kotli je červená čárka 2,5 bar)
To znamená, že tlak v kotli se ukazuje na obou budících a množsví vody se nezobrazuje nikde? Teď tam mám právě PŘES těch 20 - co to znamená, není to nebezpečné na výbuch? Takže na tom hranatém budíku, když bude číslo 20 tak to je dobré (já jsem to doplnila až na 50 právě - páč jsem si myslela, že to jsou litry tak jsem si řekla, dám tam tak 60,70 litrů). Aktuální stav viz foto:
Otočte červeným kolečkem na ventilu, z kterého teče voda. Pravděpodobně na tom červeném kolečku bude i šipka, v jejímž směru otočte, až ventil cvakne. Pravděpodobně ještě vychrstne trochu vody a pak by mělo kapání ustat. Pokud ne, bude pravděpodobně nutné ventil demontovat a vyčirtit, případně vyměnit.
doplněno 24.02.15 17:59:Napište ještě, jak vysoko v metrech je nejvyšší radiátor nad kotlem, poradíme, jaký nastavit tlak v systému. Rozhodně jej trochu snižte tím, že vypustíte trochu vody ze systému tím ventilem, kudy jste napouštěla. Zatím nastavte tak na 15ku.(zelená ručička)
doplněno 24.02.15 18:12:Vámi uváděný přetlak 1.2 bar je na jedno poschodí příliš velký, stačí polovina. Ovšem po odvzdušnění systému.
Ano já vím, že tlak 0,7 barů znamená, že voda vystoupá maximálně do výše 7 metrů - aspoň tak nějak jsem to četla, snad jsem to nepopletla...Ale nevím jak vysoko v metrech je nejvyšší radiátor. Kotel je v přízemí a nejvyšší a nejvzdálenější radiátor je hned v dalším patře - patro první. Ale nejdříve byl tlak 1,2 barů a bylo mi právě řečeno, že to je málo a proto kotel špatně funguje...tak já nevím co je málo a co je moc
el. kotel má čidlo tlaku a to ho může vypínat. většinou na 1 bar... = pokud kotel topil tak 1,2 bar bohatě stačilo - jedno patro je max. 4 metry.
Reagovala jsem ve spod, že právě podle mé matky je při budíku na 12 vody málo a je potřeba ji doplnit. Navíc prý nikdy jsme takto málo vody v topení neměli, bylo to historické minimum, které prý má vliv i na to, že topit je dražší a topení zatěžuje elektrický systém v domě. A je potřeba vodu doplnit.
Ale podle toho, jak mi to popisujete vy, by vyplývalo, že tlak byl v pořádku a doplňování ani nebylo potřeba. S tím ale matka právě na základě informací od známého elektrikáře (který k nám dříve chodil) ostře nesouhlasí a tvrdí prostě, že ten hranatý budík ukazoval málo vody.
Ve spod jsem na to reagovala tak, že jsou dva budíky, který dle Vás ukazují tlak (ten kulatý určitě, tam je to i napsané, že jde o bary), jenže každý ukazuje úplně jinak a já tedy vlastně nevím, podle čeho se řídit.
Pokud nejsou horní radiátory zavzdušněné, tak je vody dost. Pro výšku vašeho systému stačí tlak dole 0,5 bar, elektrokotel potřebuje minimální tlak podle toho na kolikmá nastavené čidlo tlaku (většinou 1 bar), při nižším tlaku kotel nesepne - čidlo je jako ochrana proti nedostatku vody. 1,2 bar je o 0,2 bar navíc = rezerva aby kotel nevypínal. Vyšší tlak je zbytečný a na spotřebu nemá vliv, jen zbytečně zatěžujete systém (nejvíc to vadí výměníku v kotli na TP). Dopouštějte za studena když tlak klesne na 1,2 bar a dopusťte na 1,5 bar, víc je zbytečné.
Pokud neukazují stejně, tak je jeden vadný (nebo jsou vadné oba). U vás to ověříte nejlíp změřením tlaku vzduchu v expanzce pneuměřičem (ty jsou většinou přesné) - nahoře na expanzce je autoventilek a tlak vzduchu v expanzce měl být o 0,1 bar vyšší než na tlakoměru u kotle (je tam rozdíl metr výšky tj. i rozdíl tlaku) tj. pokud naměříte tlak vzduchu v expanzce 1,6 bar, tak tlakoměr by měl ukazovat 1,5 bar na kulatém (bílá ručička) nebo 15 na tom hranatém (zelená ručička).
