Nejste přihlášen/a.
Asi před dvěma lety jsme si pořídili krbová kamna Thorma Bergamo, jsou orientovaná na výšku, klasika nahoře skleněné okénko, dole kovová dvířka. Po celou dobu v nich topíme výhradně dřevěnými briketami, takovými těmi válečky o průměru asi 7 cm a výšce tak 5. Topíval jsem odspoda, tzn. nejdříve jsem dal třísky, na ně pak ty briketky, dole zapálil, když se vše rozhořelo, otevřel jsem sekundární vzduch (kolem horních skleněných dvířek) a postupně přivíral ten spodní primární, až byl prakticky zcela uzavřený. Takhle kamna desítky minut hořela (spíše žhnula), v případě, že jsem nepřiložil, vše časem zcela vyhořelo, zbyla hrstička popela, sklo krásně čisté, vnitřek kamen také, nikde žádný zápach. Před časem jsem začal zkoušet topit seshora. Kamna jsem naplnil briketami, na nich nahoře rozdělal ohýnek z třísek a dalších několika briket. Vše se zase krásně rozhořelo, kamna jen hučela, zavřel jsem tedy spodní primár a nechal jen průduchy kolem skla. Vše vypadalo suprově – kamna hořela mnohem déle a bez jakéhokoli dalšího zásahu, sklo celou dobu nádherně čisté. Po více než hodině se najednou místností rozlil strašlivý dusivý smrad. Nechápal jsem, kde se vzal, palivo už bylo dávno žhavé, jak říkám topilo se už přes hodinu. Jediné co jsem zjistil bylo, že spodní dvířka jsou zevnitř pokryta vrstvou dehtu, při otevření se z nich kouřilo a připalující se dehet byl tedy asi zdrojem toho zápachu. Kde se dehet vzal? Tipuji, že při topení seshora se dehet vytváří na rozhraní rozžhaveného a nerozžhaveného paliva, stéká dolů a usazuje se na dolních dvířkách, kde se připaluje. Při topení zespodu se to nestávalo, protože vznikající dehet dole ihned shořel a nikde se neusazoval. Takže, babo raď – co s tím? Jediné, co mi zbývá, je topit opět zespoda, ale to horní topení mě láká. Na chalupě máme kachlovky, kdysi tam bývaly petry, v obou se vždy topilo seshora a problém nikdy žádný.
Ano, p. Joudic má pravdu, dřevěné brikety nejsou nejvhodnějším palivem na odhořívání shora, nicméně jde to a lze s nimi odhořívat i shora.
Tento problém znám a týká se dřevěných briket u uhlí se to neděje.. , tohle se s dřevěnými briketami stává vždy když podkročíte množství vzduchu nastaveného spodním vzdušníkem, tzn. při odhořívání dřevěných briket shora je sice po zapálení nutné na spodním vzdušníku nastavit méně vzduchu než v případě například hn. uhlí ořech 1, ale toto množství by mělo být zároveň takové aby umožnilo prostupu ohně až ke spodní vrstvě briket, jinak právě dojde k tomu, že horní vrstva vytvoří žhavé a ta spodní obsahujíc mnoho těkavých látek (dřevo) + i vlhkost, která je ve dřevu přítomná vždy (i v suchém je určité množství vázané vody) již nechytí plamenem (méně vzduchu na spodním vzdušníku než je třeba) teplota je nižší než zápalná a tak spodní vrstva začme doutnat a dehtovat, u uhlí by v topeništi byla taková teplota, že by se vzniklé těkavé látky bez problému spálily, ale samozřejmě pokud by někdo i při odhořívání uhlí shora nenechal prohořet až k roštu a předčasně úplně uzavřel spodní vzdušník pak pochopitelně také dojde k postupnému uhasínání.
U dřevěných briket je také dobré vyskládat pokud možno natěsno, nebo jsou-li kulaté pak ideální je "nakrájet je na kolečka"lze to lehce "rozloupat"běžným kuchyňským nožem, jednotlivá kolečka pěkně vyskládat na čistý rošt, postupně jednu vrstvu pak na to druhou třetí a tak dále až nahoru. Podmínka u vyskládávání pro dobré odhoření je aby následná vrstva tvořena "kolečky"překryla vždy "mezery a škvíry"předchozí vrstvy, čili vrstvy vůči sobě "překládáte"podobně jako se převazují cihly. Pokud totiž brikety nejsou vyskládány "na těsno"může se stát, že žhavý uhlík shora propadne do středu vyskládaných briket nebo až dolů pod brikety a začne to "prohořívat ze spod"místo shora, čímž se také vytváří větší množství kouře než je sekundární vzduch "schopen spálit".
