Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci si vyrobit kvalitní prodlužovák pro nejrůznější osobní účely (použití venku, stavba, dílna). Jsem velmi nespokojený z komerčně nabízených prodlužováků prodávaných například s navíjecím bubnem. Obvykle mi stačí podívat se na průřez vodičů 1,5mm^2 Cu, což při délce zejména 30 nebo 50 metrů je žalostně málo a obvykle bývá použit nepříliš kvalitní kabel (z hlediska mechanické, chemické a tepelné odolnosti). Pokud chcete prodlužku s lepším kabelem, pak je pěkně drahá. Z těchto důvodů jsem se rozhodl pořídit si nějaký kvalitní kabel (a na internetu najít jeho nejlepší cenu) a ten potom odborně osadit koncovkami s IP 44. Několik kabelů jsem si vygůglil a přikládám odkaz na konkrétní internetové obchody, aby byly k dispozici případné technické údaje a jejich cena. Je mi jasné, který kabel v odkazech níže je asi ten nejlepší, nicméně nemám ani s jedním typem kabelů osobní zkušenosti a možná je akorát zbytečně drahý. Prosím mrkněte na to a sdělte svůj názor. Vrazím do toho nějaké peníze a když už jsem se zaobíral určitým výběrem tak ať nekoupím nějaký nesmysl (liší se například i tím, že některý má pocínovaná jádra vodičů). Děkuji.
PS: do svého bytu pro menší namáhání si hodlám vyrobit prodlužovák z:
Používám 3 x2,5 zásadně v gumě a slouří mi už léta a naprosto bez závad, ostatně stačí se podívat na jakékoli profi nářadí a na přívodu bude vždy guma, nikdy hmota a tím by to mělo být jasné.
Jedinou vevýhodou je váha, tak mám 4 prodlužováky po 15 ti mestrech a s tím vystačím a nemusím se tahat s dlouhým a těžkým balem.
Děkuji za reakci, jestli tomu správně rozumím, tak všechny tři uvedené kabely jsou v podstatě z nějakého druhu gumy... Navíc mi jako jistá výhoda připadá i jakákoli jiná barva než černá: lepší viditelnost (např. v trávě) a pokud zůstane vystavený na slunci, tak se tolik od slunečního záření nezahřeje.
Guma je pouze 2 a 3 č. 1 je UH která při nižších teplotách tuhne a není s ním pak jednoduchá manipilace a je vyšší riziko mechanického poškození.
Děkuji za upřesnění,
přidávám zde odkaz na parametry zmiňovaného kabelu, kde je zmíněna použitelnost do -25°C při pohyblivém uložení (při pevném - 40°C). Ale jak říkám, jsou to jen čísla, která jsem našel, žádné osobní zkušennosti nemám. Výhodou se naopak zdá i jistá tepelná odolnost při vyšším zatížení.
Pro venkovní použití bych šel určitě do středně těžké nebo těžké gumy průřezu 2,5, tedy CGSG 3x2,5 nebo CGTG 3x2,5.
Označení těžké či středně těžké se týká odolnosti izolace vůči mechanickému namáhání.
Zároveň si troufám tvrdit, že nic dražšího nemá smysl.
Pro kvalitní prodlužovačky se používají kabely H05RR-F 3G2,5 a H07RN-F 3G2,5. Rozlišení je v průrazném napětí 500V a 700V a od tud i silnější izolace. Ještě z dřívějška se používá těžká a střední guma, ale to spíše pro rychlou orientaci těch starších ročníků. Nyní se už používá uvedené nové harmonizované označení. Tyto kabely jsou na prodlužovačky nejvhodnější, pokud se používají ve venkovním prostředí. Ostatní navržené bych nepoužil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.