Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jak mám vyčistit napouštěcí ventil u záchodu od vodního kamene. Někdy tam nenatéká voda, jindy zas protéká záchod. Nevíte o nějakém videu. Našla jsem tu samou otázku ze 4.4.2013, ale video už tam není. Nejde mi vyndat víko u té nádržky. A násilím se bojím, že s tím něco udělám.
Moc děkuju.
Pokud nejste v tomhle zručná, je skutečně nejlepší koupit za cca stovku nový splachovač. Ten samotný má uvnitř několik drobných součástek a když si člověk nepamatuje jak to bylo, pak to nesloží správně a splachovač nefunguje. Opravdu to za těch "pár" korun nestojí.S otevřením víka nádržky by neměl být problém - pořádně prohlédnout, "objet" víko úzkým nožem a pomalu otvírat.
Mám z toho strach. A když bych to otevřela, tak co dál? Je to splachovač hned za mnou, když sedím, ten mačkací na dvě tlačítka. Má těžké otevírání víko, protože je keramické.
Já bych doporučil spíše souseda nebo instalatéra. Podle obsahu dotazu bych doporučil na to nehrabat. Našel bych hodného souseda s tím, že mu dám na pivo, uvařím něco k snědku nebo podobně s tím, že na to koukne a případně koupí (a vy mu proplatíte) nový ventil nebo to co bude potřeba vyměnit.
ZZtop. Já nemám hodného souseda. Na toho vedle jsem volala několikrát policii kvůli hluku a ostatní moc neznám. Tak zavolám za 300 hodinového manžela. Dík.
doplněno 23.02.15 14:14:Mně připadá divný říkat sousedovi, kterého moc neznám, co má manželku, jestli mi na to koukne a za to mu uvařím svíčkovou třeba. A ty, které zdravím, o WC se s nimi nebavím. Tak daleko nezajdeme.
Keramické víko se uvolní tak, že se směrem nahoru vytáhne splachovací tlačítko "měsíček", potom "kolečko" a pod nimi povolit křížový šroubek. Laikovi a obzvlášť ženě bych opravu svépomocí nedoporučoval.
A jsme u toho co píšu už jen to povolit křížový šroubek. Tipuju, že tazatelka nemá šroubovák.
A pro tazatelku: Bohužel neporadím jinak jsem chlap takže v tomhle ohledu jsem nikdy ničeho nežádal. Ale když to vezmu obráceně kdyby za mnou přišla sousedka s tím jestli bych jí s něčím takovým doma nepomohl za třeba kousek buchty tak neodmítnu a letím tam a to doma buchty a jiné dostávám. Ale případně bacha na dvojsmysl.
Jasně, to je nejlepší
Ahááá, já jsem myslela, že opravdu jste našla řemeslníka, který si říká Hodinový manžel. To je přesné pojmenování opraváře, všeuměla. Ten je skvělý! Zažila jsem ho u známé, kdy mu po telefonu nadiktovala, co všechno potřebuje opravit, aby si mohl vzít potřebné nářadí a za tu hodinu ji všecko, co potřebovala, poopravoval. Všechno to byly takové maličkosti, o kterých ani nepřemýšlím a opravím, ale ona ne. Má to jinak, než já. A své mladé nechce otravovat. Takoví šikovní všeumělové jsou vítání. Já jsem sice už uměla, ale na splachovadlo jsem si, tenkrát netroufla. Instalatér přišel, rozebral, lamentoval jak je to obtížné, vypil kafe, zobnul buchtu, řekl si o 300kč (to tenkrát bylo hodně) a začal mě pleskat po zadku, jakože, mladá paní, není vám samé smutno?! Fix! A pak jsem zjistila, že ten ventil mohl jen pootočit a neměnit ho celý! Od té doby jsem řemeslníka neměla.
babkazov, to byla první fotka, kterou jsem sem vložila...
Sousedku jsem potkala dnes po dlouhé době, ale na záchod řeč nepřišla. Manžela má, možná by mi ho i na hodinu za něco půjčila, ale říct to nějak šikovně by to chtělo. A dát za to něco, aby se neurazili. Už bylo ale stejně pozdě, když jsem měla objednaného řemeslníka.
Vždyť je to Hodinový manžel. Dneska mi to opraví. Buchtu ani kafe nemám .
Ani usnout jsem nemohla, jak jsem z té opravy WC nervózní.
Niki, koukejte mu pod ruce. Každému řemeslníkovi koukejte pod ruce. Nejen pro kontrolu, ale tak zjistíte, jak to funguje a jak si to sama příště opravíte. A napište, jak to dopadlo. .-)
doplněno 24.02.15 16:39:Reklamujte, volejte ho zpět!
