Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
co přesně znamená termím společná zeď? Může ji soused jen tak zbourat?
Dík za rady
Občanský zákoník
§ 1024
(1)Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné.
(2)Společnou zeď může každý užívat na své straně až do poloviny její tloušťky a zřídit v ní výklenky tam, kde na druhé straně nejsou. Nesmí však učinit nic, co zeď ohrozí nebo co sousedovi překáží v užívání jeho části.
Svévolné zboření zdi je zřejmě protiprávní - je zeď v kat.nem. zapsána? Má povolení od stavebního úřadu? Možná jste zapomněl sledovat vyhlášky na stavebním úřadu a tím jste s bouráním souhlasil.
doplněno 20.02.15 17:54:myslím si, že v případě ohrožení statiky vašeho domu by toto bylo protiprávní...
Soused právě na mě poslal stavební úřad s tím že plánuje zeď zbourat. Tvrdí že zeď je jeho (oba domy byly postaveny cca 1920). Měl jsem za to, že zeď je společná ale prý není(dle jeho slov). Tenkrát se domy lepily na sebe a spousta z nich má oddělovací zeď jako společnou. I kdyby byla zeď jeho může ji zbourat?
Dík za rady
Na občanské právo teprve najíždím, ale cca před půl rokem jsem četl někde článek na stejné téma. V podstatě šlo o to, že pokud by soused zeď zboural, poškodil by tak Vaší stavbu. Pokud jste Vy tu zeď "užíval"x let ... stojí už od 1920 (Váš dům je postaven např. 1940, pak by na ní mělo platit tzv. "vydržovací právo". Ale je dost možné, že se pletu. Dům si pojistěte, než začne soused cokoliv dělat ! Pojišťovna Vám to pak všechno proplatí a měla by to vymáhat po sousedovi.
Spousta zajímavého čtení na téma např. zde google.cz/...
Bohužel nemůžu najít přímo ten konkrétní článek, který jsem četl, bylo to tam hezky vysvětlené.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.