Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po pročítání fór a samostudiu o izolacích a foliích jsem si vytvořil vlastní strukturu konstrukce pro svoji maringotku. Budu ji budovat celou od novoty, limitujou mě však určité vnější i vnitřní rozměry a proto jsem vymyslel následující:
stěny, podlaha i strop budou ve struktuře směrem zevnitř: palubkový obklad 12mm držící na rámu z plochých ocelových pásů 40x5, vzduchová mezera (sotva 5mm, ale přemýšlím, že ji udělám alespoň 1,5cm a do této mezery zabuduju jednoduchý obvod topení po obvodu maringotky, což mi bude zabraňovat plísním a vlhkosti za palubkama v rozích a koutech, následuje pározábrana v přímém kontaktu s minerální izolaci (10cm pro podlahu a stěny a 15cm pro strop), potom bude v přímém kontaktu na izolaci difuzní folie, následovat bude vzduchová mezera 2,5cm, nakonec palubky 19mm držící na rámu opět z ocelových plocháčů 40x5. Na střechu navíc hodlám dát asfaltový šindel.
Z popisu je tedy jasné, že jak difuzni, tak parozabranna folie bude na stěnach, střeše i v podlaze, kolem dokola utěsněna a ničím, ani vruty či šrouby nepřerušena (konstrukční rešení, jak jsem toto vymyslel, zde teď popisovat nebudu) a stěnové folie budou navazovat na folie podlahové.
Mám však pár nejasností. Zaručím-li vetrání mezery mezi vnějším obkladem a difuzní folii, nebude i přes to problém na střeše, na které bude navíc asfaltový šindel? Střecha nebude mít klasický sklon, bude vypoukla, jako to maringotky mívají. Není použití folii v podlaze nesmyslné? Nehledím na cenu, v případě maringotky se pohybuju stále v malých číslech.
Maringotka bude určena k celoročnímu bydlení, tj vaření, spaní, topení.
Omlouvám se za případnou neprofesionalitu a předem díky za fundovaný názor.
jen dodám, že tepelný most bude jen rám kolem oken a rám pod podlahou, stěny i střecha jsou bez mostu
- z čeho bude nosná konstrukce?
- nenapadá mě nějaký rozumný způsob kotvení palubek do plocháče, proč nepoužijete normální latě?
- osobně bych vnitřní i venkovní povrch bych udělal z osb nebo mfp desek, hodně tím vyztužíte celou konstrukci. Navíc vnitřní deska bude fungovat jako parobrzda a nebude nutné použít klasickou parotěsnou folii.
- elektro rozvod bych tahal v lištách. Topení 1x malý elektro přímotop.
- zauvažujte o řízeném větrání s rekuperací tepla (stačí trubka v trubce).
toz odpovim v bodech podle posloupnosti
-nosna konstrukce bude z ocelovych plochacu 40x5 prihradove konstruovanych pro tuhost zejmena pro prevoz.
-ukotveni palubek do plochace: uplne stejne jako do dreva, jen namisto vrutu bude metricky sroub a v plochaci zavit. Pracnejsi metoda, nicmene je jakymsi kompromisem mezi pozadavky na vnitrni prostor a funkcnosti. Vnitrni plochace maji nosnou funkci, vyhodou je maly rozmer pri stale prijatelne tuhosti, pokud je spravne naohyban
-vyztuzeni bude jiz zajisteno ocelovou prihradovkou. Vzhledem k nevkusnosti osb/mfp by stejne tyto musely byt prekryte palubkama, nicmene to uz je vec vkusu kazdeho zvlast, cili i to muze byt reseni.
-elektro rozvod v pripade osb/mfp by do list urcite sel, opet vsak zde hraje roli vkus-opet vsak o uhlu pohledu. Topeni bude krbovymi kamny pro zprijemneni prostredi a nezavislosti na elektricke energii. Maringotka bude budovana do budoucna jako samostatna jednotka nevyzadujici verejne energeticke site.
-o rekuperaci uvazuju, avsak o dvouplastovem kominu, kdy vnitrkem pujde kour a ve spirale z venku okolo trubky nasavany vzduch zpet. Pro letni obdobi taky uvazuju o nejakem jinem zpusobu rekuperace.
- Takže jestli to chápu, tak budete mít komplet svařenou kostru z plocháče (palubky > parozábrana > vnitřní plocháč > výztuha + izolace > venkovní plocháč > mezera > palubky)
- u palubek tedy necháte všechny šrouby přiznané/viditelné
- vnitřní osb desku můžete jen polepit tapetou bez jakokoli další úpravy
- krbová kamna jsou sice hezká věc, ale v tak malém prostoru se upečete.
- Vnitřní a venkovní "klec" tedy není ničím spojená? bude to celé velmi nestabilní...
- Jak tam drží izolace?
- Je nesmysl dělat v takto malém prostoru jakýkoli vodní rozvod topení. Navíc celé to bude mít minimální tepelnou ztrátu, a provozovat krbovky na 1kw prakticky nelze. Takže jakmile budete topit, budete muset větrat.
Tepelná setrvačnost bude prakticky 0, takže přestanete topit a během pár minut tam bude zima.
-obe klece jsou fakticky spojene jen dole, vnejsi na podvozku a vnitrni k podlaze a ta k podvozku, cimz je dana jejich vzajemna poloha. Vzhledem k tomu, ze vnitrni klec nese vahu izolace, obkladu a sebe same, tak nebude tolik vychylovana. I pres to bude mezi obe klece vlozena drevena rozperka, ktera v modelu neni, pocitam tak na ctyrech bodech pred pocatkem stresnich radiusu.