Pozor pokud by byl tlak vzduchu vyšší než tlak vody, tak může být expanzka bez vody (plná vzduchu), např. vzduch 2 bary a voda 1,5 bar = membrána v expanzce je natlačená na výstupní trubku, pak jsou tlaky vzduchu a vody rozdílné = podle tlaku vzduchu nejde určit tlak vody, při nepřesném tlakoměru na kotli to nemusíte poznat. To jde vyloučit dvojím nebo lépe trojím měřením - změřit tlak vzduchu při tlaku vody např. 1,2 bar, dopustit vodu na 1,5 a znovu změřit vzduch, dopustit vodu na 1,8 a znovu změřit vzduch. Pokud v expanzce naměříte 1,3; 1,6 a 1,9 bar tak se kontrole dá věřit (vzduch = voda). Pokud naměříte vzduch např. 1,5; 1,5; 1,9, tak je přesné jen třetí měření; pokud 1,5; 1,6; 1,9 tak jsou přesné druhé a třetí.
Nebo na vodu připojit další tlakoměr a tím zkontrolovat ty kotlové (= topenář)
Nebo vypustit vodu a bez tlaku musí manometr ukazovat nulu (což znamená vypouštět, napouštět a odvzdušňovat celý systém)
Nebo otevřít odvzdušnění v nejvyšším bodě, vypustit z něj vodu dokud teče a pak výška systému nad tlakoměrem = tlak vody na tlakoměru. (nemusíte vypouštět) - to je asi nejpřesnější co zvládnete sama.
PS: Ověření tlakoměru: pro vás bude nejjednodušší: vypnout kotel, odvzdušňovacím ventilem z nejvyššího radiátoru vypustit vodu (dokud poteče - čekejte i několik kýblů). Až voda přestane téct, tak se podívat a zapsat hodnotu X a Y kolik ukazují tlakoměry. Hned potom můžete zavřít odvzdušnění, dopustit vodu zpátky a zapnout kotel.
Pak změříte nebo odhadnete výšku systému mezi tlakoměrem a nejvyšším bodem, tipuju 4 metry a tlakoměry měly při zkoušce ukazovat X a Y = 0,4 bar. Pokud ukazovaly např. X = 1,4 bar tak ukazují o 1 bar víc než je skutečný tlak. Podle toho si zkorigujete chybu.
Dobrý den, děkuji Vám za skutečně obsáhlou odpověď. Škoda jen, že je to pro mě tak složité. Funkci ventilků a tlaku v topení to chápu a nepřijde mi to ani složité, ale toto už je na mě silná káva. Navíc ten pneumetr ani nevím co je a pravděpodobně to je nějaké zařízení, které ani nemám, takže to by už jedině musel nějaký odborník. Každopádně se zdá, že se tlak ustálil tak, že hranatý budík ukazuje č. 18. Jenže teď je otázka, který budík tedy ukazuje správně. Dole mi kdosi psal, že ten kulatý ukazuje nepřesně, ale nevím jak by se to jen takto z fotky dalo určit, který je přesný a který nepřesný. Ale tento poslední způsob kontroly, který uvádíte, chápu, i kd ten bych použít mohla, i když ne že by se mi do toho chtělo - znovu vypouštět a napouštět tu vodu, byl to horor.
Jinak je to skutečně jak píšete, je nastavena určitá minimální hodnota tlaku, která musí být kvůli tomu elektrickému topení, ale nevím, jak je vysoká, kdo to nastavuje nebo kde se to píše. Náš kotel má právě takové červené tlačítko zvané blokace, a to svítí, když je nějaký problém. Jenže problém, který je teď - je takový, že ani to červené tlačítko nesvítí, kotel je úplně mrtvý. Takže těžko říct, zda nedostatečný tlak by způsobil toto nebo právě jen tu "blokaci". Páč já bych si spíš tipla, že nedostatek tlaku způsobí jen tu blokaci...
Ještě se zeptám - pro jistotu - kdybych si chtěla změřit přibližně výšku mezi tím kotlem a tím nejvyšším radiátorem, tak odkud kam mám přesně měřit? Myslím fakt úplně co nejpřesněji - od podlahy k podleze, k nějakým ventilům a trubkám nebo tak, nevíte? Nejvyšší radiátor je takové starodávné topení, které vypadá jako harmonika.
Složitě to jen vypadá. Ten způsob s vypouštěním - nevypouští se všechna voda, jen se upustí aby nejvyšší místo bylo bez tlaku, voda zůstane v celém systému. Tj. jen z odvzdušnění odpustíte vodu která je pod tlakem, až tlak klesne na nulu tak to přestane téct - je to nahoře, takže voda tam zůstane a dole bude tlak podle výšky systému. Až nahoře bude nula, tak se můžete dole podívat kolik ukazuje tlakoměr.
Výšku změřte dole od tlakoměru ke stropu, tloušťku stropu odhadnete (ca půl metru) a nahoře od podlahy k nejvyššímu bodu (to odvzdušnění). Mělo by to být celkem kolem 3 až 4 metry. Metr výšky je 0,1 bar, takže celkem to je 0,3 až 0,4 bar.
