Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení-divný požadavek sociálky

Od: pp odpovědí: 2 změna:

Jsem majitel bytu a byt pronajímám. Dnes na mě vybafla nájemnice, že byla na sociálce a: "musím doložit od vás výpis z elektrárny, nějaký jistič a sazbu za nebytové prostory i kolik platím měsíčně za elektřinu" (citace). Jsem z toho trochu paf, sám se sociálkou žádné zkušenosti zatím nemám, dřív jsem dostával přídavek na dítě, ale to už je hodně dávno :)

Kolik platí za elektřinu má nájemnice napsáno v nájemní smlouvě (340 Kč měs.), smlouva je psaná na mě, nepřepisovali jsme elektroměr na ní - nechtěla to. V nájemní smlouvě jsou všechny služby podrobně rozepsány po položkách (voda, teplo, eletřina, plyn apod.), takže to snad sociálce musí stačit. Existuje na to i speciální zákon - č. 67/2013 Sb. - podle kterého já jako pronajímatel jsem poskytovatel služby a nájemník je příjemcem služby. Já jsem pak příjemcem služby od eletrárenské společnosti, která je zase vůči mně poskytovatelem. Ten vztah je ale vždy ve dvojici nájemník-pronajímatel, pronajímatel-elektrárna. Mezi elektrárnou a nájemníkem žádný vztah není.

Teoreticky můžu nájemnici dát svůj platební kalendář, který mám od elektrárenské společnosti, kde je uvedeno, že záloha za to odběrné místo je 340 Kč. Ale kalendář je samozřejmě na moje jméno, takže nájemnici to asi bude k ničemu, když není na její jméno.

Dál nechápu, na co chce sociálka "jistič a sazbu za nebytové prostory", když jí pronajímám byt a žádný nebytový prostor ani nevlastním (zde předpokládám, že nájemnice něco popletla), zase můžu okopčit svojí smlouvu s elektrárenskou firmou, ale k čemu to sociálce bude, to mi rozum nebere. Kromě toho jsou ve smlouvě moje osobní údaje a co je sociálce do nich, že.

Máte s tím někdo zkušenosti?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

3x

protoze to neni napsano na ni, chce to socka po vas, jinak ji tech 340 nezapoctou, holt se to asi zprisnilo kvuli cigosum... nebytovy prostor je mysleno chodba a sklepy (spolecne prostory) coz byva ve nekdy smlouvach taky, nejlepsi by bylo kdyby eletrina byla psana na najemnici, nechapu proc jste souhlasil, ze to zustane na vas... nicmene jistic mate psan na smlouve s CEZ apod tak jim to dejte a mate pokoj. Priste si holt vyberete najemnika, ktery ma na najem :)

pp
hodnocení

No já tam asi půjdu v pondělí s ní, vážně mě zajímá, k čemu potřebují znát jistič *bzum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]