-uchyt izolace jsem zatim neresil, uvidim, jak bude tvarove pevna, tak by byla jednoduse vrstvena na sobe. Pokud by mela tendenci moc sesedat smerem dolu, vlozil bych do prostoru izolace pridrzne latky na volno, neco jako se svazujou fazole na tyce a k temto latim by byly kusy izolace vazane.
-zpocatku krbovky pouzite nebudou, nebudou tudiz ani pricky uvnitr prepazujici prostor na tri mistnosti a tudiz nebude zpocatku potreba mit ani rozvod topeni. Potud budou slouzit jen nejake petry. Casem po prepazeni bude rozvod nutny, nebot kamna budou umistena u jednoho cela maringotky a rohy protilehleho cela v oddelene mistnosti by mohly vlhnout. Aby se vyuzil dodavany vykon kamen, bude pouzit stirlinguv motor pro vyrobu elektriny, ci jiny generator na teplo. Timto se zaroven stane maringotka nezavisla na verejnych sitich pres topnou sezonu, v lete vymyslim nejaky mensi zdroj tepla, ci panel. Jeste uvidim.
Dobrý den,tak do podlahy 10cm bude určitě málo,sám jsem měl 10cm polyš a byla od podlahy zima,přidal jsem zespodu 10cm vaty,teď dobrý,mám to teda na kolech,já všechno dozateplil polyšem z venku(stěny 4cm,strop 6cm) a dobrý,vše bez parozábran atd.,cca 12roků,jestli to komplet utěsníte a budete topit v kamnech,bude to chtít přívod vzduchu ke kamnům z venku,já kolem kamen obestavěl ze šam.cihel roh a na kamna tři řady šamotek a naprostá pohoda,topím cca 2hod.ráno a cca 2hod.večer,samosebou záleží na venk.teplotě a jak venku fučí.Jinak po dozateplení se stabilizovala vnitřní teplota,večer cca 25st.,ráno cca 15-20st.dle venk.počasí,což mě příjde úplně v pohodě.Tak ať se daří.
diky za zkusenost, radeji zvetsim tloustku podlahove izolace na 15cm a prostor mezi podvozkovou konstrukci vyplnim polystyrenem, zhruba tlouskou 10-15cm, co ram dovoli. At moc nenarusta celkova vyska.
Kdyz nemate u vaty parozabrany, neznehodnocuje to tu izolaci postupem casu?
Privod vzduchu ke kamnum budu muset vyresit, mate pravdu, jinak by se clovek uvnitr zachvili udusil. Zamyslim to prave nejakou spiralou kolem komina tak, ze by se nasavany cerstvy vzduch zaroven i ohrival. Zda ho vyvedu do prostoru nebo napojim primo na topeniste, jeste nevim, ale nutnost to bude.
Dobry napad s tema samotkama, taky nad tim premyslim, zaroven by se tim vyplnil jinak nevyuzity prostor mezi kamny a stenou, ktery je nutny kvuli pozarni bezpecnosti. Nedavno jsem navstivil lidi, co taky trvale bydli v maringotce, ti akumulaci resi obrovskym hrncem vody trvale na petrach, coz jim zaroven poskytuje teplou vodu pro dalsi uzitne ucely.
Sami maji konstrukci jen lehce zateplenou, tusim ze 8cm vaty na vnejsim kovovem plasti, kovove tepelne mosty v podobe nosniku a prostor cca 35 metru krychlovych, topi petrama, za zimu doposud protopili dva kubiky dreva, coz mi opravdu moc neprijde a jde to urcite i snizit kvalitnim provedenim zatepleni. Pri slunnem zimnim dni vsak netopi vubec,.
Vy tam tech 12 let bydlite?
Dobrý den,ano,bydlím už 12roků v marině a je to super levný bydlení,v podstatě se vším všudy.Nejsem odborník,ale vzduch ke kamnům se většinou přivádí podlahou přímo pod kamna či krb,aby podporoval hoření a netáhlo vám všude možně studenej vzduch. Info najdete na netu.Já měl marinu původně zevnitř palubka,3cm polyš,venk.palubka,a to bylo málo,na to jsem udělal z venku rošt a 4cm polyš a zaklopil palubkama,dal bych i víc,ale nechtěly se mě už předělávat žlaby a svody.Strop jsem zateplil z venku 6cm (limitovalo mě stření okno) podlahovým polyšem,aby se po tom dalo v případě potřeby chodit,natáhnul na to stav.lepidlo a na to navařil pásy sypané ipy.Vatu jsem přidal jen pod podlahu z venku na ten původní cca10cm polyš,a tam parozábrana nemusí bejt.Komín.rouru vytáhnout raději přes zeď,někteří to dělali přes strop a měli s tím víc starostí než užitku,já kolem roury do zdi nacpal nějakou bílou izol.vatu (používají kamnáři) cca 30cm okolo roury,do dnes jsem nevyhořel,takže asi dobrý.Přistavěl jsem verandu s koupelnou a zatím vše O.K. V zimě dobrý,spíš v létě trochu problém s horkem. Na marině byly jednosklo okna,tak jsem k nim přilepil na silikon ještě na rám ze vnitř druhý skla, je to lepší,ale okna jsou pořád nejslabším místem,což platí jak pro zimu,tak i pro léto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.