Stručně: vemte kýbl a šroubovák, v nejvyšším místě systému najděte odvzdušňovací ventil (na radiátoru), ten povolte, vypusťte všechnu vodu co poteče (max. tři kýble spíš méně). Pak se dole podívejte kolik ukazujou tlakoměry a bude jasné jestli jsou v pořádku nebo ne. Malá chyba jde zanedbat. Pak uzavřete odvzdušnění a dopustíte vodu o 1 bar víc (nahoře byla nula, po dopuštění tam bude 1 bar a dole u kotle bude 1,4 bar)
PS: pneuměřič zná a měl by mít každý řidič, měří se s ním tlak v pneumatikách. Tím by jste zároveň zkontrolovala nastavení expanzky - to je také občas potřeba dělat.
Boj s mamkou vám nezávidim, musíte na ní chytře. Např. dát tam nepřesný tlakoměr který ukazuje víc než skutečně je (ono takový tam možná i máte
Ale ještě mě napadá, zda to není podezřelé, když maximální tlak má být těch 2 nebo 2,5 barů, ale mě ten ventil určitě začal vypouštět vodu teprve když bylo tak barů 5. Což znamená, že kdybych zastavila dopouštění na 4 barech, tak by tam byly 4 bary! Ale teď je stroj rožčilený a přeje si mít bary jen 2 - tak to je divné ne?
Nejspíš se na něj roky nesáhlo a byl přilepený v sedle, proto otevřel až při 5 barech... Na klobouku by měl být štítek a na něm otevírací tlak v kPa (250 kPa je 2,5 bar). PV by se měl občas zkoušet (otočit kloboukem až otevře)
Tlak vody je podle výšky systému, el. kotel by měl mít čidlo tlaku a pod 1 bar vypínat. 1 bar stačí na 10 metrů výšky.
= pokud je to normální domek a systém je studený, tak vodu můžete upustit na 1,5 bar. Přes 2 bary je zbytečně moc...
Díky - vtip je ale v tom, že podle toho, co jste my popsali zde máme dva měřiče tlaku - jeden na kulatém budíku - dolní stupnice a druhý na hranatém budíku - horní stupnice. A právě každý ten budík ukazuje ten tlak jinak a liší se to cca o celý jeden bar! Foto toho hranatého budíku po doplnění - ukazovalo cca 23 barů jsem zde už dávala, ještě tedy přidávám druhý budík kulatý - také po doplnění. Takže já vlastně teď nevím, podle kterého se mám řídit a ten tlak nastavit (vodu jsem doplňovala za studených radiátorů, neboť kotel nejde)
Řiďte se podle toho hranatého tento kulatý je dost nepřesný a 23 barů jste tam určitě neměla to by vám vyletěli radiátory (asi2,3 baru) Jinak žádnou paniku normálně jste systém přetlakovala a jestli vám to nezačalo někde téct tak jak píší víše odvzdušnit a upustit tlak na +-1,5baru
Právě moje matka tvrdí, že ten hranatý budík ukazuje množství vody v topení, tak já nevím. Protože před doplňováním to ukazovalo na 12, což by podle Vašeho popisu mělo na rodinný dům s jedním přízemím a jedním patrem (3+1) stačit. Ale právě mi bylo řečeno, že vody v topení je strašně málo, proto je topit dražší a topení zatěžuje elektrický systém v domě. A je potřeba vodu doplnit.
Ale podle toho, jak mi to popisujete vy, by vyplývalo, že tlak byl v pořádku a doplňování ani nebylo potřeba. S tím ale matka právě na základě informací od známého elektrikáře (který k nám dříve chodil) ostře nesouhlasí a tvrdí prostě, že ten hranatý budík ukazoval málo vody.
prominte ale vaše matka patrně není topenář nebo instalater. to co vám tu radí všichni výše je pravda a vaše maminka se s tím musí smířit protože rozvody topení ani kotel nejsou nafukovací a víc vody než tam má být se tam prostě nevejde a někudy musí pryč
Tak to já vím, že ona se v tom nevyzná, ale nemá to ze své hlavy, ale od někoho, kdo nám kdysi ohledně topení radil. Navíc ona si peníze za spotřebu energií hrozně hlídá, takže když tvrdí, že jsme vždycky měli v topení vody daleko více, což vyčetla podle té ručičky, tak v tomto se určitě nemýlí a hodnota na té ručičce musela oproti minulosti výrazně poklesnout - tzn. dříve tam nemohlo být ani na 12 a určitě ani ne na 15 ale daleko výše. To, že porucha je zapříčiněna nedostatkem vody v topení, tak tady samozřejmě jde jen o její nějaký názor (i když je o tom naprosto přesvědčena).