Byl tu ráno, buchu ani kafe nechtěl . Ráno jsem pro buchtu a kafe běžela zbytečně. Nešlo mu to víko nejdřív otevřít. Nakonec otevřel, bylo to tam zarostlý a přišroubovaný dobře. Pod ruce mu vidět nebylo. Ale to víko stejně mnou nejde otevřít. Když jsem tam ten mechanismus viděla, tak bych si netroufala si to sama čistit. Navíc on sám říkal, že doufá, že to složil správně. Na konci mi předvedl, že to jde a nešlo to. Tak to ještě "dospravil". A zatím to jde
.
Ne. Protéká to. Asi to odborník moc nebyl.
doplněno 24.02.15 17:04:Zpět může až zítra v 8 hod., tak jsem zvonila už na sousedy. Doma nejsou.
doplněno 24.02.15 17:13:Ani na to WC si dojít nemůžu. Ach jo.
Píšete, že to protéká. Co protéká? Trvale to napouští vodu a ta pak protéká přepadem do mísy nebo to napustí, zavře vodu a pak voda pomalu vytéká do mísy?
Takže nezavírá napouštěcí ventil. Možností je několik:
- je ve ventilu nečistota
- špatné těsnění ventilu
- špatně seřízený plovák
Jinak záchod můžete normálně používat - na spláchnutí si prostě pusťte vodu a pak ji zas zavřete. Pokud by spláchnutí nebylo dostatečné, zalijte (spláchněte) prostě vodou z kbelíku.
Děkuju.
Zítra až mi to přijede opravit, je to jako reklamace, tak to bych měla platit nebo ne?
Reklamaci byste musela uplatnit u prodejce. Chudák hodinový manžel s poruchou nemá nic společného, takže mu budete muset zaplatit, jinak by splakal nad výdělkem.
No, jestli je to reklamace nebo ne, je otázka. Ony všeobecně tyhle opravy splachovačů jsou dost nevděčné z pohledu opraváře. Vím, o čem mluvím - nedávno sem se na jednu takovou opravu vracel 3x než se mi to podařilo "vychytat" tak, aby to trvale chodilo, tak jak má. Na první pokus to vždycky bylo dobré, ale když si to "sedlo" tak to začalo zlobit.
Pokud měnil celý mechanismus a neteče to nikde v místě montáže, tak to teoreticky může být na reklamaci mechanismu.
Pokud mechanismus jen opravoval (čistil), pak může být příčina v nějaké dodatečně uvolněné nečistotě, ale i ve špatném sestavení, ale také třeba v špatném těsnění, což někdy může, ale také nemusí být na první pohled vidět. Takže pokud je to ve špatném sestavení - je to reklamace práce opraváře.
Pokud je to ale v dodatečně uvolněné nečistotě či závada na těsnění (špatné vám určitě ukáže - aspoň já to tak dělám), opravář za to nemůže (opravdu ne všechno se dá předem odhalit) a pak byste další opravu měla zaplatit.
Celkově bych to viděl na nějaké rozumné dohodě mezi váma a opravářem (třeba "příspěvek na benzin" apod.)
Ronyxi, nakonec mi to opravil jeden známý. Zrovna tu něco opravoval. Tak jsem měla štěstí! Bylo to asi tím vodním kamenem. Dokonce mi ukázal, jak otevřít ten poklop. Ale těsněním to je také. Je potřeba vyměnit ten splachovací systém. To říkal ten pan, co tu byl ráno. Doufám, že mě v té diskusi někdo nepoznal.
I kdyby poznal - tak co? Vždyť je to jedno - nevím, tak se zeptám ne?
Upřímně - pokud je napouštěcí mechanismus starší (několik let), tak jeho výměna je to nejjednodušší a většinou 100% funkční řešení. Ono se totiž většinou neopotřebí jen něco, ale kromě těsnění toho už bývá vyběhané (či "zarostlé" vodním kamenem) celé, takže oprava je takové řešení " z nouze" a pokud to někdo nedělá pro sebe, ale musí za tu opravu platit, tak to vyjde většinou dráž než to vyměnit komplet.
Skúste pozrieť web stránku výrobcu. Mal by tam byť manuál. Ja mám podobný, ale poľský od Merkuru.
Niekde v návode sa písalo, že treba opatrne odšrôbovať ten kryt tlačidla, potom ba sa ten vrchnák dal vybrať. Pokiaľ sme používali klasický splachovč, a pretekal napúšťací ventil, vždy sa oplatil kúpiť nový, lebo je tam viacero tesnení a súčiastok a zbytočne by ste sa s tým babrali. Zavolať inštalatéra , ten by to mal vybaviť
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.