Pro odhořívání jak dř. briket tak i hn.uhlí (to je na odhořívání nejlepším palivem, např. hn. uhlí ořech 1 bílina) je výhodnější vyšší šachta kamen, protože v době kdy se vytvoří v kamnech žhavá vrstva která nejlépe podporuje a udržuje hoření je již velká část paliva vyčerpána (v případě nižší šachty).
Zkuste raději hnědé uhlí oř. 1, a protože tato kamna mají nižší šachtu, pak nahoře na vsypaném uhlí topte normálně chvíli dřevem tak, že spodním vzdušníkem dáte jen malé množství vzduchu nutného k hoření dřeva, ale uhlí bude odhořívat jen minimálně skoro vůbec, několikerým přiložením dřeva si vytvoříte pěknou žhavou vrstvu dřevěných uhlíků pak již stačí přidat spodním vzdušníkem více vzduchu a začne odhořívat uhlí které dá pěkný dlouhý stáložár, tím přikládáním ze začátku vlastně "částečně nahradíte"větší výšku šachty a uhlí si "ušetříte"na to samostatné odhořívání, pokud by jste chtěl uhlím odhořívat hned pak lze ale musíte ze začátku nechat více rozhořet (dostatek primárního vzduchu) přičemž vám zatím již část uhlí ze vsypu odhoří tzv. já tomu říkám "na plonk", na vytvoření žhavé vrstvy...
Nebo zkuste hn. uhelné brikety, ty jsou dle mně lepší než dřevěné vzhledem k dlouhému stáložáru, klasicky je přikládejte roztopte dřevem dejte cca4 hn. uhel. brikety nechte řádně rozhořet pak dejte spodním vzduš. jen tolik vzduchu aby kamna hořely plynule a postupně přikládejte po jedné dvou briketách, topíte-li takto celý den, pak sem tam proroštujte aby se k palivu ze spod dostalo dostatek vzduchu, až již přikládat nebudete necháte brikety odhořet na žhavé a pak uzavřete všechny př. vzduchu, primár spodní můžete nechat na malililinkatou škvírku, druhý den hodíte do popele cca ze 4 brikety krátce a lehce proroštujete primár na max. nebo chvíli otevřete spod. dvířka jakmile se brikety řádně rozhoří dvířka uzavřete a "doroštujte"zbytek popela ze včera do popelníku, to proto, že pokud by jste vyroštovali prudce hned, pak vyroštujete do popelníku i žhavé a pak Vám čerstvé palivo již nechytne, brikety jsou na rozdíl od uhlí vhodné k přímému přikládání protože tak nekouří a nezanáší sklo kamna ani komín.
doplněno 22.02.15 22:25:Raději než dřevěné brikety bych volil ty hnědouhelné, protože další výhodou je, že můžete přikládat i po velice dlouhé době kamna ihned neuhasnou, po přiložení za delší dobu pouze na chvíli otevřete primár na max,případně trochu pohněte roštem a nechte nové brikety rozhořet pak výkon ztlumte na požadovaný, v případě že přikládáte ještě do plamenů pak nemusíte nechávat ńově přiložené brikety rozhořívat. Jinak vaše kamna jsou dobrá a praktická odhořívat shora umí ale není to tak efektivní jako u kamen s vyšší šachtou, úspěšně a efektivně lze topit hn. uhelnými briketami, ty dřevěné jsou cenově podobné někdy dražší než hnědouhelné ty hnědouhelné ale mají delší stáložár což znamená že- kamna velice dlouho hřejí bez přikládání ve stáložárné fázi a druhý den lze většinou bez problému roztopit bez podpalu, s každým palivem je nutné se vždy trochu "naučit sžít"ale ty hn. uhelné brikety vám doporučuji zkuste a uvidíte, dá se koupit i trocha na zkoušku a prodávají se i o něco dražší balené.
Jinak pokud by jste se chtěl oríentovat výhradně na odhořívání shora, pak doporučuji kamna s vysokou šachtou a hn. uhlí ořech 1, většina kamen s vysokou šachtou nemá sklo, vyjímka je firma Wamsler, kamna Calor A 5 kw, ( nebo s větším sklem a výkonnějšíkamino nostalgia 8kw) ta mají sklo 15x15 cm, velice dobrá kamna naloží-li se plná hn. uhlí pak se nemusíte starat celý den lze zregulovat na střední výkon cca 15-17 hodin nebo i na nízký (většinou nejvýhodnější) tam pak kamna hřejí běžně i 20 a víc hodin (od zapálení po vychladnutí) Nutné je pouze doplnit vnější roštové táhlo a zaslepit dírku ve spodní vzd. růžici kamen (nesmysl který tam výrobce vrtá dříve to tam nebylo je to proto aby lidé kamna nedusili výsledek je ale ten, že kamna se s dírkou nedají dobře regulovat a kdo topí špatně tomu dírka stejně nepomůže ) Další "petry"se sklem jsou tyto:
tam by to mělo také "frčet"bez problému, nevím akorát jak je tam řešen přívod sekundárního vzduchu,, mají ale roštové táhlo, blíže se k nim ale vyjádřit nemohu v reálu jsem je neměl možnost nikde prohlédnout.