Tak mamince vyysvětlete, že tu vodu, kterou tam cpete nad 1.5 bar cpete do expanzní nádrže a tím té expanzce znemožňujete fungování. To znamená, že když pak ještě zatopíte, stoupne tlak ještě více a až jednoho krásného dne selže pojišťovací ventil, může to dopadnout i takto a třeba ta zranění nebudou jen lehká
Jinak, když umyjete sklíčko na tom hranatém měřidle, uvidíte, že dole jsou měřené jednotky stupně celsia a nahoře 10x patrně bar. To znamená, že horní stupnice ukazuje tlak do 2.5 bar a nikoli množství vody v soustavě, to by bylo v jednotkách objemu - například v litrech.
doplněno 25.02.15 12:54:asd1 - Tím babičku nepřesvědčí. Chce to trochu strachu a dá si říct.
hujer na hranatém to bude x 10 kPa, tj. 10 na stupnici je 100 kPa = 1 bar
A ta expanzka klidně může být nastavená na ten vyšší tlak a voda do ní jde až při něm...
Právě já nemám na matku žádný vliv. Musel by jí to říct někdo jiný, z koho má respekt. Ale u ní právě vždy těžko říct, jestli se v něčem vyzná nebo ne. Je možno předpokládat, že se vyzná a lépe než já, protože jednak dům budovala a pak ho ještě znovu kupovala a také musela samostatně jako samoživitelka řešit se řemeslníky a různými lidmi tyto provozní problémy, které se za léta vyskytly a to se mnohokrát vyskytly - a přitom nasbírala jistě řadu informací, i kdyby je předtím neměla.
Na druhou stranu ona ani neslyší, když z plynové bomby uniká plyn, ani to necítí a když jí řeknete, že cítíte plyn, tak ona si k tomu přičichne, řekne, že nic necítí a tím je to hotovo. Pak když není doma, tam musím provádět různá zabezpečení. Nebo třeba montuje křížovým šroubovákem šroub, který má jen podélnou dírku a to několik minut a vůbec jí to nedojde, proč že jí to asi nejde...Takže to je složité...kdybych k tomu kotli a jeho obsluze měla aspoň nějaký písemný návod, ale takový návod, který pokud kdy existoval, už nikdy nikdo nenajde.
já vím že se to lehko radí ale vemte v potaz jednu věc a tu musí uznat i vaše máma ta červená ručička na tom kulatym budíku je max tlak vody v topení který udrží pojištovací ventil a tu ručičku do té polohy někdo musel nastavit tak předpokládejme že ten který mámě radil ne? tak argumentujte tímto klidně vodu natlačte ke dvěma až tak moc to nevadí až na to že bude stlačenej balon v expanzce pokud vůbec funguje jak má ale levnější provoz mít stejně nebudete protože to zvíšení tlaku bude jen někoik litrů vody na víc takže ohřev vody delší a efekt nula nula nic
Heh, tu červenou ručičku jsem tam nastavila já sama. Protože jsem zkoušela co to je za ručičku a přitom jsem zjistila, že s ní lze snadno hýbat. Pak jsem se ji samozřejmě snažila dát, jak byla předtím. Jenže předtím jsem netušila, že s ní půjde tak snadno hýbnout - myslela jsem si, že je to nějaký ukazatel, který je tam napevno přilepený a ono se ukázalo, že to tak není a hýblo se to. Přibližně by to ale mělo nastavené tak nějak jako předtím. Teď se již zatopilo a ten kulatý měřič ukazuje 1,3 baru (červená ryska je na 2,5 baru) ale ten hranatý ukazuje 26 desetin barů, což je hodnota dokonce mimo stupnici (červená čárka je na 20 desetin baru). Nevíte kolik by tak mělo být to bezpečné maximum po zatopení? Před zatopením to jsme říkali, že by mohlo být na hranatém měřiči těch 15 desetin baru, ale po zatopení by se mělo hlídat jaké číslo, aby to bylo bezpečné a neudělalo buch?
Už jste sem nalila tolik informací, jako té vody do topení. myslím, že alespoň mě, už otevřel pojišťovák. Navrhoval bych vám, abyste si pozvala někoho, kdo vám nastaví správný tlak v expanzce a správně natlakuje systém. Podle mě už ten hranatý manometr neukazuje správně, protože jste ho "přetáhla" jak péro v hodinách.
Jestli máte k dispozici autopumpičku a pneuměřič, můžeme vám popsat postup, jak expanzku správně natlakovat a jak pak doplnit vodu, aby byl v soustavě správný tlak.
Takže teď vám ukazuje každý manometr něco jiného?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.