Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s pronajímatelem - vyúčtování

Od: bounti* odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer,potřebovala bych poradit,jak je to s vyúčtováním od pronajímatele.

Když mi pronajímatel vystaví roční vyúčtování,musí v něm být započteny případné dluhy za uplynulé období?Nebo je to pouze na něm zda je tam započítá?

Předem děkuji za odpověď

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, patrně jde o vyúčtování za energie a služby. A také o Váš dluh. Pokud máte dluh a při vyúčtování by měl být přeplatek, tak bych se nedivil, kdyby si to pronajímatel odpočítal. Vám se zmírní dluh, ale také nic nedostanete. Pokud by byl dluh a ještě k němu nedoplatek, tak se Vám dluh zvýší. Myslím, že je vcelku jedno, jak to bude sepsané - dluhy se mají platit. Potom by pronajímatel vystavil normální vyúčtování a doložil např. i kopií faktur.

Zdravím!

doplněno 23.02.15 22:36:

Vyúčtování by mělo být podle způsobu odečtu energií (frekvence) a vypořádáno co nejdříve. Pokud je to dluh, který nemá s vyúčtováním nic společného (např. za nájem), tak by se tam neměl objevit. Ale, pronajímatel možná dostal nějakou dodatečnou fakturu nebo penále a to chce uplatnit až nyní. Základem je, že by měl svůj požadavek doložit a také normálně vysvětlit. Je to zase o lidech a domluvě.

doplněno 24.02.15 08:38:

Myslím, že Vám může být vcelku jedno, jak to bude sepsané. Vy nemáte mít žádné výpadky v placení a nebudete potom řešit problém. Předpokládám, že dle náj. smlouvy máte platit měsíčně nájem + poplatky. Když Vy máte výpadek (jak tomu "krásně" říkáte), tak dluh na nájmu pronajímatel asi přežije, nic ho to nestojí, ale ani ho to nepotěší. Toto do vyúčtování nepatří. Ale, pronajímatel musí ten Váš výpadek (a tedy poplatky za energie) zaplatit ze svého a pravidelně (on si výpadek dovolit nemůže). No, a že by to chtěl po Vás i zpětně se mu asi nelze divit, že? Tak, zaplaťte mu, co Vám doloží a vyrovnejte dluh. Následně se vyvarujte výpadků a nezlobte ho. Potom budete dostávat standardní vyúčtování.

doplněno 24.02.15 14:02:

Běžné to není, ale já ty papíry neznám (a celou tu situaci). Vy přidáváte informace po kouskách a tak už nevím, co více poradit - kromě toho, že musíte vidět písemný požadavek (faktury) a potom se s pronajímatelem dohodnout a vše si vysvětlit.

bounti*
hodnocení

jde mi o to,že když mi majitel vystaví vyúčtování,zda v něm musí být započítaný případný dluh!

Mám vyúčtování do + a bylo vystavené v říjnu 2014 a v lednu 2015 se pronajímatel domáhá nějakého dluhu z roku 2013!

Proto to nechápu...podle mne by ve vyúčtování mělo být započteno vše!?

doplněno 24.02.15 07:55:

Takže,když mi pronajímatel vystaví vyúčtování za teplo,vodu a spol.elektřinu,počítá to jako kdybych neměla jediný výpadek v platbě?Neměl by spíš počítat(tak jak to dělá např. ČEZ) všechny příchozí platby a od nich odečíst náklady a pak dát vyúčtování.

doplněno 24.02.15 13:55:

Já ale dostala vyúčtování s přeplatkem(říjen 2014)...že mi pronajímatel bude vracet...a najednou v lednu 2015 mi pronajímatel tvrdí že mám za rok 2013 nějaký dluh a to i listopadu 2013 bylo vyúčtování které mám uhrazené.To je běžné?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]