Jinak pochopitelně jedny z nejlepších kamen na odhořívání jsou kamna bez skla, mají totiž nejlépe řešený přívod sekundárního vzduchu, nicméně ty se sklem svůj úkol také splní bez kouře smradu a s minimální obsluhou.
Thorma dělá dobrá a praktická kamna patří k nim i ta Vaše, je trochu škoda, že nezachovali větší výšku šachty jako měla původní "mateřská"verze kamen ovšem bez skla Kerpen 2u4p (univerzálky kde lze bez problému topit non-stop na min. až střední výkon i koksem s minimální obsluhou prohoříváním ze spod )
Teď jsem si to ještě jednou přečetl a už vím co máte za problém: NEUZAVÍREJTE PRIMÁR ÚPLNĚ, ponechte vždy jen tolik aby brikety pěkně odhořely až k roštu, u dřevěných briket lze nastavit na primáru opravdu minimum, ale opravdu primár neuzavírejte úplně, nastavte minimum a kamna sledujte ucítíte-li jen mírný zápach spáleného dřeva pak malinko vzduchu na primáru přidejte, pakliže problém ustane polohu na primáru si zapamatujte pro příští odhořívání shora.
Jinak chápu, kamna jste reguloval podobně jako při klasickém topení přikládáním čili prohoříváním ze spod, v tomto případě můžete primár po rozhoření zavřít dokonce se to tuším doporučuje i v návodu, podstatou je to, že žhavá vrstva je dole a čerstvé palivo nahoře tudíž těkavé látky se v sekundáru dobře spálí.
Pro srovnání topí-li někdo dřevem spolu s trochou uhlí (pro uhlí neefektivní a problematické ale budiž) klasickým přikládáním pak regulace vzduchu pro optimální a čisté topení je cca 1:2-1:5 atd. ve prospěch sekundáru aby se netvořilo více těkavých látek než je sekundár schopen spálit.
Topí-li někdo odhoříváním uhlí shora, má podstatně větší variabilitu nastavení a to při zachování nekouřivosti, a může nastavit klidně úplně naopak tzn. 1:2 nebo 1:5 ve prospěch primáru čili dole více vzduchu než nahoře=žár=vysoký výkon=čistota spalování
nastaví-li více vzduchu ve prospěch sekundáru i tak lze, ovšem je třeba dbát zásadně na to aby primár i při minimálním nastavení dával alespoň tolik vzduchu aby mohl násyp uhlí nebo dř. brikety prohořet bezpečně až k roštu, v opačném případě by u briket došlo k onomu dehtování a zakuřování do místnosti u uhlí by docházelo k uhasínání a slabému pokuřování z komína (objeví se světlý světle bílý dým, přičemž při správném nastavení není vidět z komína prakticky vůbec nic) Rozsah nastavení při odhořívání shora je velice široký proti klasickému topení "má ale své limity" jež nelze "překročit " (trvale vysoké množství vźduchu=vysoký výkon= poškození kamen) ani "podkročit" (nedostatečný nebo uzavřený přívod vzduchu na primáru= objeví se kouř a kamna postupně uhasnou)
Děkuji za opravdu velice podrobné a rozsáhlé odpovědi. Poctivě jsem je několikrát přečetl. Topení uhlím pro mě není na pořadu dne, neboť mám zdroj dřevěných briket za půl darma. A kamna máme zánovní, ty doufám také ještě pár let řešit nebudeme. Takže musím pracovat s tím, co je. Vaše tipy vyzkouším a případně se ještě ozvu. Díky moc!
Pochopitelně, máte-li dřevěné brikety "výhodně", pak to mění situaci, nejpodstatnější z toho co jsem psal je tedy věnovat pozornost primárnímu vzduchu tomu "spodnímu kolečku regulátoru" a byť v případě dř. briket při odhořívání se na primáru nastavuje na "minimum" doporučuji neuzavírat zcela, ledaže brikety již krásně prohořely až k roštu,a i tak ve stáložárné fázi žhnutí je dobré nechat na primáru malinkou škvíru, jestliže i při nastavení primáru na minimum kamna zakouří pak zkusit malinko vzduchu dole ještě přidat, zkrátka "pohlídat si ten primár", ať se Vám daří!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.